Πολιτικη & Οικονομια

Πυρά της αντιπολίτευσης για τη διαχείριση της κακοκαιρίας

Οι δηλώσεις Φάμελλου και Ανδρουλάκη

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κακοκαιρία Daniel: Πυρά της αντιπολίτευσης για τη διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει οι καταστροφές που αφήνει πίσω της η φονική κακοκαιρία Daniel που σαρώνει τη χώρα τις τελευταίες ημέρες. Η αντιπολίτευση παρακολουθεί τις εξελίξεις και επικρίνει τις ενέργειες της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του φαινομένου. 

«Οι καταστροφές αυτές, οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες, αναδεικνύουν με έντονο τρόπο το ζήτημα της ανθεκτικότητας απέναντι στα ακραία πλέον κλιματικά φαινόμενα. Αναδεικνύουν ακόμη την αναντιστοιχία μεταξύ των πραγματικών αναγκών και της πολιτικής και επιχειρησιακής προετοιμασίας για να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες καταστάσεις», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξή του στο «Κόκκινο» Θεσσαλονίκης.

«Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση ΝΔ περιορίζονται μόνο σε ωραία λόγια αντί να ενισχύουν την Πολιτεία», υποστήριξε.

«Ενώ δηλαδή απαιτείται μια ποιοτική αναβάθμιση της Πολιτείας», είπε, «βλέπουμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια έναν ισχυρό κομματισμό στην Πολιτεία, χωρίς διαφάνεια και χωρίς αξιοκρατία, καθώς και ιδιωτικοποιήσεις σε βασικούς τομείς, από την υγεία μέχρι την ενέργεια, με αποτέλεσμα να αδυνατίζει η Πολιτεία».

Εξέφρασε την ανησυχία του επειδή, όπως είπε, οι πρόσφατες καταστροφές δεν γίνονται μάθημα για την κυβέρνηση, που δεν μπορεί ή δεν θέλει να αναβαθμίσει την επάρκεια της Πολιτείας. Τόνισε ότι «χρειαζόμαστε μία πραγματική Πολιτική Προστασία στελεχωμένη, σύγχρονη, με επιστημονικά εργαλεία που μας λείπουν για να είναι προετοιμασμένη η Πολιτεία για τις πλημμύρες, για τις πυρκαγιές ή για την κλιματική κρίση». «Δυστυχώς δεν γίνονται τα παθήματα, μαθήματα», σχολίασε. Είπε ότι «δεν έχει γίνει επικαιροποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την ανθεκτικότητα της κοινωνίας το 2016, και το κυριότερο είναι ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί τα Περιφερειακά Σχέδια Προσαρμογής». Ανέφερε επίσης ότι η μεταφορά της πολιτικής για το περιβάλλον και το κλίμα από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, «πλέον έγινε αποσπασματικά και για λόγους επικοινωνίας» και πως η κυβέρνηση δεν αναθεώρησε τα σχέδια διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας «ως όφειλε να κάνει έως τις 31.12.2021 που είχε κυρώσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά». Ακόμα, είπε ότι δεν υπάρχουν σχεδιασμένα δίκτυα αλληλεγγύης και υποστήριξης των πολιτών.

Σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ένα πρόγραμμα συναντήσεων και επεξεργάζεται μια επικαιροποιημένη πρόταση για τις δασικές πυρκαγιές, «για να καλύψει το κενό της κυβερνητικής πολιτικής».

Ανδρουλάκης: Έχουμε μια κυβέρνηση αυξημένης αλαζονείας και ελάχιστης αποτελεσματικότητας

«Η χώρα μας δεν έχει δημιουργήσει ένα πλαίσιο ισχυρής πρόληψης απέναντι σε φυσικά φαινόμενα, με αποτέλεσμα όσο επεκτείνεται και κλιμακώνεται το φαινόμενο της κλιματικής κρίσης, τόσο πιο ευάλωτη να γίνεται. Η κρίσιμη λέξη είναι η ανθεκτικότητα. Πρέπει να προτεραιοποιήσουμε τις κρίσιμες υποδομές, να τις προστατεύσουμε και να προστατεύσουμε και τους πολίτες», υπογράμμισε από την πλευρά του στο MEGA, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, επισημαίνοντας ότι στον ΕυρωπαΪκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστάσιας rescEU υπάρχει η πρόνοια να παρέχεται συνδρομή στα κράτη-μέλη και κατά την επικαιροποίηση σχεδίων πολιτικής προστασίας.

«Έχουν περάσει πέντε χρόνια με μεγάλες καταστροφές και εμείς επί πέντε χρόνια δεν αναθεωρούμε τα σχέδια πολιτικής προστασίας και δεν δημιουργούμε μηχανισμούς προστασίας και ενημέρωσης του πολίτη. Δεν είναι για όλα απάντηση το 112.

Έχουμε εντάξει μία διαδικασία στο rescEU κατά την οποία το κράτος-μέλος, όχι μόνο μπορεί να πατάει ένα κουμπάκι και να έρχονται Ρουμάνοι πυροσβέστες και εναέρια μέσα, αλλά να καλεί και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να το βοηθήσει στην αναβάθμιση των σχεδίων πολιτικής προστασίας. Το είπα στη Βουλή και ο κ. Μητσοτάκης μου απαντούσε για τη δομή του υπουργείου. Δεν μπορεί σε καθετί γόνιμο η απάντηση να είναι αλαζονική. Δεν ακούμε τίποτα άλλο, παρά μόνο "τα κάναμε όλα καλά". Ε, δεν τα κάνατε όλα καλά, να τα αποτελέσματα», ανέφερε και υπογράμμισε:

«Έχουμε μια κυβέρνηση αυξημένης αλαζονείας και ελάχιστης αποτελεσματικότητας. Κι αν δεν ξεκαβαλήσουν γρήγορα το καλάμι για να αντιμετωπίσουμε σοβαρά αυτές τις μεγάλες προκλήσεις στην οικονομία, στην πολιτική προστασία, στην ασφάλεια και σε ό,τι λέμε η απάντηση είναι "δεν ξέρετε τι λέτε", όπως έλεγε ο κ.Μητσοτάκης, ή "41%", γρήγορα θα έχουμε χειρότερα αποτελέσματα», υπογράμμισε.

Σχετικά με τις εκτεταμένες καταστροφές στη Μαγνησία, την Καρδίτσα και τη Λάρισα ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε πως «δεν μπορείς να πατήσεις ένα κουμπί "stop" και να σταματήσεις ένα φυσικό φαινόμενο ή ένα σεισμό. Τι κάνει, όμως, ένα κράτος; Προετοιμάζεται, κάνει πρόληψη, προστατεύει κρίσιμες υποδομές, επενδύει σε ενεργειακά δίκτυα, δίκτυα μεταφορών, νοσοκομεία».