Πολιτικη & Οικονομια

Θανάσης Μαμάκος: Συμμετέχουμε για να φτιάξουμε τη Λάρισα μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη

O 47χρονος δικηγόρος και υποψήφιος Δήμαρχος Λάρισας μοιράζεται τα σχέδιά του

Γιώργος Ψύχας
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023: Ο Θανάσης Μαμάκος, υποψήφιος δήμαρχος κι επικεφαλής της παράταξης «Λάρισα που μας αξίζει», μιλάει για την πόλη και τα σχέδιά του.

Ο Θανάσης Μαμάκος, είναι ο υποψήφιος Δήμαρχος Λάρισας που φιλοδοξεί να φέρει αέρα ανανέωσης και να φτιάξει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη τη «Λάρισα που μας αξίζει» όπως είναι και το όνομα του συνδυασμού του.

App για την αποκομιδή των απορριμμάτων, τραμ για την αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού -για το οποίο επισκέφτηκε και το Φράιμπουργκ- ποδηλατόδρομοι, θέσπιση αντιδημαρχίας Κλιματικής Αλλαγής και Αστικής Ανθεκτικότητας για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων της εποχής.

Ο 47χρονος δικηγόρος καλεί τους πολίτες να συμμετέχουν την Κυριακή 8 Οκτωβρίου καθώς όπως σημειώνει «δεν είμαστε όλοι το ίδιο και η αποχή δεν δίνει λύσεις».

Μιλάει για την πόλη του θεσσαλικού κάμπου που γεννήθηκε, μεγάλωσε και εργάζεται ως δικηγόρος αλλά και τη μεγάλη του αγάπη την ΑΕΛ.

Πιστεύετε ότι οι πλημμύρες της Θεσσαλίας θα επηρεάσουν τις εκλογές της Κυριακής; Θα έρθει ο κόσμος να ψηφίσει στη Λάρισα;
Οι πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες θεωρώ ότι πολλαπλασιάζουν την ανάγκη μεγάλης συμμετοχής στις εκλογές της Κυριακής. Και καλώ όλους τους Λαρισαίους και της Λαρισαίες να έρθουν να ψηφίσουν, ειδικά τη νέα γενιά της πόλης μας. Και το λέω αυτό επειδή ακούω πολλές φορές από παιδιά 20-25 ετών «έλα μωρέ όλοι το ίδιο είναι, δε θα πάω να ψηφίσω». Η μόνη μου απάντηση σε αυτό είναι ότι τελικά κάποιος θα πάρει τις αποφάσεις για το δικό σου μέλλον και είναι καλύτερα να συμμετέχεις σε αυτή τη διαδικασία από το να μην συμμετέχεις. Και δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Η αποχή δεν δίνει λύσεις. Πιστεύω ότι οι πολίτες θα δώσουν το «παρών» που αξίζει για τη Λάρισα.

Τώρα που είπατε «λύσεις» έχετε προτείνει τη δημιουργία τραμ στην πόλη ως απάντηση για το κυκλοφοριακό. Πόσο εύκολο είναι αυτό;
Αν έχετε έρθει ποτέ στη Λάρισα θα έχετε διαπιστώσει το χάος που συμβαίνει στους δρόμους, δε νομίζω ότι υπάρχει κάτι ανάλογο σε περιφερειακή πόλη. Να σας πω ότι εμείς έχουμε σχεδιάσει ένα πρόγραμμα μαζί με τεχνοκράτες, ειδικούς επιστήμονες-συγκοινωνιολόγους- ανθρώπους που γνωρίζουν την «αρχιτεκτονική»  της πόλης και τις ανάγκες των πολιτών. Αλλά δε πάμε να ανακαλύψουμε τον τροχό. Βασιζόμαστε στις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, ώστε να κάνουμε τη Λάρισα μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη. Επισκεφτήκαμε πρόσφατα το Φράιμπουργκ, μια πόλη με πληθυσμιακά δεδομένα ανάλογα της Λάρισας (220.000 κατοίκους) και αστική περιοχή κυκλική, η δομή της οποίας προσομοιάζει με αυτή της πόλης μας. Ενημερωθήκαμε για τον τρόπο με τον οποίο το Φράιμπουργκ αντιμετώπισε το οξύ κυκλοφοριακό πρόβλημα που ταλαιπωρούσε τους πολίτες του, μέσα και από την υλοποίηση του τραμ- καθώς και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε το πρόβλημα της έλλειψης θέσεων στάθμευσης -με τη δημιουργία περιφερειακών πάρκινγκ. Έχουμε με άλλα λόγια το Know How.

