Πολιτικη & Οικονομια

Ενώπιον της Δικαιοσύνη ο Γιώργος Καρατζαφέρης

Θα ελεγχθεί για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες και για παράνομη offshore

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στον Εισαγγελέα Εφετών και το Ελεγκτικό Συνέδριο παραπέμπεται ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης με ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Ελέγχου Πόθεν Έσχες, η οποία βρήκε στην κατοχή του πολιτικού δύο αδήλωτες υπεράκτιες εταιρείες. Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. ελέγχεται για τα αδικήματα της ανακριβούς δήλωσης πόθεν έσχες και παράνομης κατοχής offshore εταιρείας, ενώ το Ελεγκτικό Συνέδριο θα μπορεί να προχωρήσει σε καταλογισμό. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Καρατζαφέρης ενδέχεται να λογοδοτήσει και για το αδίκημα του «ξεπλύματος μαύρου χρήματος».

Το πόρισμα των ορκωτών λογιστών, το οποίο απεστάλη στην Επιτροπή, χαρακτηρίζει ως αδικαιολόγητο το ποσό των 1.650.000 ευρώ που βρέθηκε στην υπεράκτια εταιρεία Catalina International, η οποία ανήκει στον Γιώργο Καρατζαφέρη και τον υιό του Γιάννη. Σύμφωνα με τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» του, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. δεν έχει αναφέρει μετά το 1993 την υπεράκτια εταιρεία «Catalina» που κατείχε αρχικά με το γιο του, αλλά ούτε και τη δεύτερη εταιρεία με την ονομασία «Hommeric» που απέκτησε στη συνέχεια. Η συνεδρίαση της Επιτροπής κράτησε τέσσερις ώρες και υπήρξαν εντάσεις, καθώς πολλά μέλη της τόνισαν ότι οι ορκωτοί ελεγκτές όφειλαν να έχουν βρει τις εξωχώριες εταιρείες του προέδρου του ΛΑΟΣ είτε όταν έκαναν τους τακτικούς ετήσιους ελέγχους, είτε στο πλαίσιο του ελέγχου των πόθεν έσχες από το 1974 μέχρι το 2012. Υπενθυμίζεται ότι από το 2003 ισχύει η απαγόρευση κατοχής off shore εταιρείας για τα μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου ενώ με διάταξη του 2010 η απαγόρευση συμπεριέλαβε ρητά και ενδεχόμενα παρένθετα πρόσωπα.

Εν τω μεταξύ η Επιτροπή Ελέγχου Πόθεν Έσχες παρέπεμψε στη δικαιοσύνη τον πρώην υπουργό της Ν.Δ. Αριστείδη Τσιμπλάκο και τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Τηλέμαχο Χυτήρη, καθώς διαπίστωσε αναντιστοιχία άνω των 35.000 ευρώ ανάμεσα στις καταθέσεις του και στα δηλωμένα εισοδήματα.