Χάρης Δούκας: «Ο μετασχηματισμός της Αθήνας πρέπει να ξεκινήσει από τις γειτονιές»
Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων μιλά στην ATHENS VOICE
Χάρης Δούκας: Συνέντευξη στην ATHENS VOICE του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων και επικεφαλής του συνδυασμού «Αθήνα Τώρα»
«Είσαι υποψήφια;», είναι το πρώτο πράγμα που θα με ρωτήσει ο κύριος που θα συναντήσω μόλις καθίσω στον χώρο αναμονής των γραφείων του «Αθήνα Τώρα». Βλέπετε, όλες αυτές τις ημέρες, το κουδούνι χτυπούσε έντονα και διαπεραστικά από Αθηναίους κάθε ηλικίας που έδωσαν τα χέρια με τον Χάρη Δούκα και τάχθηκαν στο πλευρό του, σύμμαχοι στο όραμα για «αλλαγή παραδείγματος» στην πόλη. Για τον Χάρη Δούκα το τρίπτυχο «Πράσινο, Ασφάλεια, Δημιουργία» δεν είναι απλά ένα σύνθημα, συνοψίζει τις βασικές, θεμελιώδεις αρχές του προγράμματος με το οποίο καλεί τους δημότες να τον ψηφίσουν και να του εμπιστευτούν το «τιμόνι» του Δήμου Αθηναίων.
«Ξέρεις γιατί μου αρέσει περισσότερο η Αθήνα; Γιατί έχει πολλά διαφορετικά πρόσωπα και διαφορετικές εμπειρίες να μοιράζεσαι. Είναι 50 γειτονιές με 50 διαφορετικές ιστορίες, αυτές τις ιστορίες θα παρουσιάσουμε και εμείς στους δημότες», λέει στην ATHENS VOICE o Χάρης Δούκας. Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων μεγάλωσε σε μία από αυτές τις γειτονιές, στου Γκύζη. Μένει στο Γκάζι και σεργιανά –ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες–δρόμους και δρομίσκους της πρωτεύουσας, συναντώντας τα προβλήματα, τις ευκαιρίες, τα άγχη και τις ομορφιές ενός αχανούς δήμου. «Δεν μιλάμε για μικροπροβλήματα, η Αθήνα χρειάζεται βαθιές, ριζικές αλλαγές. Γι’ αυτό καταθέτουμε τώρα μία διαφορετική πρόταση. Να φύγουμε από το πληκτρολόγιο και να περάσουμε στο πεδίο. Ο κόσμος θέλει κάτι διαφορετικό, θέλει να ακούσει τη διαφορετική, τη νέα πρόταση για την Αθήνα, που να μην είναι μία πολιτικολογία, να μην είναι ένας τρίτος γύρος εθνικών εκλογών, αλλά οι λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Ο χρόνος που έχουμε αρκεί για να κάνουμε την ανατροπή».
«Θέλω να δω την Αθήνα να μετασχηματίζεται»
Ο Χάρης Δούκας είναι ακαδημαϊκός. Το γνωστικό του αντικείμενο στην έδρα του στο ΕΜΠ είναι τα Συστήματα Αποφάσεων Ενεργειακής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής. Όπως λέει, η μετάβαση από τα αμφιθέατρα του Πανεπιστημίου στην Αυτοδιοίκηση είναι απόσταση θεωρίας και πράξης. «Ασχολούμαι χρόνια με τις πόλεις και τον μετασχηματισμό τους. Με τα θέματα ενεργειακής και περιβαλλοντικής πολιτικής ασχολούμαι από όταν ξεκίνησα το διδακτορικό μου, το 2003. Όταν μου προτάθηκε να έχω μία ανεξάρτητη υποψηφιότητα με μία ατζέντα δική μου, το θεώρησα μεγάλη μου τιμή. Ο χρόνος είναι λίγος. Η Κλιματική Αλλαγή είναι εδώ, άρα και οι αλλαγές στην Αθήνα πρέπει να συντελεστούν τώρα. Η αλλαγή παραδείγματος πρέπει να ξεκινήσει και να κερδηθεί στις πόλεις. Αν αλλάξουμε το παράδειγμα στην Αθήνα, νομίζω θα μπορούμε να το αλλάξουμε σε όλη την Ελλάδα συνολικά. Γιατί η Αθήνα είναι μία πόλη που εμπνέει πάρα πολλούς σε όλο τον κόσμο».
Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων τοποθετεί τη συζήτηση για αλλαγή, πρώτα από όλα, σε επίπεδο γειτονιάς. «Υπάρχει μία εικόνα παραίτησης σε πάρα πολλές γειτονιές και δεν αναφέρομαι μόνο σε θέματα καθαριότητας. Αναφέρομαι σε θέματα ασφάλειας, αλλά και στην κατάσταση των σχολείων. Υπάρχουν περιοχές όπου οι μαθητές κάνουν μαθήματα σε κοντέινερ. Οι μετασχηματισμοί στις πόλεις πρέπει να ξεκινάνε από τις γειτονιές και να αγκαλιάζουν μετά όλη την Αθήνα. Θα γυρίσουμε στις γειτονιές, θα συζητήσουμε τις ιδέες μας με τους πολίτες και θα καταθέσουμε τις τελικές μας προτάσεις στις Αθηναίες και τους Αθηναίους περί τις 20 Σεπτεμβρίου. Καλά είναι τα “πάρκα τσέπης”, αλλά για εμάς το πράσινο δεν είναι χορηγία, είναι δικαίωμα. Δικαίωμα στην πόλη για να αλλάξουμε τη ζωή μας».
Ο Χάρης Δούκας δίνει το παράδειγμα αναγέννησης των γειτονιών περιγράφοντάς μας την εικόνα της πλατείας Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη σήμερα. «Η πλατεία Αγίου Γεωργίου είναι πάρα πολύ ζωντανή σήμερα. Είναι και ένα πρότυπο ανάπτυξης μιας δυναμικής πλατείας χωρίς καθόλου φόβο, αλλά με ασφάλεια και έντονο το αποτύπωμα της νέας γενιάς. Η Κυψέλη εξελίσσεται σε μια περιοχή που γίνεται πολιτιστικό κέντρο. Καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο αγοράζουν σπίτια. Όχι όπως οι αγορές με τη χρυσή βίζα και τα διαμερίσματα που γίνονται Airbnb και δεν μένει τίποτα στην Ελλάδα. Είναι μία περιοχή που πέρασε μία πολύ μεγάλη κρίση και κατάφερε να ορθοποδήσει. Το παράδειγμά της έχει πολλούς συμβολισμούς για το πώς θα καταφέρουμε επιμέρους γειτονιές να τις κάνουμε εμβληματικές σε όλον τον πλανήτη, όχι μόνο στην Ελλάδα».
Τι συμβαίνει, όμως, με τον υπερ-τουρισμό στην Αθήνα και γιατί το να γίνει η Αθήνα μητροπολιτική πόλη θα μπορούσε να αλλάξει το υφιστάμενο τοπίο; Ο Χάρης Δούκας πιστεύει πολύ στη «φέρουσα ικανότητα» της Αθήνας. «Η Αθήνα πρέπει να είναι μία πρωτεύουσα όπου θα ζουν μαζί και οι κάτοικοι και οι τουρίστες. Υπάρχει ο όρος “φέρουσα ικανότητα”. Κάθε γειτονιά πρέπει να δηλώσει πόσα πρέπει να είναι τα τουριστικά καταλύματα που μπορεί να διαθέτει και ποιο το ποσοστό των μόνιμων κατοίκων. Δεν είμαι κατά της τουριστικής δραστηριότητας, αλλά η Αθήνα δεν μπορεί να είναι μόνο μία πόλη επισκεπτών, πρέπει να είναι πόλη κατοίκων. Και, ξέρετε, οι πολλαπλές χρήσεις είναι η δύναμη της Αθήνας. Η πολλαπλή χρήση μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες ζωντάνιας και να μειώσει τα προβλήματα ασφάλειας. Ο τουρισμός μπορεί να είναι θετικός, αλλά από ένα σημείο και μετά δημιουργεί σοβαρά περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα. Δεν υπάρχουν πια λογικές γειτονιάς, αλλά λογικές Mall. Δεν μπορεί να είναι αυτή η εικόνα της Αθήνας. Δεν υπάρχουν κουρεία, δεν υπάρχουν μίνι μάρκετ πια σε πολλές γειτονιές».
Ο Χάρης Δούκας δεν βλέπει τον εαυτό του σαν τεχνοκράτη, όμως, δεν μπορεί παρά να παραδεχθεί ότι το ακαδημαϊκό του υπόβαθρο θα τον βοηθήσει να δρομολογήσει μια σειρά αλλαγών που θα κάνουν τη ζωή στην Αθήνα καλύτερη. «Στην Αθήνα χρειάζεται ένας δήμαρχος που αγαπά πάρα πολύ τη λογική της καθημερινότητας και των γειτονιών, ένας δήμαρχος που θα θελήσει να μετασχηματίσει τις πόλεις και τις γειτονιές για να αλλάξει τη ζωή των ανθρώπων και όχι ένας δήμαρχος ο οποίος θέλει μέσα από έργα βιτρίνας να διαμορφώσει μία εικόνα πλασματική, που ίσως αποτελέσει ένα βήμα για να κάνει μετά κάτι άλλο. Εγώ θέλω πέντε χρόνια να δουλέψω για την πόλη και τους ανθρώπους που ζουν σε αυτή».
Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων προτάσσει ψηλά στην ατζέντα του και το ζήτημα της Ασφάλειας. «Είναι ανεπίτρεπτο σε μία πόλη οικουμενική, όπως η Αθήνα, να υπάρχουν 2-3 δρόμοι που είναι γκέτο. Είναι οπισθοδρόμηση. Έχουμε ένα πλέγμα μέτρων και δράσεων, να ενισχύσουμε τη Δημοτική Αστυνομία, να έχουμε κοινές περιπολίες Δημοτικής Αστυνομίας και ΕΛ.ΑΣ. Πρέπει να ρίξουμε φως στις γειτονιές γιατί το σκοτάδι ευνοεί το έγκλημα. Θέλουμε ανοιχτές πλατείες και ανοιχτά σχολεία».
«Η Αθήνα είναι περιβαλλοντικά πολύ σκληρή πόλη»
Ο συνδυασμός «Αθήνα Τώρα» και ο ίδιος ο Χάρης Δούκας χρησιμοποιούν ένα απλοϊκό μότο - μελέτη για να περιγράψουν την ιδανική Αθήνα ή καλύτερα τον μετασχηματισμό της πόλης με όρους «πράσινης μετάβασης». Αυτό λέει: Όταν ξυπνάς το πρωί και κοιτάς από το παράθυρο θα πρέπει να βλέπεις τρία δέντρα, πρέπει η γειτονιά σου να καλύπτεται από 30% πράσινο και πρέπει να έχεις πρόσβαση σε πάρκο στα 300 μέτρα από το σπίτι σου. «Έχουμε καμία σχέση με αυτό;», αναρωτιέται ο υποψήφιος δήμαρχος και περιγράφει την Αθήνα ως μία «πολύ σκληρή περιβαλλοντικά πόλη». Η Αθήνα «έχει πάρα πολύ κακούς δείκτες στην ποιότητα αέρα και στο ποσοστό οξυγόνου (στις τελευταίες θέσεις στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες). Έχει πολλή ηχορύπανση. Τα τελευταία μετρήσιμα στοιχεία πριν πολλά χρόνια, το 2014, δείχνουν ότι το 98% του πληθυσμού ξεπερνάει τα επιτρεπτά όρια ηχορύπανσης το 24ωρο. Είναι μία πόλη που έχει πολύ λίγο πράσινο. Στο 11% είναι το ποσοστό κάλυψης πρασίνου, την ώρα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 30%. Η βιωσιμότητα δεν είναι για εμάς lifestyle, δεν είναι μόδα. Είναι τρόπος ζωής».
Τα στελέχη του συνδυασμού έχουν δουλέψει και ποσοτικοποιήσει – μεταξύ άλλων– τρία μέτρα για την πράσινη μετάβαση της Αθήνας. «Πρόκειται για απλές, άμεσες παρεμβάσεις» εξηγεί ο Χάρης Δούκας. «Στόχος μας είναι μέσα στην πενταετία να φυτέψουμε 25.000 δέντρα, δηλαδή 5.000 δέντρα τον χρόνο, για να μπορέσουμε να αλλάξουμε το οξυγόνο στην Αθήνα. Εμείς λέμε ότι μπορούμε να μειώσουμε σε βάθος πενταετίας 5 βαθμούς Κελσίου τη θερμοκρασία. Λέμε ότι μπορούμε σε βάθος πενταετίας να δώσουμε καθαρή ενέργεια με σχεδόν μηδενικό κόστος για 50.000 ενεργειακά φτωχά νοικοκυριά. Μιλάμε για πράσινη ενέργεια. Πράσινη ενέργεια δεν είναι ένα τεράστιο φωτοβολταϊκό πάρκο που φτιάχνει μία μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία για να βγάλει λεφτά παράγοντας φωτοβολταϊκή ενέργεια. Πράσινη μετάβαση είναι πώς εγώ μπορώ με ένα φωτοβολταϊκό στη στέγη μου, να έχω ένα μέρισμα σε μία ενεργειακή κοινότητα, και άρα την ενέργεια που χρειάζομαι να την παράγω σε ένα μεγάλο ποσοστό ο ίδιος και να μη χρειάζομαι ενεργειακές εταιρείες, ρήτρα αναπροσαρμογής και επιδόματα από την εκάστοτε κυβέρνηση».
