Πολιτικη & Οικονομια

Εκτιμήσεις για έως 160.000 ψηφοφόρους στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι να κλείσουν οι κάλπες

Η καταγγελία Κασσελάκη, το μήνυμα Τσίπρα και η «μαζική συμμετοχή»

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και πολίτες που ασκούν το εκλογικό του δικαίωμα, είτε περιμένουν στην ουρά
© EUROKINISSI

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Η συμμετοχή, οι δηλώσεις του προέδρου της ΚΕΦΕ και τα μηνύματα Αχτσιόγλου, Κασσελάκη, Τσίπρα

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την ανάδειξη της νέας ή του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Σε λιγότερο από δύο ώρες οι κάλπες κλείνουν και στις 23:00 το βράδυ αναμένεται ότι θα υπάρξει η ανακοίνωση του ασφαλούς αποτελέσματος που θα οδηγήσει στην ηγεσία του κόμματος είτε την Έφη Αχτσιόγλου, είτε τον Στέφανο Κασσελάκη

Περισσότερα από 122.000 μέλη είχαν ψηφίσει μέχρι και τις 19:00 το απόγευμα της Κυριακής, ενώ εκτιμάται ότι η συμμετοχή θα κυμανθεί ανάμεσα στους 140.000 και 160.000 ψηφοφόρους. Μία ώρα αργότερα, ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε ανάρτηση - καταγγελία για την εκλογική διαδικασία, υποστηρίζοντας ότι μέλη που γράφτηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ κατά τον α' γύρο των εκλογών, θα μπόρεσαν να ψηφίσουν σήμερα, αφού οι εφορευτικές επιτροπές δεν τους έβρισκαν στους καταλόγους. «Παρακαλώ πολύ τα νέα μέλη που ψήφισαν για πρώτη φορά την περασμένη Κυριακή να μη δέχονται τη δικαιολογία "δεν σας βρίσκουμε", αποχωρώντας από τα εκλογικά κέντρα. Η διαδικασία αναζήτησης και ταυτοποίησης είναι γνωστή σε όλα τα μέλη των τοπικών Εφορευτικών Επιτροπών και πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα. Εφιστώ την προσοχή στην ΚΕΦΕ για τις εκατοντάδες καταγγελίες και την απουσία γραμμών για την ταυτοποίηση των μελών», έγραψε σε ανάρτησή του στα social media ο Στέφανος Κασσελάκης. 

Πρόεδρος ΚΕΦΕ: «Μεγάλη, μαζική η συμμετοχή»

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δρόσος, σε δήλωσή του νωρίτερα έκανε λόγο για «μεγάλη, μαζική συμμετοχή» στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ και σχολίασε ότι «κανόνας των εκλογικών διαδικασιών είναι να αποφεύγεται κατά την ημέρα της εκλογής κάθε προσπάθεια να επηρεάζεται το εκλογικό φρόνημα των ψηφοφόρων».
«Η εσωκομματική διαδικασία για την ανάδειξη νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται με μεγάλη και μαζική συμμετοχή, καθώς «έχουν ψηφίσει πάνω από 100.000 μέλη». Αυτό δηλώνει με ανακοίνωσή του ο υπεύθυνος για την Εφορευτική Επιτροπή των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γιάννης Δρόσος.
Σύμφωνα με τη δήλωσή του, «η σημερινή εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία εξελίσσεται με μεγάλη και μαζική συμμετοχή», δήλωσε ο κ. Δρόσος και πρόσθεσε: «Έως τώρα πάνω από 100.000 μέλη προσήλθαν και ψήφισαν, ενώ χιλιάδες ακόμη μέλη αναμένεται να ψηφίσουν στα 538 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα και ηλεκτρονικά από το εξωτερικό. Θα ήθελα, με την ιδιότητά μου ως Προέδρου της ΚΕΦΕ, να σημειώσω ότι κανόνας των εκλογικών διαδικασιών είναι να αποφεύγεται κατά την ημέρα της εκλογής κάθε προσπάθεια να επηρεάζεται το εκλογικό φρόνημα των ψηφοφόρων. Σήμερα ψηφίζουμε!».  

Το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα για την επόμενη ημέρα

Ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε λίγο μετά τις 17:00 το απόγευμα της Κυριακής στην Καισαριανή και ψήφισε για την ανάδειξη του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «οι αληθινοί, οι μεγάλοι αγώνες που έχουμε να δώσουμε μπροστά μας, δεν είναι οι εσωκομματικοί αγώνες, είναι οι αγώνας στο κοινωνικό πεδίο και θα τους δώσουμε όλοι και όλες μαζί, ενωμένοι για να στηρίξουμε ακόμα πιο αποτελεσματικά την κοινωνία».

Ο πρώην πρόεδρος του κόμματος σημείωσε ακόμη ότι είναι περήφανος για την παρακαταθήκη που αφήνει στον νέο ή τη νέα πρόεδρο του κόμματος. «Μία βαριά παρακαταθήκη αλλά και ευτυχής, γιατί η μαζική συμμετοχή, η μαζική ανταπόκριση των μελών μας, το ενδιαφέρον της κοινωνίας είναι πολύ σημαντικό εφόδιο για όλους μας για την επόμενη μέρα».

Ολόκληρη η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα

«Σήμερα το λόγο έχουν τα δεκάδες χιλιάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που για δεύτερη συνεχόμενη Κυριακή προσέρχονται μαζικά στις κάλπες. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Από αύριο θα έχουμε ένα νέο ή μία νέα Πρόεδρο, οποίαν η όποιον αποφασίσουν οι χιλιάδες Έλληνες.

