Πολιτικη & Οικονομια

Μπακογιάννης: «Η Αθήνα έχει βρει τα πατήματά της»

Τι απαντά για τη συμπόρευση Ζαχαριάδη-Δούκα

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μπακογιάννης: Η αναφορά του στον β' γύρο των δημοτικών εκλογών - Τι απαντά για τη συμπόρευση Ζαχαριάδη-Δούκα

Το μήνυμα ότι η Αθήνα έχει ήδη πάρει τον δρόμο της, βήμα – βήμα σε καθεμία από τις 129 γειτονιές της, έστειλε το πρωί ο Δήμαρχος Αθηναίων και επικεφαλής του συνδυασμού «Αθήνα Ψηλά», Κώστας Μπακογιάννης, μιλώντας στην εκπομπή «Αταίριαστοι» του ΣΚΑΪ, με τους δημοσιογράφους Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα.

«Η Αθήνα έχει ήδη βρει τα πατήματά της, έχει πάρει τον δρόμο της βήμα-βήμα, σε κάθε γειτονιά, από την πρώτη μέρα, από την 1η Σεπτέμβρη του 2019 μέχρι και σήμερα. Μία Αθήνα πιο φιλική, πιο βιώσιμη, πιο φωτεινή, πιο πράσινη», ανέφερε και πρόσθεσε ότι αυτό οφείλεται στη δουλειά που έχει γίνει από μία ομάδα έμπειρη που γνωρίζει τα προβλήματα της πόλης.

«Προχωράμε το έργο μας με την εμπειρία μιας ομάδας, αλλά και με μια ομάδα ανανεωμένη. Ξέρετε ότι δεν είναι τυχαίο ότι το σύνθημά μας είναι “το έργο μάς ενώνει”, είναι συνειδητή η επιλογή. Θέλουμε να χτίσουμε “από κάτω προς τα πάνω” το σπίτι μας, που είναι η πόλη μας».

Απαντώντας σε ερώτηση για το debate που διεξάγεται απόψε στην ΕΡΤ ανάμεσα στον ίδιο και τον Χάρη Δούκα, εν όψει του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο κ. Μπακογιάννης είπε ότι θα προτιμούσε να μην υπήρχε το ασφυκτικό πλαίσιο που έχει οριστεί, ούτως ώστε να διεξαχθεί μία πιο ελεύθερη συζήτηση που θα συμβάλλει στο να μειωθούν τα ποσοστά της αποχής.   

«Χαίρομαι πάρα πολύ που θα γίνει αυτό το debate και έχω έναν στόχο: Να κάνουμε ό,τι μπορούμε να πείσουμε περισσότερους Αθηναίους και περισσότερες Αθηναίες να έρθουν στις κάλπες», είπε και απαντώντας σε ερώτηση για το αν εξέλαβε την αποχή ως μήνυμα δυσαρέσκειας, τόνισε:

«Όταν έχεις συγκεντρώσει ένα ποσοστό αντίστοιχο με αυτό του 2019, εγώ αυτό το εκλαμβάνω ως μία πολύ μεγάλη αναγνώριση του έργου μας, αλλά και μία μαζική επιβεβαίωση του προγράμματός μας για τα επόμενα 5 χρόνια, το οποίο αντιλαμβάνεστε ότι σημαίνει και μία πολύ – πολύ μεγάλη ευθύνη. […] Κρατώ ως παράσημο για όλη μας την ομάδα ότι γειτονιές οι οποίες για πολλά χρόνια ήταν στην αφάνεια -γειτονιές που πάρα πολλά χρόνια είχαν γνωρίσει την εγκατάλειψη- γειτονιές που δεν ήταν ιστορικά οι πιο φιλικές προς την δική μου παράταξη, την Κεντροδεξιά, ήρθαν και μάς έδωσαν ιστορικά υψηλά ποσοστά».

Μπακογιάννης: Τι απαντά για τη συμπόρευση Ζαχαριάδη-Δούκα

Σε ερώτηση για το πώς βλέπει τη συμπόρευση Ζαχαριάδη – Δούκα, ο κ. Μπακογιάννης ήταν ξεκάθαρος: «Δεν νομίζω ότι ενδιαφέρει την Αθήνα. Είναι μια λογική κομματικής συνεργασίας, έχει πιο πολύ να κάνει με τον κ. Κασσελάκη και τον κ. Ανδρουλάκη ή με το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ και λιγότερο να κάνει με την Αθήνα, τα προβλήματά της και τις προκλήσεις της. Εμείς επιλέγουμε να απαντάμε με τις γειτονιές, να μιλάμε συγκεκριμένα και πρακτικά, όχι θεωρητικά και αφηρημένα».

Μιλώντας για τη στάση του ΚΚΕ στον δεύτερο γύρο, είπε: «Τη βλέπω με πολύ μεγάλο σεβασμό. Όπως, γενικώς, ξέρετε, εγώ δεν είμαι ένας άνθρωπος που κουνάει το δάχτυλο, ούτε υπαγορεύω, ούτε δίνω εντολές. Τίποτα από όλα αυτά. Δεν έχω εχθρούς, έχω αντιπάλους. Κυριακή εκλογές, κοντός ψαλμός αλληλούια. Τη Δευτέρα θα είμαστε όλοι μαζί συνεργάτες στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ξεκάθαρα πράγματα. Μην αφήσουμε αυτές τις τοξικότητες, τους ανταγωνισμούς των εθνικών εκλογών, να μεταφερθούν στις τοπικές εκλογές. Μακριά από εμάς αυτά».

Τέλος, σε ερώτηση για το πώς βλέπει την Αθήνα σε πέντε χρόνια, ο Κώστας Μπακογιάννης απάντησε ότι θα είναι μία «Αθήνα ευρωπαϊκή», ξεκαθαρίζοντας ότι θα συνεχίσει να δίνει βαρύτητα σε όλα εκείνα τα έργα που θα κάνουν την καθημερινότητα των Αθηναίων καλύτερη.

«Το ζητούμενο είναι σε μια πόλη, όπως είναι η Αθήνα που είναι δύσκολη αντικειμενικά, μία πόλη στην οποία είμαστε όλοι στριμωγμένοι, να κάνουμε το 24ώρο μας λίγο ευκολότερο. Αυτό, μην το υποτιμάτε. Έχει πολύ μεγάλη αξία και ας μην είναι η λεγόμενη υψηλή πολιτική», ανέφερε ο κ. Μπακογιάννης, και το εξήγησε με παραδείγματα: «Όταν βγαίνετε εσείς το πρωί από το σπίτι σας να μπορείτε να περπατάτε σε ένα ασφαλές πεζοδρόμιο, να υπάρχει ράμπα για τους ανθρώπους με αναπηρία. Να υπάρχει σε απόσταση δέκα λεπτών μία σύγχρονη παιδική χαρά, να υπάρχει το πάρκο, χώρος πρασίνου φροντισμένος και περιποιημένος, να υπάρχουν τα φώτα τα Led. Το σχολείο να είναι αξιοπρεπές, να έχει πράσινες αυλές. Το νηπιαγωγείο να μπορεί να φιλοξενήσει όλα τα παιδιά της Αθήνας».