«Ανεπαρκής και αναποτελεσματική η διοίκηση Μπακογιάννη»
Πέρα, όμως, από την έλλειψη πρασίνου, η Αθήνα αντιμετωπίζει σημαντικά κυκλοφοριακά προβλήματα, τα οποία εντάθηκαν με τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Πανεπιστήμιου. Ο Χάρης Δούκας στρέφεται κατά του νυν και εκ νέου υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, σχολιάζοντας εν γένει τη θητεία του ως αναποτελεσματική και ανεπαρκή. «Η εικόνα του “εμβληματικού” έργου της απερχόμενης διοίκησης, που είναι ο Μεγάλος Περίπατος, είναι χαρακτηριστική: Ένα ράβε ξήλωνε, αποσπασματικής δράσης μέτρα, πειραματισμοί. Συνολικά ο τρόπος που αντιμετωπίζει τα έργα υποδομών είναι βιτρίνας και όχι ουσίας. Η Πανεπιστημίου ήταν ένας δρόμος που βρισκόταν σε καλό επίπεδο. Αντί για τεράστια έργα σε δρόμους που δεν είχαν ανάγκη να αλλάξουν, δεν θα έπρεπε να δημιουργηθούν χώροι άθλησης και παιχνιδιού για τα παιδιά στις γειτονιές;»
«Δεν ήρθα για να καταγράψω τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα»
Λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Δούκα, το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει τον συνδυασμό «Αθήνα Τώρα». «Είμαι ΠΑΣΟΚ και δεν το κρύβω. Ο καθένας έχει τη διαδρομή του στον χώρο. Παλεύω πάρα πολύ και σε δύσκολες συνθήκες. Δεν είναι ένας τρίτος γύρος εθνικών εκλογών, ούτε ήρθα για να καταγράψω δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα. Είναι μία ανεξάρτητη υποψηφιότητα που φέρει τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και με τιμά πολύ αυτό. Μεγάλη μου τιμή να είμαι υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων. Με τιμά ότι πολλοί άλλοι χώροι, πρόσωπα και κινήματα έχουν μπει σε αυτήν την προσπάθεια, μας έχουν πιστέψει και είναι μαζί μας. Είναι μία συνολική πρόταση, πολιτική και όχι κομματική. Θέλω να πιστεύω ότι έχουμε φύγει από την εποχή που οι δημότες ψήφιζαν με κομματικό κριτήριο. Αυτό είναι και το δικό μου στοίχημα να δείξουμε ότι υπάρχει ένα άλλο παράδειγμα και να δείξουμε ότι άνθρωποι που έχουμε διαφορετικές κομματικές ταυτότητες –οι οποίες είναι απολύτως σεβαστές– μπορούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να αλλάξουμε τη ζωή και την καθημερινότητα των ανθρώπων στην Αθήνα».
Η Αθήνα για τον Χάρη Δούκα είναι Οικουμενική, Πολυπολιτισμική, Ασφαλής, Δυναμική και Πράσινη.
* Ο Χάρης Δούκας είναι υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων και επικεφαλής του συνδυασμού «Αθήνα Τώρα»
Διαβάστε περισσότερα για τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές της 8ης Οκτωβρίου
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Kαταλληλότερος πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης - Διευρύνεται η απόσταση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
«Στρατηγική η συνεργασία των δύο χωρών», τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός
«Επιμένουμε να εκλεγεί προοδευτικός Πρόεδρος της Δημοκρατίας»
Είναι η τρίτη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Ριάντ
«Ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη που δείχνετε στο πρόσωπό μου», δήλωσε η πρώην υπουργός
«Είναι άνθρωπος που χρησιμοποιεί ακραίο σεξιστικό και ομοφοβικό λόγο», τόνισε ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας
«Δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε από τη ΝΔ» - Το μήνυμα του Σωκράτη Φάμελλου
Πρώτη έξοδος για το 2025 - Σκοπεύει να αντλήσει το ποσό των 8 δισ. ευρώ
«Δεν υπάρχουν εδώ πολλές δικαιολογίες, ούτε πολλά λόγια» είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη
Του ασκήθηκε ποινική δίωξη
Βήμα - βήμα η διαδικασία υποβολής
Στα 13.416 ευρώ το ύψος της επιχορήγησης - Αναλυτικές πληροφορίες
Τι δηλώνει για το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τη ΝΔ
Τι είπε για τη μεταφορά τους σε συγγενείς και φίλους
Όσα είπε για το βιβλίο του «Δεύτερη Ευκαιρία»
Ποιες δαπάνες επιδοτούνται
Ποιοι υπουργοί συνοδεύουν τον πρωθυπουργό
Με την απώλειά του το μεταρρυθμιστικό και εκσυγχρονιστικό ρεύμα της χώρας έχασε τον πολιτικό του ηγέτη και εμπνευστή. Ωστόσο, παραμένουν ζωντανές οι ιδέες και το έργο του που πρέπει να συνεχιστεί
H χρήση του στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απαγορευμένη ήδη από το 2005
«Ήταν το πολιτικό αντίδοτο στη φαυλότητα και την αλαζονεία της εξουσίας»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.