- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Κασσελάκης VS Αχτσιόγλου: Ποιος είναι με ποιον μετά το big bang της Κυριακής
Συμμαχίες και κόντρες στο δρόμο για τον β' γύρο εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ
Κασσελάκης VS Αχτσιόγλου: Ποιος είναι με ποιον μετά το big bang της Κυριακής στον ΣΥΡΙΖΑ
Η υπόγεια κόντρα που είχε ξεκινήσει μεταξύ των επιτελείων του Στέφανου Κασσελάκη και της Έφης Αχτσιόγλου, πριν από τη νίκη του πρώτου στον α' γύρο των εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ, έχει εξελιχθεί πλέον σε ανοιχτή σύγκρουση των δύο στρατοπέδων στην τελική ευθεία για την ανάδειξη προέδρου.
Με τις αναζητήσεις συμμαχιών να είναι το ζητούμενο αυτής της εβδομάδας, τα «νερά» τάραξε η συμπόρευση του Νίκου Παππά με τον 35χρονο νικητή της περασμένης Κυριακής, αλλά και η αλλαγή στρατοπέδου της Έλενας Ακρίτα η οποία πέταξε «καρφιά» προς την Έφη Αχτσιόγλου.
Και ενώ οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία ετοιμάζουν τα στρατόπεδά τους για την τελική μάχη, σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση για το ενδεχόμενο διάσπασης στον ΣΥΡΙΖΑ, με τους «ενωτικούς» να επικαλούνται και την πέραν κάθε προσδοκίας συμμετοχή στις εσωκομματικές κάλπες.
Αυτή ακριβώς την ανάγκη για «ένωση στην κοινωνία» επικαλέστηκε ο Στέφανος Κασσελάκης, αρνούμενος την πρόταση της αντιπάλου του για διεξαγωγή debate, σε μια πρώτη ανοιχτή διασταύρωση των ξιφών των υποψηφίων μετά τα αποτελέσματα της Κυριακής.
Το «στρατόπεδο» Κασσελάκη
Εκτός από τον Παύλο Πολάκη, μερικοί από τους νυν και πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που βρέθηκαν στο γραφείο του Στέφανου Κασσελάκη το βράδυ της Κυριακής ήταν οι Ευάγγελος Αποστολάκης, Θεοδώρα Τζάκρη, Ραλλία Χρηστίδου, Πέτρος Παππάς, Δώρα Αυγέρη, Γιώργος Τσίπρας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Χαρά Καφαντάρη και Άννα Βαγενά.
Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στον πρώην αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ο οποίος ενώ είχε αρχικά δηλώσει υπέρ της Έφης Αχτσιόγλου, στη συνέχεια εμφανίστηκε στο βίντεο Κασσελάκη στη Μακρόνησο και έπειτα -για λίγο- δήλωνε ουδέτερος. Την Κυριακή, βρέθηκε στο πλευρό Κασσελάκη και τη Δευτέρα, σε εμφάνιση στην ΕΡΤ, δήλωσε ότι η διαφορά Κασσελάκη με Αχτσιόγλου ήταν τέτοια που «θα έπρεπε να δεχτούμε ότι η διαδικασία ολοκληρώθηκε», αμφισβητώντας ουσιαστικά τη χρησιμότητα ενός β' γύρου.
Ένα άλλο άτομο που ενώ υποστήριζε την Έφη Αχτσιόγλου μεταπήδησε στο στρατόπεδο του νικητή της Κυριακής είναι η βουλευτής Επικρατείας, Έλενα Ακρίτα, η οποία μάλιστα επικαλέστηκε τις δηλώσεις Αχτσιόγλου για να αιτιολογήσει την όψιμη... στροφή.
«Η προεκλογική περίοδος με αποκορύφωμα της δηλώσεις της υποψήφιας προέδρου την βραδιά της πρώτης Κυριακής, επαναδρομολογούν την πορεία μου. Η απαξίωση του 45% με χαρακτηρισμούς για το "θολό" αποτέλεσμα και την έλλειψη σοβαρότητας των ψηφοφόρων με προβλημάτισαν ιδιαίτερα», σημείωσε η κ. Ακρίτα σε ανάρτησή της.
Μάλιστα, σε δεύτερη διευκρινιστική ανάρτηση αναφέρει ότι «μαζεύτηκαν αρκετά τα οποία και κορυφώθηκαν με τη δήλωσή της τη βραδιά των εκλογών».
