Πολιτικη & Οικονομια

Ο Στέφανος Κασσελάκης γράφει τη νέα σελίδα του ΣΥΡΙΖΑ

Τα πρώτα μηνύματα και η συνάντηση με Τσίπρα

Ηλένα Κρητικού
Ηλένα Κρητικού
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση του ΣΚΑΪ και της Pulse μετά τις εκλογές
O νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης © Menelaos Myrillas / SOOC

Στέφανος Κασσελάκης: Ποια μηνύματα έστειλε ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ποια ερωτήματα μένουν αναπάντητα

Η καθαρή νίκη του Στέφανου Κασσελάκη στην αναμέτρηση για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στο βασικό ερώτημα που είχε τεθεί από την ημέρα της παραίτησης του Αλέξη Τσίπρα· ίσως και αρκετά νωρίτερα. Πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ, το πολιτικό σύστημα της χώρας, φίλοι και εχθροί στο εσωτερικό και το εξωτερικό γνωρίζουν ποιος ηγείται του κόμματος.

Ωστόσο, η ανάδειξη του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία δεν απαντά αυτομάτως σε κανένα άλλο ερώτημα. Αντιθέτως, πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ όλα είναι ανοιχτά, και κυρίως τα υπαρξιακά ζητήματα, που αφορούν στην ταυτότητα του κόμματος, καθώς και στην ίδια του την οντότητα ως ενιαίο πολιτικό οργανισμό.

Τι λέει η αριθμητική για τη νίκη Κασσελάκη

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του β’ γύρου των εκλογών, ο Στέφανος Κασσελάκης αναδείχθηκε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 56,7% έναντι 43,3% της Έφης Αχτσιόγλου, δηλαδή με διαφορά 13,4 μονάδων. Στον α’ γύρο η διαφορά ήταν κάτι λιγότερο από 10 μονάδες και συγκεκριμένα 45% - 36,2%. Χθες, η ανατροπή δεν έγινε, αντιθέτως επιβεβαιώθηκε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης έχει «ρεύμα».

Παρά το γεγονός ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος την στήριξε ανοιχτά, η Έφη Αχτσιόγλου δεν καρπώθηκε ολόκληρο το 8,93% που είχε ταχθεί υπέρ του πρώην υπουργού Οικονομικών. Την ίδια ώρα, περισσότεροι ψηφοφόροι από το 8,68% που πρόσφερε ο Νίκος Παππάς ψήφισαν στον β΄ γύρο τον Στέφανο Κασσελάκη, επιβεβαιώνοντας τον κανόνα του «μαγνητισμού» που ασκεί ο εκάστοτε νικητής σε αναποφάσιστους.

Ακόμη κι αν ίσχυε η απλή αριθμητική, και η Έφη Αχτσιόγλου προσέλκυε το σύνολο εκείνων που ψήφισαν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Στέφανο Τζουμάκα στον α’ γύρο, και πάλι δεν θα είχε νικήσει τον Στέφανο Κασσελάκη που είχε τη στήριξη του Νίκου Παππά. Αυτή ήταν και η αιτία που στη δήλωσή της την προηγούμενη Κυριακή ζήτησε από τα παλαιά μέλη που απείχαν από την πρώτη ψηφοφορία να βρεθούν στο πλευρό της στον β’ γύρο. 

Η εκτίμηση που υπήρχε ήταν πως πρόκειται για υποστηρικτές του Αλέξη Τσίπρα, κάτι που εξηγεί τον «πόλεμο» των δύο «στρατοπέδων» για το SMS που υποτίθεται ότι οδήγησε τον τέως πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στην παραίτηση. Πάντως, από τη δεξαμενή των περίπου 40.000 παλαιών μελών, στην κάλπη εμφανίστηκαν χθες περίπου 8.750.

Ο Στέφανος Κασσελάκης γράφει τη νέα σελίδα του ΣΥΡΙΖΑ
O Στέφανος Κασσελάκης μετά τη νίκη του © Menelaos Myrillas / SOOC

Το ερώτημα του «ενός εκατομμυρίου»

Η λέξη «διάσπαση» χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον στη διάρκεια της εσωκομματικής διαδικασίας, είτε ως φόβητρο, είτε ως νομοτέλεια, καθώς πολλοί στοιχηματίζουν για τις επιπτώσεις που θα έχει η επικράτηση Κασσελάκη στην πολιτική «ψυχή» του ΣΥΡΙΖΑ -όποιος κι αν την εκφράζει-, ποντάροντας και στην προϊστορία του.

