Πολιτικη & Οικονομια

Άγριο παρασκήνιο στον ΣΥΡΙΖΑ: Σε τροχιά σύγκρουσης τα στρατόπεδα Αχτσιόγλου - Κασσελάκη

Η κόντρα για Δραγασάκη, η επιστολή των 99 και οι θέσεις για τις πλημμύρες

Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Πώς βρέθηκε ο Γιάννης Δραγασάκης στη δίνη της κόντρας μεταξύ των επιτελειών Αχτσιόγλου και Κασσελάκη - Η στάση του Νίκου Παππά

Κορυφώνεται η εσωκομματική αντιπαράθεση στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ενόψει των εκλογών για την προεδρία της Κυριακής, με τα στρατόπεδα της Έφης Αχτσιόγλου και του Στέφανου Κασσελάκη να επιδίδονται σε «υπόγειο πόλεμο» και τον Νίκο Παππά να ρίχνει ενίοτε... λάδι στη φωτιά.

Όλα ξεκίνησαν με αφορμή την ανάρτηση στήριξης βετεράνου Γιάννη Δραγασάκη υπέρ της Έφης Αχτσιόγλου. Ο κ. Δραγασάκης δέχθηκε σωρεία επιθέσεων με χαρακτηρισμούς για την ηλικία του, οι οποίες ξεσήκωσαν αντιδράσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο λόγος για τις επιθέσεις αυτές ήταν ότι παρέλειψε αρχικά να αναφερθεί στον Στέφανο Κασσελάκη. Στη συνέχεια, ο ίδιος διευκρίνισε ότι γνωρίζει πολύ λίγο τον κ. Κασσελάκη. «Στην Αριστερά είχαμε μια κουλτούρα "γεια σας, πώς μπορώ να προσφέρω;". Οπότε με ξενίζει το "γεια σας, πώς μπορώ να γίνω πρόεδρος;"» έγραψε σε ανάρτησή του.

Ακολούθησαν σχόλια για την ηλικία του Γιάννης Δραγασάκη. Την αρχή στον «χορό» έκανε ο στιχουργός Νίκος Μωραΐτης, ο οποίος ανέβασε στον τοίχο του στο Facebook στίχους του Νίκου Γκάτσου που είχε γράψει ο ποιητής το 1991 για τους «γέρους» Καραμανλή, Παπανδρέου και Φλωράκη (η ανάρτηση έχει κατέβει).

Η επιστολή των 99

Οι εσωκομματικές αντιδράσεις ήταν άμεσες. Τόσο η πλευρά Αχτσιόγλου όσο και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που στηρίζουν τους άλλους υποψήφιους αντέδρασαν με κείμενο συλλογής 99 υπογραφών.

Με το κείμενο που υπέγραψαν πρόσωπα όπως οι Νάσος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Αλέξης Χαρίτσης και Μιχάλης Καλογήρου, εξαπολύονται σφοδρά πυρά με αναφορές ακόμη και σε φασισμό, γράφοντας μεταξύ άλλων ότι «τέτοιου είδους χαρακτηριστικά είχε ο λόγος των βασανιστών που προσπαθούσαν να σπάσουν το ηθικό των αγωνιστών. Οι νταήδες και οι χυδαίοι ιστορικά ανήκουν στην άλλη όχθη».

Κάνοντας λόγο για ηλικιακό ρατσισμό, οι 99 - αναμεσά τους πολλά νέα στελέχη και μέλη της κίνησης των 6+6 - αναφέρουν ότι «η στοχοποίηση όμως στελεχών και μελών του κόμματος με ανοίκειες προσωπικές επιθέσεις δεν έχει καμία θέση στο κόμμα μας».

Η απάντηση Μωραΐτη και Χατζησάββα στο κείμενο των «99»

Αντιδρώντας στο παραπάνω κείμενο, ο Νίκος Μωραΐτης επανήλθε με νέα επίθεση σχεδόν κατά πάντων, υπερασπιζόμενος τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο στιχουργός μάλιστα ήταν λάβρος κατά του πρώην γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας τον υποκινητή μερίδας των νεολαίων του κόμματος που υπέγραψαν το κείμενο.

«Κι αν δεν δείλιασα μπροστά στον πανίσχυρο Μητσοτάκη, λέτε να φοβηθώ τον… Τζανακόπουλο;» κατέληγε στην ανάρτησή του.

Αντίστοιχα και ο Μάρκος Χατζησάββας, ο οποίος έχει μεταπηδήσει από το επιτελείο του Παύλου Πολάκη στο επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη, υπήρξε σκωπτικός γράφοντας: «99 γηραιότεροι από τους ήδη προλαλήσαντες, συνιστούμε στον σ. Δραγασάκη να ξαναμετρήσει από την αρχή και με προσοχή τους υποψήφιους προέδρους του κόμματος… και να μας πει ακριβή αριθμό».

Εσωκομματικά πυρά και για την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στις πλημμύρες

Όμως, η εσωκομματική αντιπαράθεση δεν έμεινε στην περίπτωση του κ. Δραγασάκη, αλλά επεκτάθηκε και στην τακτική που θα ακολουθούσε ο ΣΥΡΙΖΑ τις πρώτες ώρες της καταστροφής σε Βόλο και Θεσσαλία απέναντι στην κυβέρνηση.

Το βράδυ της Πέμπτης η Έφη Αχτσιόγλου παραδεχόταν σε ζωντανή σύνδεση από τον Βόλο διαχρονικές ευθύνες για τις καταστροφές, προκαλώντας νέα εσωκομματικά πυρά στο πρόσωπό της.

Με τη σειρά του, ο Νίκος Παππάς απάντησε το επόμενο πρωί σε συνέντευξή του λέγοντας: «Δεν υπάρχει "θα τα πούμε μετά". Τώρα θα μιλήσουμε και για τις ευθύνες».

Υπό την πίεση των τραγικών γεγονότων στη Θεσσαλία, η γραμμή αυτή υιοθετήθηκε και από το κόμμα. Ωστόσο, λίγο έλειψε να επέλθει σύρραξη όταν το Σάββατο το πρωί ο τομέας Προστασίας του Πολίτη αναγκάστηκε, μετά από έντονη αντίδραση του Νίκου Παππά, να μαζέψει την αρχική του ανακοίνωση, στην οποία κατέληγε ότι οι ευθύνες θα αναζητηθούν μετά.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με το ότι κάθε υποψήφιος ακολούθησε το δικό πρόγραμμα χωρίς καμία προσπάθεια συντονισμού ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να φανεί ενωμένος απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ σχολιάστηκαν εντός του κόμματος της Κουμουνδούρου ως ένα ακόμη δείγμα της αδυναμίας να υπάρξει συνεννόηση σε οποιοδήποτε επίπεδο.

Για «τεχνητό» κλίμα έντασης κάνει λόγο ο Νίκος Παππάς

Πάντως, ο Νίκος Παππάς επιχείρησε να παρέμβει στη σύγκρουση που μαίνεται στο παρασκήνιο και με ευθείες βολές στις δύο πλευρές απηύθυνε έκκληση για τρίτη φορά σε μία μόλις εβδομάδα να πέσουν οι τόνοι χάριν της ενότητας, η οποία επιστρέφει ως το μείζον ζητούμενο της επόμενης ημέρας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Τεχνητές εντάσεις, παραλυτικές ισορροπίες, σεξισμός, ομοφοβία, ηλικιακός ρατσισμός και φυσική βία δεν έχουν θέση στην παράταξή μας», έγραψε σε ανάρτησή του ο υποψήφιος πρόεδρος.