Πολιτικη & Οικονομια

Πώς θα «ξεπαγώσουν» οι τριετίες - Oι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Δεν ισχύει η αναδρομικότητα - Αναλυτικά παραδείγματα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Συνέντευξη Τύπου για τις τριετίες στο υπ. Εργασίας
© EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το πλαίσιο της επαναφοράς των τριετιών

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή και να ψηφιστεί η τροπολογία που θα «ξεπαγώσει» τις τριετίες από την 1η Ιανουαρίου 2024, όπως αναφέρθηκε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου.

«Κάνουμε ένα μεγάλο πρώτο βήμα για την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα. Η κυβέρνηση στέλνει σήμα ότι η προεκλογική της δέσμευση για αυξήσεις μισθών είναι πραγματική πολιτική βούληση», τόνισε ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης.

«Η επαναφορά των τριετιών αφορά όλους τους εργαζόμενους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Η προσμέτρηση ανοίγει από 1/1/24 και αφορά όλων των ειδών τις προσαυξήσεις της προϋπηρεσίας, δηλαδή 3ετιες στον κατώτατο, 5ετιες ή άλλες κλίμακες που ορίζονται σε ενεργές συλλογικές συμβάσεις» σημείωσε ο υπουργός.

Ο ίδιος τόνισε για άλλη μια φορά ότι το μέτρο δεν έχει αναδρομική ισχύ: «Η πράξη υπουργικού συμβουλίου του 2012 προχώρησε σε αναστολή της εφαρμογής των τριετών έως ότου η οικονομία θα επέτρεπε αυτή την άρση της αναστολής. Ουδέποτε μια αναστολή δημιούργησε θέματα αναδρομικότητας. Ο λόγος που μπορούμε και δίνουμε αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους ή στους συνταξιούχους και ο λόγος που προχωράμε στο ξεπάγωμα των τριετιών είναι γιατί η οικονομία μας μπήκε σε τάξη και οι επενδύσεις πάνε από ρεκόρ σε ρεκόρ. Θα ήταν ανοησία εάν τινάζαμε τα πάντα στον αέρα», πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης και σημείωσε ότι «η τριετία ακολουθεί την πορεία του κατώτατου μισθού».

Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν

Η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Άννα Στρατινάκη, εξήγησε:

  • Εργαζόμενος που είχε προσληφθεί πριν τις 14/2/2012 και είχε συμπληρωμένες για παράδειγμα 2,5 τριετίες, θα ξεκινά να συμπληρώσει τον χρόνο που του υπολείπεται από την 1η Ιανουαρίου 2024.
  • Για όσους είχαν προσληφθεί μετά τις 14/2/2012 θα το χτίσουν για πρώτη φορά από 1η Ιανουαρίου 2024.
  • Εάν έχουμε συλλογική σύμβαση εργασίας που είναι σε ισχύ τώρα και μετά την 1/1/2024, έρχονται οι εργαζόμενοι και καλύπτονται μέσα από τη συλλογική σύμβαση.
  • Για συλλογικές συμβάσεις που έχουν ανασταλεί και άρα οδηγούμαστε στην ατομική σύμβαση μπορούμε αν η ατομική σύμβαση είναι γενναία, έχουν απορροφηθεί δηλαδή προσαυξήσεις που είναι σημαντικές και απορροφώντας την προυπηρεσία, θα συμψηφιστεί με τον κατώτατο.

Παραδείγματα:

Πώς θα «ξεπαγώσουν» οι τριετίες - Oι κερδισμένοι και οι χαμένοι
Πώς θα «ξεπαγώσουν» οι τριετίες - Oι κερδισμένοι και οι χαμένοι
Πώς θα «ξεπαγώσουν» οι τριετίες - Oι κερδισμένοι και οι χαμένοι
Πώς θα «ξεπαγώσουν» οι τριετίες - Oι κερδισμένοι και οι χαμένοι

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις εκδηλώσεις στον κήπο της Προεδρίας: Nιώσαμε για άλλη μια φορά περήφανοι για τη Δημοκρατία μας
Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις εκδηλώσεις στον Κήπο της Προεδρίας: Nιώσαμε για άλλη μια φορά περήφανοι για τη Δημοκρατία μας

H ανάρτηση της Προέδρου της Δημοκρατίας για τις χθεσινές εκδηλώσεις, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.