Πολιτικη & Οικονομια

Τεχνολογικός κόμβος η Θεσσαλονίκη

Ποιες εταιρείες έχουν αναπτύξει κέντρα έρευνας και τεχνολογίας στην πόλη

Γιώργος Μιχόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 884
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Deutsche Telekom

Θεσσαλονίκη: Kέντρα έρευνας, καινοτομίας και σημαντικός αριθμός πολυεθνικών ομίλων 

Σε μαγνήτη επενδύσεων στην τεχνολογία, την έρευνα και την ανάπτυξη έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια η Θεσσαλονίκη. Μία από τις μεγαλύτερες «αφίξεις» στην πόλη αποτέλεσε το νέο κέντρο Πληροφορικής και Λογισμικού του ομίλου Deutsche Telekom στην οδό Καρόλου Ντηλ στη Θεσσαλονίκη. Αυτό δημιουργήθηκε σε συνέχεια της απόφασης του γερμανικού ομίλου και βασικού μετόχου του ΟΤΕ να πάψει τη δραστηριότητά του στη Ρωσία ύστερα από την επέμβαση στην Ουκρανία. Στην Αγία Πετρούπολη, η γερμανική εταιρεία διέθετε κέντρο Πληροφορικής, μέσω του οποίου παρείχε υπηρεσίες υποστήριξης σε πελάτες εκτός Ρωσίας και το οποίο μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Kέντρα έρευνας, καινοτομίας και σημαντικός αριθμός πολυεθνικών ομίλων στη Θεσσαλονίκη

Τα τελευταία χρόνια, όμως, έχει δημιουργήσει στη Θεσσαλονίκη κέντρα έρευνα και καινοτομίας σημαντικός αριθμός πολυεθνικών ομίλων. Αυτά περιλαμβάνουν το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας (CDI) του πολυεθνικού φαρμακευτικού ομίλου Pfizer στη Θεσσαλονίκη, που υπολογίζεται ότι θα υποστηρίξει συνολικά 8.100 θέσεις εργασίας σε όλο το φάσμα της ελληνικής οικονομίας για την περίοδο 2020-2030, σύμφωνα με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Η Pfizer διαθέτει στη Θεσσαλονίκη και το Κέντρο Επιχειρησιακών Λειτουργιών και Υπηρεσιών, μέσω του οποίου εξυπηρετούνται περισσότερες από 50 χώρες από την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Επίσης, ο αμερικανικός τεχνολογικός όμιλος Cisco τον Ιούνιο του 2020 ίδρυσε το διεθνές κέντρο ψηφιακού μετασχηματισμού και ψηφιακών δεξιοτήτων στη Θεσσαλονίκη, που αποτελεί επένδυση άνω των 10 εκατ. ευρώ. Το κέντρο έρευνας της εταιρείας, το οποίο φιλοξενείται στο κτίριο των παλιών δημοτικών σφαγείων, στη δυτική περιοχή της πόλης, αποτελεί σημείο αναφοράς της αμερικανικής εταιρείας, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στα Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η λίστα των επενδύσεων στην τεχνολογία περιλαμβάνει το τεχνολογικό πάρκο τέταρτης γενιάς (Thess INTEC) στην Περαία. Πρόκειται για τις εγκαταστάσεις έρευνας και καινοτομίας που θα υλοποιηθούν σε έκταση 760 στρεμμάτων, η οποία είχε μεταβιβαστεί το 2013 στο ΤΑΙΠΕΔ και το 2020 με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα επέστρεψε στο Δημόσιο, ώστε να κατασκευαστεί τεχνολογικό πάρκο. Το οικονομικό αποτύπωμα του έργου, που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, τοποθετείται την πρώτη πενταετία της λειτουργίας του στα 432 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη, ενώ συνολικά υπολογίζεται ότι θα δημιουργήσει 7.000 θέσεις εργασίας. Κυρίαρχη διαφοροποίηση του Thess INTEC αποτελεί το γεγονός ότι η σκοπιμότητα ίδρυσής του βασίζεται και είναι απόλυτα συνδεδεμένη με έναν μεγάλο αριθμό συγκεκριμένων και δυναμικών ελληνικών επιχειρήσεων και ερευνητικών ιδρυμάτων, καθώς και διεθνών τεχνολογικών πάρκων από την Ευρώπη και την Αμερική, που έχουν ήδη γραπτές μεταξύ τους συμφωνίες για την προσδοκώμενη συνεργασία τους στα πλαίσια της εγκατάστασής τους στους χώρους του Κέντρου. Η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε για το σχεδιασμό του Thess INTEC περιλάμβανε μία «bottom-up» προσέγγιση, βάσει της οποίας οι ανάγκες που γεννήθηκαν από τη συνεργασία και συστέγαση ερευνητικών ομάδων και επιχειρήσεων, υπέδειξαν τον τρόπο, το μέγεθος ακόμα και τα υλικά με τα οποία θα πρέπει να αναπτυχθούν οι κοινόχρηστες υποδομές και τα κτιριακά συγκροτήματα στο Κέντρο Καινοτομίας.

Ακόμη, η Deloitte ίδρυσε το 2017 το Deloitte Alexander Competence Center (DACC), που αποτελεί πρότυπο κέντρο δημιουργίας τεχνογνωσίας, εκπαίδευσης και παραγωγικότητας και στεγάζεται στο Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλονίκης (Technopolis). Κόμβο καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη έχει δημιουργήσει και η συμβουλευτική εταιρεία Accenture.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.