Ποιοι είναι στο «στρατόπεδο» Αχτσιόγλου
Στην άλλη πλευρά, την υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου στηρίζουν κυρίως οι λεγόμενοι «κομματικοί», με κύριους θιασώτες τον Αλέξη Χαρίτση και τον Νάσο Ηλιόπουλο.
«Από την πρώτη στιγμή υποστήριξα την υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου επειδή ακριβώς συγκεντρώνει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι είναι αυτή που μπορεί να ηγηθεί της συλλογικής μας προσπάθειας για τον ΣΥΡΙΖΑ της νέας εποχής», ξεκαθάρισε ο Αλέξης Χαρίτσης.
Από την πλευρά του, ο Νάσος Ηλιόπουλος χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής αναστρέψιμο, ενώ σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Kontra έκανε λόγο για χυδαίο πόλεμο λάσπης τις τελευταίες μέρες κατά της Εφης Αχτσιόγλου.
Οι «καταλύτες» Παππάς και Τσακαλώτος
Η στήριξη του Νίκου Παππά, ο οποίος συγκέντρωσε 12.787 ψήφους (8,68%) και πρώτος άνοιξε τα χαρτιά του, σίγουρα δίνει μια ώθηση στον Στέφανο Κασσελάκη.
«Από σήμερα χτίζουμε τη Μεγάλη Παράταξη της νίκης, για να ανασυγκροτήσουμε την Ελλάδα με θεσμικές αλλαγές και δικαιοσύνη παντού», αναφερόταν, μεταξύ άλλων, στην κοινή δήλωση, η οποία έθετε ως στόχο να «ξανακερδίσουμε τον κόσμο από την Αριστερά έως το προοδευτικό Κέντρο», μια φράση που κυριαρχούσε στον προεκλογικό λόγο του Νίκου Παππά.
Η συμμαχία Κασσελάκη-Παππά «αγκαλιάστηκε» άμεσα από τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος έκανε λόγο για μια «εξαιρετική εξέλιξη».
Σε ό,τι αφορά τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, έτερο ρυθμιστή της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης, ο οποίος βγήκε τρίτος στον α' γύρο συγκεντρώνοντας 13.156 ψήφους (8,93%), δήλωσε το βράδυ της Τρίτης (19/9) τη στήριξή του στο πρόσωπο της Έφης Αχτσιόγλου. Μίλησε για ένα σχέδιο «με αρχή, μέση και τέλος» έναντι μιας πρότασης «ψηφίστε με γιατί μπορώ να κερδίσω, γιατί είμαι πετυχημένος, γιατί έχω προσόντα... εμπιστευτείτε με"», σημειώνοντας ότι αυτό «δεν το λες και στρατηγική νίκης επί μιας σκληρής νεοφιλελεύθερης Δεξιάς, όπως εκφράζεται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη».
Από την πλευρά του, ο Στέφανος Τζουμάκας αποτίμησε τις εκλογές ως ένα «αποτέλεσμα που αντικατοπτρίζει αυτό που αποτελεί την εξέλιξη της κρίσης ηγεσίας και πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».
Τι «λέει» ο Τσίπρας
Την ίδια στιγμή, με άρθρο του στην «Αυγή», ο Θανάσης Καρτερός, πρώην στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, διαψεύδει τα όσα διακινούνται «περί κακόβουλων sms παραίτησης» του πρώην πρωθυπουργού.
Επίσης, ξεκαθαρίζει ότι «ο Τσίπρας δήλωσε ότι θα παραμείνει και παραμένει στεγανά ουδέτερος», απορρίπτοντας με αυτόν τον τρόπο φήμες και διαρροές περί «υπόγειας» στήριξης κάποιου υποψηφίου.
Για τις φήμες για εμπλοκή της στην παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα μίλησε σε σκληρό ύφος και η ίδια η Έφη Αχτσιόγλου, καλώντας τον συνυποψήφιό της να σταθεί στο πλευρό της και να καταδικάσει όσους εξαπολύουν εναντίον τις «συκοφαντικές και χυδαίες επιθέσεις».
Το debate... για το debate
Ενδεικτικό της έντασης μεταξύ των δύο στρατοπέδων στο ΣΥΡΙΖΑ είναι το «πινγκ πονγκ» μεταξύ της Έφης Αχτσιόγλου και του Στέφανου Κασσελάκη με αφορμή την πρόταση της πρώτης για διεξαγωγή debate μεταξύ τους.
«Ζήτησα από τους γραμματείς του κόμματος να γίνει ντιμπέιτ. Είμαι απολύτως ανοιχτή στο χρονοδιάγραμμα. Οι γραμματείς του κόμματος θα μεταφέρουν το αίτημα στον κ. Κασσελάκη», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου.
