- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Μητσοτάκης από Έβρο: Ούτε ένα βήμα πίσω στη φύλαξη των συνόρων
Επιθεώρησε τα αντιπλημμυρικά έργα, ζήτησε από τους πολίτες να στηρίξουν τον Χρήστο Μέτιο στις περιφερειακές εκλογές
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στην Αλεξανδρούπολη για να στηρίξει τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και εκ νέου υποψήφιο - Μίλησε για τους κινδύνους που μπορεί να δημιουργήσει στο μεταναστευτικό η κρίση στο Ισραήλ και είδε τα αντιπλημμυρικά έργα στην Παλαγία
«Θέλω να σας ζητήσω να βάλουμε στην άκρη τις όποιες διαφορές. Διαφωνίες πάντα μπορούν να υπάρχουν σε τοπικό επίπεδο. Ξέρω ότι οι εκλογές της αυτοδιοίκησης πάντα μπορούν να προκαλούν κάποιες συγκρούσεις και να εξάπτουν και τα πάθη. Ας αφήσουμε, λοιπόν, όλα αυτά στην άκρη. Πάμε να τελειώσουμε τη δουλειά, η οποία ξεκίνησε την προηγούμενη Κυριακή και το βράδυ της Κυριακής που μας έρχεται ο Χρήστος Μέτιος να συνεχίσει να είναι περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης», επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του σε πολίτες της Αλεξανδρούπολης.
«Σήμερα είμαστε εδώ για να στηρίξω με την προσωπική μου παρουσία την υποψηφιότητα του Χρήστου Μέτιου», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και σημείωσε ότι «ο Χρήστος και η ομάδα του έχουν δρομολογήσει τα τελευταία χρόνια ένα σημαντικό έργο το οποίο γίνεται ευρύτερα στην περιφέρεια, αλλά και ειδικά εδώ στον Έβρο».
«Η Νέα Δημοκρατία δεν έκρυψε ποτέ ότι δίνει πολιτικό χρώμα στη μάχη για τις περιφερειακές εκλογές. Την πρώτη Κυριακή πιστεύω ότι όλοι έβγαλαν τα συμπεράσματα τους ότι οι Έλληνες πολίτες εξακολουθούν και εμπιστεύονται τη ΝΔ και αυτό μας δίνει δύναμη σε πολλές περιφέρειες. Οπως στην Κεντρική Μακεδονία, ξεπεράσαμε κατά πολύ τα εθνικά μας ποσοστά κι αυτό βέβαια είναι απόδειξη και των επιλογών των προσώπων. Τα πρόσωπα κάνουν διαφορά στην πολιτική και δεν παίρνει κάποιος 60% (αναφορά στον παρευρισκόμενο Απόστολο Τζιτζικώστα) εάν δεν έχει πείσει τους πολίτες της περιφέρειάς του», είπε ο πρωθυπουργός.
«Ενεργειακός και διαμετακομιστικός κόμβος ο Έβρος»
Για τον Έβρο, είπε ότι είναι μία περιοχή στρατηγικής σημασίας, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη. Όπως σημείωσε, ο Έβρος έχει καταστεί κόμβος ενεργειακός, διαμετακομιστικός και όλα αυτά προσφέρουν τεράστιες αναπτυξιακές ευκαιρίες.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις καταστροφές που προκάλεσαν οι μεγάλες πυρκαγιές στον Έβρο και τόνισε ότι κατά την επίσκεψή του σήμερα στην Παλαγία διαπίστωσε ότι έχουν ήδη ξεκινήσει τα πρώτα αντιδιαβρωτικά έργα από εξαιρετικούς, όπως είπε, δασικούς συνεταιρισμούς.
Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση έδωσε έναν μεγάλο αγώνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κατάφερε να ανακατανείμει 86 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης αποκλειστικά για αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα στον Έβρο και στη Ροδόπη, σε περιοχές οι οποίες επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές.
Σε ό,τι αφορά το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, είπε ότι πρέπει να έχει δυναμική παρουσία και στις τέσσερις πόλεις του Έβρου. Επισήμανε ότι με τον κ. Μέτιο μοιράζεται το ίδιο αναπτυξιακό όραμα πού έχει ως θεμέλιο την ασφάλεια.
«Ούτε ένα βήμα πίσω στην αυστηρή φύλαξη των συνόρων»
Αναφέρθηκε σε όσα συμβαίνουν στην ευρύτερη περιφέρεια και στην τραγωδία στο Ισραήλ.
«Στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ Και βέβαια έχει τη δυνατότητα και το δικαίωμα του Ισραήλ να δρομολογήσει την αυτοάμυνα του πάντα με σεβασμό στο Διεθνές δίκιο έτσι ώστε να μην επεκταθεί αυτοί οι άνθρωποι στην καταστροφή και σε άλλους αμάχους», είπε ο πρωθυπουργός.
Και συνέχισε: «Εμείς, όμως, δεν εφησυχάζουμε. Ξέρουμε πολύ καλά ότι κάθε κρίση μπορεί να είναι αφορμή για περισσότερες μεταναστευτικες ροές. Και για αυτό σας μεταφέρω και πάλι στον ακριτικό Έβρο την αδιαπραγμάτευτη βούληση μου να μην κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω από την πολιτική της αυστηρής φύλαξης των συνόρων με όσα μέσα χρειάζονται. Είτε είναι ο φράχτης, είτε καινούργια μέσα ηλεκτρονικής παρακολούθησης, είτε το ανθρώπινο δυναμικό το οποίο ξέρω ότι 24 ώρες το 24ωρο 365 μέρες το χρόνο σε δύσκολες πολύ συχνά συνθήκες προστατεύουν τα σύνορά μας. Αποκτά ξεχωριστή σημασία αυτή η πολιτική της ενεργητικής αποτροπής και της φύλαξης των συνόρων για την οποία θέλω να σας πω ότι έχουμε πείσει την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι είναι η ενδεδειγμένη πολιτική και ότι καμία ευρωπαϊκή πολιτική για το προσφυγικό/μεταναστευτικό δεν μπορεί τελικά να έχει περιεχόμενο, εάν δεν στηρίζεται στην ουσιαστική και αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Οι δηλώσεις Μέτιου
Στον χαιρετισμό του, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και εκ νέου υποψήφιος Χρήστος Μέτιος είπε ότι τα τελευταία χρόνια με τη δρομολόγηση σημαντικών έργων υποδομής στον Έβρο η περιοχή αναβαθμίζεται σημαντικά γεωπολιτικά και καθίσταται πέρασμα και κόμβος στους τομείς των μεταφορών της ενέργειας και του εμπορίου.
«Θέλουμε, όμως, εκτός από πέρασμα, ο Εβρος και η περιφέρειά μας να αποτελούν προορισμό για ανθρώπους και για επιχειρήσεις, προορισμός στον τουρισμό, στην επιχειρηματικότητα, στην εκπαίδευση», επισήμανε και πρόσθεσε πως το σχέδιο που έχει καταρτίσει περιλαμβάνει περισσότερα από 690 έργα και δράσεις σε όλους τους βασικούς τομείς.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Χρήστος Μέτιος περπάτησαν στους κεντρικούς δρόμους της Αλεξανδρούπολης, συνομίλησαν με πολίτες κατέληξαν σε καφέ στον παραλιακό δρόμο όπου απευθύνθηκαν και συγκεντρωμένους πολίτες.
Το «παρών» έδωσαν οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Κελέτσης, βουλευτές της ΝΔ, ο επανεκλεγείς περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και άλλοι.
Προχωρούν τα αντιδιαβρωτικά έργα στην Παλαγία
Την Παλαγία, η οποία επλήγη από την καταστροφική πυρκαγιά στον Έβρο το καλοκαίρι, επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά την άφιξή του στην Αλεξανδρούπολη.
