Πολιτικη & Οικονομια

«Μύλος» στον ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν από την τελική κάλπη

Εσωκομματικά «μαχαιρώματα» και ξεκαθαρίσματα σε καταιγιστικούς ρυθμούς

A.V. Team
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Στέφανος Κασσελάκης VS Έφη Αχτσιόγλου: Εσωκομματικά «μαχαιρώματα» και ξεκαθαρίσματα σε καταιγιστικούς ρυθμούς εν όψει της τελικής κάλπης στον ΣΥΡΙΖΑ

Ένα ιδιότυπο «πινγκ πονγκ» δηλώσεων διεξάγεται μεταξύ των διεκδικητών της προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία 24ωρα, που καθώς κοντοζυγώνει η ώρα της τελικής κάλπης, εντείνεται σε ρυθμό και ταχύτητα. Τα «καρφιά» πέφτουν βροχηδόν, «πόντοι» σημειώνονται εκκατέρωθεν και κάποιοι προσπαθούν να κρατήσουν το σκορ.

Σε πρώτο πλάνο πλέον, αφού έχει ξεκαθαρίσει κατά πολύ η εικόνα των δύο «στρατοπέδων», βρίσκεται η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο υποψηφίων -για μη πολιτικά θέματα-, ενώ την ίδια ώρα συνεχίζεται το σήριαλ για το πώς ο Στέφανος Κασσελάκης θα μπορέσει να μπει στη Βουλή εφόσον εκλεγεί πρόεδρος. Στο βάθος (παραμένει) ο Αλέξης Τσίπρας, που με διάφορους τρόπους είναι παρών στην εσωκομματική διαδικασία, αν και ο ίδιος έχει λάβει αποστάσεις, ως εγγυητής της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Υπήρχαν σύντροφοι που θέλανε να αποχωρήσει ο Αλέξης Τσίπρας από την ηγεσία του κόμματος. Πολλές παρεμβάσεις που γινόντουσαν κατά διαστήματα είχαν προφανή σκοπό να πλήξουν είτε τον ίδιο προσωπικά είτε το κόμμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι απαγορεύονται οι διαφοροποιήσεις», δήλωνε χτες από τη δική του πλευρά ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Τσίπρας, ο οποίος υποστηρίζει την υποψηφιότητα Κασσελάκη, σημειώνοντας ότι «έχουμε κάθε συμφέρον με ομόνοια, με ενότητα, να προχωρήσουμε μετά μαζί».

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, επιλέγει να κρατά μέχρι και αυτήν την ώρα κλειστά τα χαρτιά του, παρότι πρώην υπουργοί έχουν ζητήσει σε δημόσιες τοποθετήσεις του να τοποθετηθεί. 

Ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Νίκος Φίλης ζήτησαν μέσα από τηλεοπτικές τους συνεντεύξεις από τον πρώην πρωθυπουργό να πάρει θέση για όλα ακούγονται τις τελευταίες ημέρες για το πρόσωπό του και τις πληροφορίες -τις οποίες η Έφη Αχτσιόγλου διέψευσε- περί sms για την παραίτησή του. 

Κόντρα Κασσελάκη - Αχτσιόγλου

Το χθεσινό εξώδικο της Έφης Αχτσιόγλου κατά ιστοσελίδας, με το οποίο ζητούσε να αποσύρει τα περί υπονόμευσης του Αλέξη Τσίπρα από την ίδια και τις αναφορές σε συγκεκριμένο SMS, άνοιξε έναν νέο κύκλο αντιπαράθεσης.

Η υποψήφια πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο «Κόκκινο» υποστήριξε ότι δεν μπορεί ο συνυποψήφιός της, «που υποστηρίζεται από τον Παύλο Πολάκη, να μη λέει ότι καταδικάζει αυτού του τύπου τις επιθέσεις».

Νωρίς το πρωί της Πέμπτης (21/9), ο Στέφανος Κασσελάκης με δήλωσή του απάντησε στη συνυποψήφιά του, ότι τη σέβεται, αλλά πάντως απέφυγε να καταδικάσει εκείνους που διακινούν το σενάριο περί υπονόμευσης του Τσίπρα.

Σημειώνοντας ότι την πιστεύει για το sms και έγραψε στο X: «Τη σέβομαι και την τιμώ και έχει να διαδραματίσει μεγάλο ρόλο στον κοινό μας στόχο». Την ίδια ώρα, υπογράμμισε: «πρoσωπικά, έχω δεχτεί τις μεγαλύτερες δυνατές επιθέσεις. Από τα ΜΜΕ του συστήματος, αλλά ακόμα και από εκείνα του κόμματος, ως υποψήφιος που δεν έχει την ομπρέλα προστασίας του κομματικού σωλήνα», ενώ κατέληξε: «για τις συναγωνίστριες και τους συναγωνιστές μου θα είμαι ασπίδα προστασίας».

Η αναφορά του, δε, περί «ασπίδας προστασίας» για τη συναγωνίστρια του, καθώς και το γεγονός ότι έχει αναφερθεί στην Έφη Αχτσιόγλου με το μικρό της όνομα, ερμηνεύθηκαν ως πατερναλιστικές/ σεξιστικές αναφορές τόσο από την ίδια, που το κατήγγειλε, όσο και από τον Νάσο Ηλιόπουλο, ο οποίος απάντησε: «δεν χρειαζόμαστε προστασία, χρειαζόμαστε σαφείς θέσεις».

Και βέβαια, ένα ακόμη θέμα είναι η φιλολογία για το debate, που δεν πρόκειται να γίνει. Δεδομένου ότι η διαμάχη μεταξύ των δύο υποψηφίων δεν επικεντρώνεται στα ουσιώδη -πολιτικό πρόγραμμα, τι είδους κόμμα θέλουν κτλ-, συνεχίζεται η αντιπαράθεση για το γιατί δεν γίνεται αντιπαράθεση θέσεων, όπως θα αποτελούσε η διεξαγωγή ενός debate.

O Στέφανος Κασσελάκης μίλησε στην ΕΡΤ Νοτίου Αιγαίου και άφησε αιχμές για την επιμονή της Έφης Αχτσιόγλου στη διεξαγωγή debate, παρά την απόρριψη της πρότασης πριν από τη διεξαγωγή του α' γύρου των εκλογών. «Όταν η κ. Αχτσιόγλου ζητούσε debate, εγώ ήμουν στις λάσπες», υποστήριξε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. 

Κόντρα μεταξύ των «στρατοπέδων» Έφης Αχτσιόγλου και Στέφανου Κασσελάκη © ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Υποστηρικτές και τρολ

Θέση για τα τεκτενόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να λάβει η Εφημερίδα των Συντακτών, επισημαίνοντας στο κύριο άρθρο της, την Τετάρτη (20/9) ότι ο κ. Κασσελάκης «κρατά το πολιτικό του πρόγραμμα κρυφό, περιοριζόμενος στην εκφώνηση κάποιων συνθημάτων που θεωρεί -και όπως φαίνεται δικαίως- ότι συγκινούν μέρος της εκλογικής πελατείας του κόμματος. Σε ποια βάση άραγε έχουν στρατευθεί όλοι αυτοί οι ανώνυμοι (και λίγοι επώνυμοι) υποστηρικτές του;»

Η ΕΦΣΥΝ επισημαίνει: «Οι εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσονται σε μια απροσδόκητα σκληρή μάχη που όμως δεν διεξάγεται μεταξύ των δύο υποψηφίων. Από τη μια μεριά βλέπουμε την Έφη Αχτσιόγλου να εκθέτει τις πολιτικές της θέσεις για το αύριο της λαβωμένης Αριστεράς και να αναζητεί -μάταια- τις απαντήσεις από την πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη. Από την άλλη μεριά, έχει ξεκινήσει μια πρωτοφανής εκστρατεία κατασυκοφάντησης της υποψήφιας προέδρου, με επιχειρήματα που έως τώρα τα συναντούσαμε μόνο σε ανώνυμους προπαγανδιστικούς διαδικτυακούς μηχανισμούς της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς.

