- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Τι λέει η απάντηση Χαρδούβελη στην τρόικα
Προς έκτακτο eurogroup στις 15 Δεκεμβρίου;
Πιθανολογήσεις για έκτακτο eurogroup στις 15 Δεκεμβρίου αρχίζουν να κυκλοφορούν σε πολιτικούς και δημοσιογραφικούς κύκλους, καθώς η καθυστέρηση στην έλευση της τρόικας οδηγεί σε εκ των πραγμάτων αδυναμί να συζητηθεί το θέμα του ελληνικού χρέους στο τακτικό eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με σήμερινες πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης απάντησε χτες τη νύχτα (Πέμπτη) σημείο προς σημείο στην τρόικα, προκειμένου οι εκπρόσωποι των δανειστών να πειστούν και να έρθουν όσο γίνεται νωρίτερα στην Αθήνα. Η απάντησή του είναι η εξής:
1. Ασφαλιστικό: Η κυβέρνηση δεν δέχεται παραμετρικές αλλαγές που θα οδηγούσαν σε μείωση συντάξεων ή αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, όπως για παράδειγμα η αύξηση του ελάχιστου ορίου θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Στη θέση τους προτείνει πάγωμα των συντάξεων για δύο χρόνια, καθώς από το 2015, σύμφωνα με τον νόμο Κουτρουμάνη, θα εξετάζεται κάθε χρόνο η αναπροσαρμογή τους. Επίσης, προτείνει μείωση των εισφορών στον ΟΑΕΕ, δηλαδή τη δυνατότητα να υπάγονται οι ασφαλισμένοι σε χαμηλότερη ασφαλιστική κλάση από αυτή που βρίσκονται σήμερα, αλλά με αντίστοιχη μείωση και των παροχών. Σε ό,τι αφορά τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, η κυβέρνηση προτείνει να μην αλλάξει το πλαίσιο και μάλιστα τα όρια ηλικίας, αλλά να δοθούν κίνητρα παραμονής στην εργασία. Στο κείμενο γίνεται και αναφορά στο σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τη διοικητική αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος (συγχωνεύσεις κ.λπ.), το οποίο έχει ήδη εγκρίνει η τρόικα.
2. Εργασιακά: Η κυβέρνηση απορρίπτει αλλαγές στις ομαδικές απολύσεις και στον τρόπο λήψης των αποφάσεων για τις απεργίες, όπου η τρόικα ζητεί να αποφασίζονται με πλειοψηφία 50%+1. Εμφανίζεται ωστόσο ανοιχτή να θεσμοθετήσει το δικαίωμα της ανταπεργίας (λοκ άουτ), καθιερώνοντας με νόμο όσα προβλέπονται ήδη με το άρθρο 656 του Αστικού Κώδικα. Επίσης, δέχεται αλλαγές στις συνδικαλιστικές άδειες.
3. Νέο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο: Η κυβέρνηση δέχεται να εφαρμοστούν οι αλλαγές πλήρως και άμεσα –στις αρχές του 2015– και όχι πιλοτικά, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.
4. Δημοσιονομικό κενό: Η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν υπάρχει, ενώ η τρόικα επιμένει ότι υπάρχει και είναι 3,6 δισ. ευρώ. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει διαμορφώσει ένα πακέτο παρεμβάσεων σε ΔΕΚΟ και ΟΤΑ, που -σε συνδυασμό με άλλες παραμέτρους- θα οδηγήσει την τρόικα σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών της.
5. Αλλαγή στο καθεστώς ΦΠΑ: Η κυβέρνηση δεν δέχεται αύξηση ΦΠΑ σε είδη λαϊκής κατανάλωσης.
6. Ρυθμίσεις οφειλών: Η κυβέρνηση απορρίπτει επίσης αλλαγές στη ρύθμιση οφειλών, παρουσιάζοντας στοιχεία που δείχνουν ότι σε όσα ασφαλιστικά ταμεία έχει αρχίσει ήδη να εφαρμόζεται, υπάρχει ικανοποιητικό ενδιαφέρον από τους οφειλέτες.
Αναμένεται ότι η τρόικα θ΄ απαντήσει σήμερα ή αύριο, και κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστεί και νέος γύρος αντιπροτάσεων πριν επιστρέψει.