Από την άλλη, ο 35χρονος επιχειρηματίας αρνήθηκε το κάλεσμα σε τηλεμαχία, επικαλούμενος μάλιστα τον… Ευκλείδη Τσακαλώτο. Αντίθετα, κάλεσε την Εφη Αχτσιόγλου σε κοινή περιοδεία και δήλωσε ότι debate θα κάνει μόνο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Debate με τον Κ. Μητσοτάκη. Όπως εύστοχα έχει πει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος: Εμείς είμαστε σύντροφοι, όχι αντίπαλοι. Με την Έφη η Σύγχρονη Αριστερά δε μας θέλει απέναντι, αλλά μαζί. Το "μαζί" που ζήτησαν 150.000 προοδευτικοί πολίτες στην κάλπη. Την καλώ σε κοινή περιοδεία. Να πάμε ενωμένοι στην κοινωνία».
Άμεση ήταν η ανταπάντηση της πρώην υπουργού, η οποία σχολίασε πως το ντιμπέιτ είναι αναγκαίο «ακριβώς επειδή είμαστε σύντροφοι. Για έναν ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο επί των διακριτών μας πολιτικών θέσεων για τον κοινό μας στόχο, την ανατροπή της δεξιάς κυβέρνησης».
Με τη σειρά της, επικαλέστηκε τον σύμμαχο πλέον του Στέφανου Κασσελάκη, Νίκο Παππά: «Οπως εύστοχα είχε πει ο Νίκος Παππάς, θα ήταν τεράστιο λάθος να μη μιλήσουμε, με συντροφικότητα, μπροστά στους δημοκρατικούς πολίτες».
Γρίφος και πονοκέφαλος τα παλαιά μέλη
Εκτός όμως από το τι θα πράξουν τα στελέχη, τα επιτελεία των δύο αντιπάλων θα πρέπει να υπολογίζουν και περίπου 70.000 «παλαιά» μέλη του ΣΥΡΙΖΑ - δηλαδή όσοι είχαν γραφτεί πριν τις 17 Σεπτεμβρίου - τα οποία δεν προσήλθαν στις κάλπες την προηγούμενη Κυριακή.
Με απόφαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, τα μέλη αυτά θα μπορούν να ψηφίσουν στις εκλογές αυτής της Κυριακής, εφόσον λάβουν έγκριση των στοιχείων τους μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης (20/09).
Με τον αριθμό τους να είναι ικανός να γείρει την πλάστιγγα υπέρ τους ενός ή του άλλου υποψηφίου, μόνο ως επόμενη μπορεί να περιγραφεί η οργή του Παύλου Πολάκη προς την ΚΕΦΕ. Ο βουλευτής Χανίων χαρακτήρισε την απόφαση αυτή «απαράδεκτη» και «ανέκδοτο» και καλεί την ΚΕΦΕ να πάρει πίσω την εγκύκλιο.
Ζυμώσεις για να μπει ο Κασσελάκης στη Βουλή
Την ίδια ώρα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και η σεναριολογία για τον τρόπο που ο Στέφανος Κασσελάκης θα μπορέσει να μπει στη Βουλή ώστε η αξιωματική αντιπολίτευση να εκφράζεται από τον πρόεδρο του κόμματος.
Ο Ευάγγελος Αποστολάκης δήλωσε χθες ότι εάν ο κ. Κασσελάκης πάρει την αρχηγία, θα βρεθεί και λύση σε σχέση με τη δυνατότητα να έχει κοινοβουλευτική παρουσία και βουλευτική έδρα.
Στο ίδιο μήκος κύματος, σήμερα ο Θανάσης Τσακρής, ο οποίος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας είναι μεταξύ των πέντε επιλαχόντων που προηγούνται στη σειρά του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ότι εκείνος προτίθεται να παραιτηθεί του δικαιώματος να λάβει έδρα εάν κάποιος παραιτηθεί προκειμένου να λάβει την έδρα ο κ. Κασσελάκης, εάν θα είναι πρόεδρος.
Τέλος, σύμφωνα με την ΕΡΤ, πηγές από το περιβάλλον του Νίκου Παππά αναφέρουν ότι στη σημερινή του συνάντηση με τον Στέφανο Κασσελάκη δεν τέθηκε θέμα να αναλάβει προεδρεύων της ΚΟ. Οι ίδιες πηγές δηλώνουν πως η εκτίμηση του κ. Παππά είναι ότι ο Σωκράτης Φάμελλος κάνει καλά τη δουλειά του.