»Το γεγονός ότι στην επιχείρηση αυτή δεν διστάζουν να εμπλακούν επωνύμως και ορισμένα (ευτυχώς ελάχιστα) παλιά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καθιστά το ζήτημα εξαιρετικά σοβαρό και την έκβαση της αναμέτρησης της Κυριακής πραγματικά κρίσιμη για το μέλλον του κομματικού μηχανισμού της Αριστεράς που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.»

Οι «προπαγανδιστικοί διαδικτυακοί μηχανισμοί» ή αλλιώς τα γνωστά στρατευμένα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και κατά της κυβέρνησης τρολ προϋπήρχαν φυσικά, απλά τη δεδομένη στιγμή διάλεξαν το στρατόπεδο Κασσελάκη και άνοιξαν μέτωπο κατά εκείνων που επικαλούνται αρχές και αξίες της Αριστεράς, τασσόμενοι υπέρ της Έφης Αχτσιόγλου.

Μετά τις επιθέσεις που δέχθηκε η ΕΦΣΥΝ για το κύριο άρθρο, επανήλθε σήμερα, Πέμπτη (21/9) για να επισημάνει ότι «ούτε ψηφίζει, ούτε τσιρίζει», αλλά υπερασπίζεται την ιδεολογική και πολιτική της ταυτότητα και να καταγγείλλει τα τρολ: «Καταδικάζουμε την πολιτική αήθεια και απρέπεια από όπου κι αν προέρχεται. Προγραφές, απειλές, μπούλινγκ και τσιρίδες για ξεκαθαρίσματα λογαριασμών από «αριστερές» περσόνες δεν έχουν ίχνος αριστεροσύνης. Και μια ξεκάθαρη αποδοκιμασία τους από όλες τις πλευρές θα ήταν η καλύτερη υπηρεσία και στην ευρύτατη Αριστερά και στην καμπάνια του κάθε μονομάχου».

Ποιος θα παραιτηθεί για να μπει ο Κασσελάκης στη Βουλή;

Πάντως, παρά το γεγονός ότι κανείς δεν γνωρίζει πολλά για τις θέσεις Κασσελάκη, συνεχίζει να έχει ρεύμα μεταξύ των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, λίγα 24ωρα πριν από την κάλπη. Μια από τις πλέον πρόσφατες «αλλαγές στρατοπέδου» ανήκει στον Χάρη Μαμουλάκη, που δεν ακολούθησε τη «γραμμή» Τσακαλώτου και συντάχθηκε με τον Στέφανο Κασσελάκη.

Την ίδια ώρα, Έλενα Ακρίτα (που άλλαξε στρατόπεδο για να συνταχθεί με τον νικητή του α' γύρου) και Όθων Ηλιόπουλος δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να παραιτηθούν από βουλευτές Επικρατείας προκειμένου -εάν εκλεγεί- ο Στέφανος Κασσελάκης να μπορεί βρεθεί εντός Βουλής ο ίδιος ως βουλευτής Επικρατείας.

Αντίθετα ο Ευάγγελος Αποστολάκης, που επίσης βρίσκεται στο πλευρό Κασσελάκη, δεν το έχει αποκλείσει.

Πάντως, ο ίδιος ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι δεν θέλει τέτοιου είδους θυσίες.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κασσελάκης επισήμανε ότι δεν θέλει «ούτε η Έλενα (Ακρίτα) ούτε ο ναύαρχος (Ευάγγελος Αποστολάκης) ούτε ο Όθωνας (Ηλιόπουλος) να παραιτηθούν». Αυτό που θα ζητήσει αν εκλεγεί από όλη την Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι να πηγαίνουν όλοι μαζί στην κοινωνία μαζί του, όπως ανέφερε.

Υπό αυτήν την έννοια, παραμένει αναπάντητο το ερώτημα με ποιο τρόπο θα μπορέσει ο Στέφανος Κασσελάκης να ασκήσει τα καθήκοντά του ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσα στη Βουλή, στην περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.