Πολιτικη & Οικονομια

Πιερρακάκης: Στόχος να προσελκύσουμε τα τοπ 20 διεθνή πανεπιστήμια

«Εκκρεμότητα η απελευθέρωση του κρατικού μονοπωλίου στην ανώτατη εκπαίδευση» δήλωσε ο υπουργός

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κυριάκος Πιερρακάκης: Ο υπουργός Παιδείας για την προσέλκυση διεθνών πανεπιστημίων, τα κοινά πτυχία και την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα

Το Υπουργείο Παιδείας έχει ξεκινήσει ήδη τις διεργασίες προκειμένου να προσελκύσει τα τοπ 20 διεθνή Πανεπιστήμια, όπως έκανε γνωστό σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο Κυριάκος Πιερρακάκης. Στόχος του Υπουργείου είναι να δίνονται κοινά μεταπτυχιακά και πτυχία μέσω του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στον Απόστολο Λακασά, ο Κυριάκος Πιερρακάκης σημείωσε: «Θα επιδιώξουμε συμπράξεις των δημόσιων πανεπιστημίων μας με μεγάλα διεθνή ΑΕΙ της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Στόχος μας είναι να προσελκύσουμε τα τοπ-20 διεθνή πανεπιστήμια. Διεργασίες ήδη έχουν ξεκινήσει. Πρόθεση είναι να δίνονται κοινά μεταπτυχιακά και πτυχία μέσω του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου. Για παράδειγμα, ένα τέτοιο μοντέλο θα ήταν το ΕΜΠ να δημιουργήσει ένα κοινό μεταπτυχιακό με το ελβετικό ΕΤΗ ή το βρετανικό Imperial, το οποίο θα πραγματοποιείται στη χώρα μας αλλά θα χορηγεί και τα δύο μεταπτυχιακά. Είμαστε απολύτως διατεθειμένοι ως υπουργείο να στηρίξουμε αυτή τη στρατηγική και οικονομικά, ως επόμενο βήμα της διεθνοποίησης του δημόσιου πανεπιστημίου, που ήδη έχει παραγάγει αποτελέσματα». 

Πιερρακάκης: Πάνω από 40.000 Έλληνες σπουδάζουν στο εξωτερικό 

Ο κ. Πιερρακάκης ρωτήθηκε και για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και την κατεύθυνση του Υπουργείου για την ίδρυσή τους στην Ελλάδα, κάνοντας γνωστό ότι περίπου 40.000 Έλληνες σπουδάζουν στο εξωτερικό. 

«Με βάση, τα στοιχεία της UNESCO πάνω από 40.000 Έλληνες σπουδάζουν στο εξωτερικό. Κάποιοι το επέλεξαν γιατί δεν μπορούν να βρουν αυτό που επιθυμούν στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να λύσουμε μια χρόνια εκκρεμότητα, την απελευθέρωση του κρατικού μονοπωλίου στην ανώτατη εκπαίδευση – εκκρεμότητα η οποία υπάρχει στη χώρα μας εδώ και περίπου 50 χρόνια. Όπως έχει ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, θεωρούμε πως υφίστανται ήδη δυνατότητες που δεν έχουν αξιοποιηθεί θεσμικά, με δεδομένο το ενωσιακό και το διεθνές δίκαιο. Αυτή τη στιγμή επεξεργαζόμαστε νομοθετική πρωτοβουλία η οποία θα επιτρέπει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων ως παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων στη χώρα μας, με κριτήρια υψηλής ποιότητας τα οποία διαμορφώνουμε σε συνεργασία με την ΕΘΑΕΕ. Μελετούμε με μεγάλο ενδιαφέρον το αντίστοιχο μοντέλο της Κύπρου, το οποίο επέτρεψε στα εκεί πανεπιστήμια να αναπτυχθούν προς όφελος όχι μόνο των Κυπρίων φοιτητών αλλά προσελκύοντας φοιτητές από την ευρύτερη περιοχή –και την Ελλάδα, να τονίσω– και μετατρέποντας την Κύπρο σε περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο. Ηδη διαπιστώνουμε σημαντικό ενδιαφέρον από ιδρύματα του εξωτερικού τα οποία θα ήθελαν να επενδύσουν στη χώρα μας. Σε αυτό μεγάλο ρόλο παίζει και η ελληνική ακαδημαϊκή διασπορά και αυτό επεξηγεί και ένα κομμάτι του ενδιαφέροντος. Αρκετοί Έλληνες είναι πρόεδροι σε μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού και έχουμε ξεκινήσει τις σχετικές επαφές μαζί τους. Θεωρούμε πως η νομική επεξεργασία θα έχει ολοκληρωθεί πριν από το τέλος της χρονιάς», τόνισε ο Κυριάκος Πιερρακάκης στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής».