Πολιτικη & Οικονομια

Συνεδριάζει την Πέμπτη εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ με φόντο τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή

Αξιολόγηση της κατάστασης στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

ΚΥΣΕΑ:Συνεδριάζει την Πέμπτη εκτάκτως για τον πόλεμο στο Ισραήλ - Αξιολόγηση της κατάστασης στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαλεί εκτάκτως αύριο, Πέμπτη, το ΚΥΣΕΑ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου:

«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 12:00, θα προεδρεύσει σε συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΚΥΣΕΑ), στο Μέγαρο Μαξίμου».

Σύμφωνα με πληροφορίες, αντικείμενο της συνεδρίασης θα είναι ο συντονισμός ενεργειών και η αξιολόγηση της κατάστασης στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και η εκτίμηση πιθανών επιπτώσεων για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Δένδιας: Η Ελλάδα έχει σαφώς τεθεί δίπλα στο κράτος του Ισραήλ

«Η Ελλάδα έχει σαφώς τεθεί δίπλα στο κράτος του Ισραήλ», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, κατά την άφιξή του στο συμβούλιο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, σημειώνοντας παράλληλα ότι «όλες οι χώρες της Συμμαχίας πρέπει να έχουν μια σαφή θέση».

«Η συζήτηση για την Ουκρανία γίνεται τη στιγμή που υπάρχει η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, μετά τη βάρβαρη επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ, ιδίως του αμάχου πληθυσμού. Η Ελλάδα αντιλαμβάνεται πλήρως τις θεμιτές προσδοκίες των Παλαιστίνιων, μέσα στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Όμως οι βάρβαρες επιθέσεις, όπως αυτή της Χαμάς, υποθηκεύουν ακριβώς αυτές τις προσδοκίες. Η Ελλάδα έχει σαφώς τεθεί δίπλα στο κράτος του Ισραήλ σε αυτήν την τραγική περίσταση. Αυτό πρέπει να το κάνουν όλες οι χώρες της συμμαχίας μας. Το ΝΑΤΟ είναι μια Συμμαχία αξιών, δεν είναι μόνο μια αμυντική Συμμαχία. Η βάρβαρη επίθεση της Χαμάς πρόσβαλε ακριβώς αυτές τις αξίες που το ΝΑΤΟ πρέπει να υποστηρίζει. Τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ασφάλεια. Πρέπει όλες οι χώρες της Συμμαχίας να έχουν μια σαφή καθαρή θέση στο πεδίο», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας.

Πρόταση πέντε σημείων της Αθήνας για τον πόλεμο στο Ισραήλ

Πλάνο - πρόταση πέντε σημείων κατέθεσε η Αθήνα για τον πόλεμο στο Ισραήλ, μετά την έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα (10.10) στο Υπουργείο Εξωτερικών, υπό τον Γιώργο Γεραπετρίτη. 

«Η τρομοκρατική επίθεση που έγινε κατά του Ισραήλ από τη Χαμάς παραβιάζει όλους τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και απαιτεί από τη διεθνή έννομη τάξη την άμεση και ενεργή παρέμβαση», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε δήλωσή του στην ΕΡΤ μετά τη σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Συμβούλιο Χωρών του Κόλπου στο Μουσκάτ. Όπως ανέφερε ο ίδιος είχε κατ' ιδίαν συναντήσεις με όλες τις χώρες του Κόλπου, όπως επίσης είχε σήμερα και εκτενή τηλεφωνική επικοινωνία με τους υπουργούς Εξωτερικών της Αιγύπτου και της Ιορδανίας, έτσι ώστε να συντονιστεί η δράση τους για την κατάπαυση των εχθροπραξιών και να μπορέσει να διασφαλιστεί ότι θα επιβληθούν οι κανόνες που απαιτεί ο ανθρωπισμός και το κράτος δικαίου.

Ιδιαίτερα τόνισε ότι προτάθηκε από ελληνικής πλευράς «ένα πλάνο πέντε σημείων, έτσι ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης και να σπάσει ο φαύλος κύκλος της βίας. Προτείναμε την άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών, ειδικά όσον αφορά πολίτες, την άμεση επιστροφή όλων όσοι έχουν απαχθεί και κρατούνται όμηροι, την άμεση διάνοιξη ανθρωπιστικών διόδων, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι όλοι θα έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, καθώς επίσης και την ομόφωνη καταδίκη, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών του Κόλπου, κάθε μορφής τρομοκρατίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ήρθε η στιγμή να υπάρξει μία διεθνής συνεννόηση, ένα διεθνές φόρουμ, το οποίο θα αγγίξει την ουσία των θεμάτων, να καταδικάσει την τρομοκρατία, να μην έχουμε τέτοια φαινόμενα στο μέλλον», τόνισε. Αναφερόμενος στον επαναπατρισμό των Ελλήνων, επεσήμανε ότι «από την πρώτη στιγμή, το υπουργείο Εξωτερικών έκανε υπεράνθρωπες προσπάθειες μέσω της πρεσβείας και του γενικού προξενείου, έτσι ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν σώοι και με ασφάλεια οι Έλληνες πολίτες που βρίσκονται εκεί», «κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες και προφανώς ενόσω όλες οι χώρες προσπαθούν να επαναπατρίσουν τους πολίτες τους».

Διαβάστε τις τελευταίες εξελίξεις για το Ισραήλ