Ο κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε από τον διευθυντή της γενικής διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος, Ευάγγελο Γκουντούφα, και τον δασάρχη Αλεξανδρούπολης, Γιώργο Πιστόλα, για τα αντιδιαβρωτικά έργα που έχουν ξεκινήσει ήδη στην περιοχή.
Στην περιοχή αναμένεται να γίνουν συνολικά έργα 28 χιλιομέτρων, ενώ έχουν ήδη ολοκληρωθεί παρεμβάσεις σε μήκος 7 χιλιομέτρων.
Ο πρωθυπουργός είχε επίσης την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους υλοτόμους από τον δασικό συνεταιρισμό Πετρολόφου και Σιδηροχωρίου, τους οποίους συνεχάρη κι ευχαρίστησε για τη συνεισφορά τους στην αντιμετώπιση της φωτιάς, αλλά και για τα έργα που εκτελούνται σήμερα.
«Είναι ρεκόρ η ταχύτητα με την οποία κινηθήκαμε. Ένα μεγάλο ευχαριστώ και πάλι στους δασικούς συνεταιρισμούς μας, όχι μόνο για τη δουλειά που κάνουν τώρα, αλλά για τη σπουδαία δουλειά την οποία έκαναν τις πολύ δύσκολες ημέρες της φωτιάς και θέλω να το ακούσουν όλες και όλοι, ότι αν δεν ήταν τα παιδιά, θα είχαμε χάσει ακόμη 100.000 στρέμματα παραγωγικού δάσους», τόνισε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στους υλοτόμους.
«Αυτό αποδεικνύει πόσο σημαντικό είναι να έχουμε ανθρώπους με εμπειρία που να δουλεύουν μέσα στο δάσος και να έχουμε παραγωγικά δάση. Ένας από τους κεντρικούς σκοπούς μας είναι να αυξάνουμε τον αριθμό των δασών που είναι παραγωγικά και φυσικά να μπαίνουν και νέα παιδιά στη δουλειά και να εκπαιδεύονται, όπως κάνατε εσείς», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
«Το σημαντικότερο είναι ότι καταφέραμε και εξασφαλίσαμε 80 εκατομμύρια ευρώ συνολικά από το Ταμείο Ανάκαμψης, με μια ανακατανομή την οποία κάναμε. Θα πάνε αποκλειστικά σε έργα αποκατάστασης της ευρύτερης περιοχής. Άρα είμαστε απολύτως καλυμμένοι ως προς τη χρηματοδότηση και στα άμεσα έργα αποκατάστασης αλλά και στα πιο βαριά έργα, τα αντιπλημμυρικά μας και την ευρύτερη θωράκιση της περιοχής, έτσι ώστε μετά η φύση να κάνει τη δουλειά της και να φροντίσουμε το δάσος να ξαναγεννηθεί από μόνο του όσο πιο γρήγορα γίνεται και εμείς να παρεμβαίνουμε μόνο σημειακά εκεί όπου θα μας υποδείξουν οι ειδικοί ότι είναι πράγματι απαραίτητο», επισήμανε ο πρωθυπουργός.
«Και εμείς από την πλευρά της Δασικής Υπηρεσίας θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε, γιατί πραγματικά με την δική σας στήριξη πετύχαμε και την ανακατανομή όλων των πιστώσεων. Για τον Έβρο και τη Ροδόπη, είναι 86 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα δοθούν για όλη την περιοχή για τα έργα αποκατάστασης, προστασίας και αναδάσωσης εκεί που χρειάζεται. Και βέβαια στους δασικούς συνεταιρισμούς, τους οποίους θα τους στηρίξουμε και με αναβάθμιση των μέσων και των υποδομών, αλλά και τη συνεχή εκπαίδευσή σας, ώστε και νέα άτομα να προστεθούν, όπως είπε ο κ. πρόεδρος», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Γκουντούφας.