Πολιτικη & Οικονομια

Για άλλη μια φορά, χάρη σε μια κάμερα ξέρουμε την αλήθεια

«Σκεφτείτε μόνο το περιστατικό χωρίς την εικόνα»

41586-784579.jpg
Μάνος Βουλαρίνος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Για άλλη μια φορά, χάρη σε μια κάμερα ξέρουμε την αλήθεια

Ο Μάνος Βουλαρίνος γράφει για το έγκλημα στο Blue Horizon και γιατί οι κάμερες είναι ωφέλιμες.

Σε σχέση με το έγκλημα στον καταπέλτη του Blue του Horizon καμία έκπληξη δεν είναι κατανοητή. Τέτοιου είδους περιστατικά αναγκαστικά θα πληθαίνουν σε μια κοινωνία στην οποία κυριαρχεί η ασυδοσία εξαιτίας της παντελούς έλλειψης ουσιαστικής αστυνόμευσης και επιβολής των νόμων. Όταν ο καθένας μπορεί να φερθεί όπως γουστάρει χωρίς καμία απολύτως συνέπεια (ή με συνέπειες ασήμαντες σε σχέση με τη βαρύτητα της πράξης του) κάποιοι, αργά ή γρήγορα, θα πετάξουν κι έναν άνθρωπο στη θάλασσα επειδή άργησε να επιβιβαστεί. Ακριβώς όπως θα πάνε στο γήπεδο εξοπλισμένοι με σουγιάδες τους οποίους αργά ή γρήγορα θα γεμίσουν με το αίμα κάποιου που δεν θα γουστάρουν τη φάτσα ή την ομάδα του. Ακριβώς όπως θα πάνε ανάποδα σε μονόδρομο και ακριβώς όπως θα κατέβουν να δείρουν τον πρώτο που θα τολμήσει να τους κάνει παρατήρηση. Ακριβώς όπως θα κάνουν μπάρμπεκιου στο δάσος και γενικά όπως θα παραβιάσουν κάθε κανόνα μικρό ή μεγάλο. Με τις αρχές να απουσιάζουν ή να είναι παρούσες όπως ένα κακοφτιαγμένο σκιάχτρο που δεν τρομάζει κανέναν. Ο υπουργός Ναυτιλίας μπορεί να μην το καταλαβαίνει (δεν έχω απαιτήσεις) αλλά είναι χειρότερο να «υπήρχε άνθρωπος του λιμενικού» στην περιοχή του συμβάντος γιατί αυτό θα δείχνει πόσο αδιάφορη είναι η παρουσία του για όσους υποτίθεται ότι ελέγχει. 

Ευτυχώς αυτό που σίγουρα υπήρχε στην περιοχή του εγκλήματος ήταν μια κάμερα. Και έτσι, για άλλη μια φορά, χάρη σε μια κάμερα κανείς δεν μπορεί ούτε να κρυφτεί ούτε να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα. Για άλλη μια φορά, χάρη σε μια κάμερα έχουμε την ελπίδα ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη (ή τέλος πάντων αυτή η φιλική προς τους θύτες δικαιοσύνη που και πάλι είναι καλύτερη από την καθόλου δικαιοσύνη).

Σκεφτείτε μόνο το περιστατικό χωρίς την εικόνα. «Τραγικό ατύχημα με επιβάτη που προσπάθησε να επιβιβαστεί την ώρα που το πλοίο αναχωρούσε. Πνίγηκε παρά τις προσπάθειες του πληρώματος» θα ήταν η είδηση και θα περνούσε στα ψιλά. Στην καλύτερη περίπτωση θα υπήρχαν κάποιες μαρτυρίες από ανθρώπους που κάτι θα είχαν δει αλλά «μάλλον δεν θα είχαν δει καλά αφού είναι ανήκουστο ναυτικοί να δείξουν τέτοια συμπεριφορά».

Φυσικά ούτε η ευεργετική συνέπεια της παρουσίας κάμερας είναι έκπληξη. Μόλις πριν λίγες ημέρες έγραφα ότι οι κάμερες στους δημόσιους χώρους θα είναι τόσο ωφέλιμες όσο το VAR στο ποδόσφαιρο και όπως το VAR στο ποδόσφαιρο αυτούς που κυρίως θα προστατεύσουν θα είναι τους αδύνατους. Το έγκλημα στον Πειραιά που χάρη σε μια κάμερα δεν το μάθαμε ως «ατύχημα»  είναι άλλη μια, από τις πάρα πολλές, επιβεβαίωση του πόσο ωφέλιμες είναι για την κοινωνία οι κάμερες στους δημόσιους χώρους. Και του τι ακριβώς θέλουν και ποιους στην πραγματικότητα υπερασπίζονται όσοι δεν τις θέλουν. Και μπράβο τους. 

Αν λοιπόν κανείς θέλει να κάνει κάτι ωφέλιμο, αντί για εκδηλώσεις συντριβής και μελό λογύδρια για την «απανθρωπιά» (λες και υπάρχει άλλο ον με τέτοιες συμπεριφορές), καλά θα κάνει να απαιτήσει επιβολή των νόμων. Και φυσικά κάμερες παντού.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις εκδηλώσεις στον κήπο της Προεδρίας: Nιώσαμε για άλλη μια φορά περήφανοι για τη Δημοκρατία μας
Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις εκδηλώσεις στον Κήπο της Προεδρίας: Nιώσαμε για άλλη μια φορά περήφανοι για τη Δημοκρατία μας

H ανάρτηση της Προέδρου της Δημοκρατίας για τις χθεσινές εκδηλώσεις, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.