Λένε ότι οι δήμαρχοι είναι πρώτα από όλα για να μαζεύουν τα σκουπίδια. Ακούγεται απλό αλλά δεν είναι από ότι δείχνει η πράξη. Μάλιστα όποιος το κάνει σωστά σχεδόν αλλάζει την πόλη. Τι σχέδιο έχετε για αυτό;
Θέλουμε τη Λάρισα έξυπνη, ψηφιακή πόλη όπου ο πολίτης της θα απολαμβάνει έξυπνες υπηρεσίες. Θα σας δώσω ένα απλό παράδειγμα που αφορά την αποκομιδή των απορριμμάτων. Δημιουργούμε ένα app για τα σκουπίδια. Μια πλατφόρμα μέσω της οποίας ο δημότης θα πληροφορείται με μήνυμα στο κινητό του την ακριβή ώρα που θα περάσει το απορριμματοφόρο από τη γειτονιά του ώστε να αποφεύγουμε με αυτόν τον τρόπο την έκθεση των σκουπιδιών στο δημόσιο χώρο και ταυτόχρονα να αποφορτίζουμε το κυκλοφοριακό. Όπως ξέρετε βέβαια η διαχείριση των απορριμμάτων περιλαμβάνει μια σειρά από δράσεις. Ανάμεσα σε αυτά που θα κάνουμε στο ζήτημα αυτό τις πρώτες 100 ημέρες είναι το μοντέλο της Ανταποδοτικής ανακύκλωσης για κατοίκους, με συμμετοχή τοπικών επιχειρήσεων, εφαρμόζοντας ένα σύστημα πίστωσης πόντων στον λογαριασμό κάθε σπιτιού, όπως και για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Παράλληλα υλοποιούμε την εγκατάσταση περισσότερων συστημάτων βυθιζόμενων κάδων, εισάγοντας τον Θεσμό του Βοηθού του Δημότη, ώστε να υπάρχει άνθρωπος του Δήμου σε κάθε γειτονιά για τα θέματα καθαριότητας.

Τώρα βέβαια θα έχετε και την κλιματική κρίση…
Ναι. Και για αυτό προχωράμε άμεσα στην εγκαθίδρυση της αντιδημαρχίας Κλιματικής Αλλαγής και Αστικής Ανθεκτικότητας. Είναι κάτι που το έχουμε στο πρόγραμμα μας από την πρώτη στιγμή και δυστυχώς έγινε επίκαιρη και επιβεβλημένη. Πέρα από τα προφανή που αφορούν τον σχεδιασμό για την θωράκιση της πόλης απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα, θα μεριμνά για ζητήματα όπως το πρασίνισμα της πόλης, η προσεκτική και εξατομικευμένη καθοδήγηση των παραγωγών μας σε θέματα όπως η εξοικονόμηση και ορθολογική χρήση του νερού ενώ θα διερευνά και για τις δυνατότητες χρηματοδοτήσεων.

Με το ποδόσφαιρο ασχολείστε; Η Λάρισα κάποτε πήρε και Πρωτάθλημα…
Στην εναρκτήρια συγκέντρωση για την ανακοίνωση της υποψηφιότητας μου για τον Δήμο Λαρισαίων, απαριθμώντας τις παιδικές μου αναμνήσεις από την πόλη είπα μεταξύ άλλων το εξής : «πανηγύρισα στις κερκίδες του γηπέδου Αλκαζάρ το πρωτάθλημα εκείνης της υπερομάδας της ΑΕΛ» …Έχω εισιτήριο διαρκείας για τους αγώνες της ΑΕΛ από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Ήμουν στο Δημοτικό Σχολείο όταν η υπερομάδα τότε της ΑΕΛ με Βαλαώρα, Μητσιμπόνα, Γκαλίτσιο, Καραπιάλη, Ζιώγα, Αλεξούλη πήρε το πρωτάθλημα, οπότε κόλλησα. Έχω γυρίσει όλη την Ελλάδα ακολουθώντας την ομάδα στα εκτός έδρας παιγνίδια.