Από την πλευρά του, ο νέος πρόεδρος το βράδυ της Κυριακής μίλησε για ενότητα και έκανε άνοιγμα προς την Έφη Αχτσιόγλου, ως όφειλε. Η ίδια τον συνεχάρη, μίλησε για τις (εξωστρεφείς πλέον) μάχες της επόμενης ημέρας, αλλά -όπως παρατήρησαν πολιτικοί αναλυτές- απέφυγε να δηλώσει με την ίδια καθαρότητα ότι θα βρίσκεται στο πλευρό του. Ακόμη λιγότερο συντεταγμένος στο νέο status quo εμφανίζεται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αλλά και ο Στέφανος Τζουμάκας.

Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ τονίζουν, ωστόσο, ότι τέτοιου είδους αποφάσεις δεν λαμβάνονται εν θερμώ. Αφενός ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπροστά του μια ακόμη μάχη, τις αυτοδιοικητικές εκλογές, που καλείται να την δώσει έστω και τύποις, αφετέρου επίκειται το Έκτακτο Συνέδριο όπου είθισται να γίνονται αυτού του τύπου τα ξεκαθαρίσματα. Μέχρι τότε υπάρχει χρόνος για να εξετάσουν οι διάφοροι πόλοι / τάσεις στο κόμμα εάν μπορούν να συνυπάρξουν ή όχι, εάν ο Στέφανος Κασσελάκης εκπέμπει ικανοποιητικό πολιτικό μήνυμα, τόσο σε ποσότητα όσο και σε «ποιότητα», και εάν το κόμμα βρίσκεται σε ορθόδρομη πορεία.

Τα πρώτα μηνύματα Κασσελάκη

Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε ένα πρώτο στίγμα, το βράδυ της Κυριακής: Στα συνθήματα των συγκεντρωμένων που του ζήτησαν να τα αλλάξει όλα, απάντησε ότι «θα τα κάνουμε όλα, μαζί», και μίλησε για «ένα κόμμα από τα μέλη για τα μέλη, ένα κόμμα από την κοινωνία για την κοινωνία».

Στο αίτημα «Στέφανε γερά, να πέσει η δεξιά», ανταπάντησε: «Σήμερα το φως κέρδισε και η ελπίδα γίνεται το μέλλον» και πως «χρειάζεται φως στις δυσκολίες για να νικήσουμε τις οικονομικές χειροπέδες· για να νικήσουμε το σύστημα που κρατάει τους νέους που είναι έξω από την πατρίδα μας».

Προς τους επικριτές του διαμήνυσε: «Δεν είμαι φαινόμενο, είμαι η φωνή μιας κοινωνίας που σέβομαι», και στους υποστηρικτές δεσμεύθηκε: «Δεν πρόκειται να σας προδώσω ποτέ».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cvrgaiu8dhmh)

Συνάντηση με Τσίπρα στις 12:00

Περισσότερα και πιο ουσιαστικά αναμένεται να πει τις επόμενες ώρες και ημέρες, αρχής γενομένης από τη συνάντηση που θα έχει με τον τέως πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, στις 12:00 στο γραφείο του στη Βουλή.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αφού ψήφισε χθες δήλωσε «περήφανος που αφήνουμε μια βαριά παρακαταθήκη, αλλά και ευτυχής για την μαζική ανταπόκριση των μελών μας, κάτι που αποτελεί εφόδιο για την επόμενη μέρα».

Το κατά πόσο πρόκειται για «φούσκα» ή αν τα πανιά του Κασσελάκη φουσκώνουν από τον άνεμο που έχει δημιουργήσει μια πραγματική ανάγκη στο κόμμα και στην κοινωνία (που λίγους μήνες πριν «τιμώρησε» τον ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ άλλων για το θολό μήνυμα που εξέπεμπε) και αν ο ίδιος θα μπορέσει να ανταποκριθεί σε αυτήν, μένει να φανεί.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

H απειλή εξ Ανατολών - Μέρος 2: Η διεθνής νομολογία ως περίγραμμα ενός έντιμου συμβιβασμού
H απειλή εξ Ανατολών - Μέρος 2: Η διεθνής νομολογία ως περίγραμμα ενός έντιμου συμβιβασμού

Μια προσπάθεια να σκιαγραφηθεί η εικόνα της πλέον εύλογης και πιθανής απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, στην υποθετική περίπτωση κοινής ελληνο-τουρκικής προσφυγής σε αυτό

Πώς το κράτος θα ξαναπροσλάβει ένστολους που μπουκάρουν σε υπουργεία;
Πώς το κράτος θα ξαναπροσλάβει ένστολους που μπουκάρουν σε υπουργεία;

Κανείς δεν θα εκπλαγεί αν οι εποχιακοί πυροσβέστες που μπουκάραν στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας πάρουν μέρος στον επόμενο διαγωνισμό για τις προσλήψεις εποχιακών, προσληφθούν ή μονιμοποιηθούν

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.