Πολιτικη & Οικονομια

Οι ΝΥΤ πλέκουν το εγκώμιο της ελληνικής οικονομίας: «Από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στην Ευρώπη»

Η αντιπαραβολή με την κρίση προ δεκαετίας - «Επενδυτές συρρέουν, οι τουρίστες κατακλύζουν τα νησιά»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στιγμιότυπο από τη Σίφνο
© SOOC/Giannis Dimitropoulos

New York Times για την Ελλάδα: Η οικονομία της ανθεί μετά από μία δεκαετία

Στην άνθηση της ελληνικής οικονομίας αναφέρεται εκτενές δημοσίευμα των New York Times, αντιπαραβάλλοντας την τωρινή κατάσταση της χώρας με την κρίση προ δεκαετίας.

«Επιβαρυμένη με χρέος που δεν μπορούσε να ξεπληρώσει, η Ελλάδα σχεδόν "έσπασε" την ευρωζώνη πριν από μια δεκαετία», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, μνημονεύοντας τα αυστηρά μέτρα λιτότητας που εξόντωσαν πολίτες και επιχειρήσεις.

«Σήμερα, [η Ελλάδα] είναι μια από τις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ευρώπης. Ως μια σημαντική αναγνώριση της αλλαγής πλεύσης της χώρας, οι οι οίκοι αξιολόγησης αναβαθμίζουν την εκτίμησή τους για το χρέος της Ελλάδας και ανοίγουν την πόρτα για μεγάλους ξένους επενδυτές», επισημαίνει η δημοσιογράφος των ΝΥΤ, Liz Alderman.

Kαι συνεχίζει: «Η οικονομία αναπτύσσεται με διπλάσιο ρυθμό από τον μέσο όρο της ευρωζώνης και η ανεργία, αν και εξακολουθεί να είναι υψηλή στο 11%, είναι η χαμηλότερη εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Οι τουρίστες έχουν επιστρέψει μαζικά, τροφοδοτώντας μια κατασκευαστική φρενίτιδα και νέες θέσεις εργασίας. Πολυεθνικές εταιρείες, όπως η Microsoft και η Pfizer, επενδύουν. Και οι τράπεζες που σχεδόν κατέρρευσαν έχουν εξυγιανθεί και δανείζουν ξανά, ωφελώντας την ευρύτερη οικονομία».

Η αμερικανική εφημερίδα αναφέρεται στην επανεκλογή του φιλικού προς τις επιχειρήσεις Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος «πιστώθηκε την τόνωση της ανάκαμψης με τη μείωση των φόρων και του χρέους».

«Η κυβέρνηση μείωσε τη γραφειοκρατία για τις επιχειρήσεις και αύξησε τον κατώτατο μισθό. Η χώρα αποπληρώνει ακόμη και τα διεθνή χρήματα διάσωσης νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα», επισημαίνεται.

Η κρίση και η επενδυτική βαθμίδα

Στη συνέχεια, γίνεται μια αναδρομή στην περίοδο της κρίσης χρέους, των μνημονίων και των μέτρων λιτότητας.

«Θα θέλαμε η λιτότητα να ήταν πιο ήπια, αλλά τα μέτρα ήταν η συνεισφορά της Ελλάδας για να σωθεί. Η Ελλάδα έπρεπε να πάρει αυτά τα σκληρά μέτρα για να επιβιώσει», σχολιάζει για την εποχή της κρίσης ο πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας.

Έπειτα, γίνεται μνεία στην αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα από τον οίκο DBRS και στη διπλή αναβάθμιση από την Moody's, «μια κίνηση που ανοίγει την πόρτα για τις συντάξεις και άλλους μεγάλους επενδυτές να αγοράσουν ομόλογα που εκδίδει η κυβέρνηση».

«Αυτό θα μειώσει το κόστος δανεισμού για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και την κυβέρνηση, αφού η ΕΚΤ αυξάνει τα επιτόκια για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό», τονίζουν οι ΝΥΤ.

Επενδυτές συρρέουν, τουρίστες κατέκλυσαν τα ελληνικά νησιά

Για το γενικότερο οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα, η Alderman γράφει: «Οι επενδυτές συρρέουν. Η Microsoft κατασκευάζει κέντρο δεδομένων αξίας 1 δισεκατομμυρίου ευρώ ανατολικά της Αθήνας. Λίγο βορειότερα, η Pfizer εδραιώνει ένα ερευνητικό κέντρο αξίας 650 εκατομμυρίων ευρώ. Αμερικανικές, κινεζικές και ευρωπαϊκές εταιρείες προωθούν συμφωνίες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Και οι επενδύσεις της Cisco, της JPMorgan, της Meta και άλλων πολυεθνικών προβλέπεται να έχουν οικονομικό αντίκτυπο δισεκατομμυρίων ευρώ τα επόμενα χρόνια».

«Πάνω από 10 εκατομμύρια τουρίστες κατέκλυσαν την Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι, παρά την έξαρση των πυρκαγιών, φέρνοντας εκτιμώμενα έσοδα άνω των 21 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι κατασκευές έχουν ανέβει στην ηπειρωτική χώρα και στα δημοφιλή ελληνικά νησιά, λόγω της αυξημένης ζήτησης για ξενοδοχεία, των ενοικιάσεων τύπου Airbnb και ενός προγράμματος που επιτρέπει στους ξένους να αποκτήσουν βίζα για να ζήσουν σε κράτη της ΕΕ, αν αγοράσουν τουλάχιστον 500.000 ευρώ σε ακίνητα στην Ελλάδα».

Οι προκλήσεις για την ελληνική οικονομία

Από την άλλη, οι ΝΥΤ επισημαίνουν ότι αν και έχει συρρικνωθεί, στο 166% του ΑΕΠ, το ελληνικό χρέος παραμένει από τα πιο υψηλά στον κόσμο.

«Οι τράπεζες της χώρας εξακολουθούν να κατέχουν ένα σωρό μη εξυπηρετούμενων δανείων που είναι μεγαλύτερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Και η δυστυχία της λιτότητας είναι ακόμη νωπή για ορισμένους ανθρώπους, γεγονός που επιδεινώνεται από τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό που υποδαυλίζεται από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Πρόσφατα πάντως, σημειώνει η Alderman, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνώρισε τις προκλήσεις για την ελληνική οικονομία και δεσμεύτηκε για περαιτέρω μέτρα στήριξης. «Δεν κρυβόμαστε πίσω από την επενδυτική βαθμίδα. Επιτύχαμε έναν σημαντικό στόχο, ας γυρίσουμε στον αυτόματο πιλότο», είπε.

Στην κατεύθυνση αυτή, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ και αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων για πρώτη φορά μετά την κρίση.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μανούσος Μανουσάκης
Η Λίνα Μενδώνη για τον θάνατο του Μανούσου Μανουσάκη: Υπήρξε ακάματος εργάτης της μικρής και της μεγάλης οθόνης

«Ο Μανούσος Μανουσάκης έκανε ποιοτική τηλεόραση για το ευρύ κοινό, χωρίς εκπτώσεις στις απαιτήσεις του, αλλά και χωρίς να εγκαταλείψει το σινεμά»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.