» Είναι λοιπόν με μία έννοια, μία σημαντική στιγμή για το κόμμα μας και δεν μπορώ να σας κρύψω ότι αισθάνομαι περήφανος για την παρακαταθήκη που αύριο θα παραλάβει η νέα ηγεσία, μία βαριά παρακαταθήκη αλλά και ευτυχής, γιατί η μαζική συμμετοχή, η μαζική ανταπόκριση των μελών μας, το ενδιαφέρον της κοινωνίας είναι πολύ σημαντικό εφόδιο για όλους μας για την επόμενη μέρα.

» Γιατί οι αληθινοί, οι μεγάλοι αγώνες που έχουμε να δώσουμε μπροστά μας, δεν είναι οι εσωκομματικοί αγώνες, είναι οι αγώνας στο κοινωνικό πεδίο και θα τους δώσουμε όλοι και όλες μαζί, ενωμένοι για να στηρίξουμε ακόμα πιο αποτελεσματικά την κοινωνία και να φέρουμε σύντομα το ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική συμμαχία και την Προοδευτική παράταξη σε τροχιά διακυβέρνησης».

Οι δηλώσεις των δύο πρωταγωνιστών 

Το μήνυμα «για ισχυρή δομική αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ και επιστροφή της παράταξης σε κυβερνητική τροχιά», έστειλε η υποψήφια για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Έφη Αχτσιόγλου, στη δήλωση που έκανε μετά την άσκηση του εκλογικού της δικαιώματος στο δημαρχείο του Αιγάλεω.

Έφη Αχτσιόγλου: Ψήφισε για τις εσωκομματικές εκλογές η υποψήφια για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ - Το ενωτικό μήνυμά της από το δημαρχείο του Αιγάλεω.
Μήνυμα για την επόμενη ημέρα του κόμματος έστειλε η υποψήφια για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου © Eurokinissi/Κώστας Τζούμας

Συγκεκριμένα η κ. Αχτσιόγλου δήλωσε: «Σήμερα δεκάδες χιλιάδες πολίτες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προσέρχονται στις κάλπες και στέλνουν κατ' αρχάς ένα βασικό μήνυμα, ότι η προοδευτική παράταξη είναι εδώ και θα ασκεί αντιπολίτευση απέναντι σε μία κυβέρνηση που νομίζει ότι μπορεί να κυβερνά με λευκή επιταγή. Είμαστε εδώ και θα είμαστε εδώ για να ασκήσουμε ισχυρή δομική αντιπολίτευση απέναντι σε πολιτικές που θέτουν την κοινωνία στο περιθώριο, απέναντι σε πολιτικές που ασκούνται με αλαζονεία.

» Είμαστε και θα είμαστε εδώ για να εκφράσουμε τις ανάγκες των πολιτών που ορθώς θεωρούν ότι δεν ζουν με τον τρόπο που τους αξίζει και με τον τρόπο που δικαιούνται να ζουν. Νομίζω ότι η μεγάλη συμμετοχή είναι για όλους μας, για μένα σίγουρα είναι, ευθύνη και δέσμευση ότι θα είμαστε εδώ για να εκφράσουμε τους ανθρώπους που επιδιώκουν μία άλλη πολιτική στον τόπο, τους εργαζόμενους, τους νέους, τους ανέργους, τους επιστήμονες και τους επαγγελματίες, να εκφράσουμε τις προσδοκίες τους και να τους δώσουμε ελπίδα και προοπτική. Είμαι απολύτως αισιόδοξη, πιστεύω ότι σε κάθε περίπτωση το βράδυ θα είμαστε όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ πιο δυνατοί και πιο χαμογελαστοί για την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ και της χώρας».

Στο ερώτημα «θα είσαστε όλοι μαζί αύριο;», η κ. Αχτσιόγλου απάντησε: «Είναι αυτονόητο».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cvr09q8jkmex)

Ενωτικός εμφανίστηκε στη δήλωσή του μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης.

kasselakis_stefanos_ekloges_syriza

Μιλώντας από το εκλογικό κέντρο στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, ο Στέφανος Κασσελάκης υπογράμμισε ότι η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου αποτελεί εγγύηση της σύγχρονης κυβερνώσας αριστεράς. Συγκεκριμένα στη δήλωσή του ανέφερε: «Ευχαριστώ όλο τον κόσμο που έχει ψηφίσει μέχρι στιγμής, έχουμε ακόμη χρόνο. Η κάλπη είναι άδεια σήμερα το πρωί και όλα κρίνονται σήμερα. Χιλιάδες κόσμου σήμερα είναι εγγυητής της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ, χιλιάδες κόσμου είναι εγγυητής της σύγχρονης κυβερνώσας αριστεράς που έχει ανάγκη η Ελλάδα. Όλοι εμείς στην πρώτη γραμμή οφείλουμε να τους ακούσουμε. Ευχαριστώ από καρδιάς. Από αύριο προχωράμε μαζί».

Κλείνοντας, ο κ. Κασσελάκης είπε ότι θα πήγαινε στο αεροδρόμιο για να παραλάβει την μητέρα του που ήλθε από την Αμερική.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cvr26swn85cp)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις εκδηλώσεις στον κήπο της Προεδρίας: Nιώσαμε για άλλη μια φορά περήφανοι για τη Δημοκρατία μας
Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις εκδηλώσεις στον Κήπο της Προεδρίας: Nιώσαμε για άλλη μια φορά περήφανοι για τη Δημοκρατία μας

H ανάρτηση της Προέδρου της Δημοκρατίας για τις χθεσινές εκδηλώσεις, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.