Πολιτικη & Οικονομια

Το μεταναστευτικό ξαναχτυπά την πόρτα της Ευρώπης

Η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι στην πρώτη γραμμή του προβλήματος. Σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον η νέα κυβέρνηση καλείται να συνεχίσει την κατά γενική παραδοχή επιτυχημένη πολιτική της

Ελίζα Βόζεμπεργκ
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το μεταναστευτικό, η αντιμετώπισή του από την ελληνική κυβέρνηση και η ανάγκη για μια συνεκτική ευρωπαϊκή πολιτική προς όφελος των Ευρωπαίων πολιτών

Το μεταναστευτικό δεν έπαψε ποτέ να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πολιτικής ατζέντας στην Ευρώπη, όμως μετά την κορύφωση του 2015 είχε ακολουθήσει μία σχετικά ήπια περίοδος με πιο ελεγχόμενες ροές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 1.830.000 παράνομες διελεύσεις των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ που καταγράφηκαν το 2015, ο αριθμός τους μειώθηκε στις 330.000 το 2022.

Μάλιστα η πατρίδα μας κατά την τελευταία τετραετία, χάρη στην επιτυχημένη διαχείριση του μεταναστευτικού από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, κατάφερε να ελαχιστοποιήσει τις ροές, μειώνοντάς τες σε ποσοστό 80% σε σύγκριση με το 2019.

Όμως κατά το τελευταίο διάστημα το μεταναστευτικό μας ξαναχτυπά την πόρτα, γεγονός που αποδίδεται κυρίως σε εξωγενείς παράγοντες, όπως η αναταραχή στην περιοχή του Σαχέλ, τα πραξικοπήματα και οι εμφύλιοι πόλεμοι ιδίως στην Αφρική, αλλά και η μεταπανδημική οικονομική κρίση σε συνδυασμό με την εκτόξευση της τιμής των τροφίμων με αφορμή τον πόλεμο στη Ουκρανία.

Η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι στην πρώτη γραμμή του προβλήματος, δοθέντος ότι γειτνιάζει με τη Μέση Ανατολή, μια περιοχή που παράγει μεγάλες ροές όχι μόνο λόγω πολέμων και οικονομικής δυσπραγίας, αλλά και ως βασικός δίαυλος από τη νότια Ασία και την υποσαχάρια Αφρική.

Είναι αξιοσημείωτο ότι μόνο στον Έβρο στα μέσα Αυγούστου γίνονταν 800 με 900 αποτροπές την ημέρα από τους Έλληνες αστυνομικούς και συνοριοφύλακες.

Σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη καλείται να συνεχίσει την κατά γενική παραδοχή επιτυχημένη πολιτική της στο μεταναστευτικό.

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός για τη νέα τετραετία, όπως υπογράμμισε ο νέος Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης στις προγραμματικές δηλώσεις, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, περαιτέρω απλοποίηση διαδικασιών αδειοδότησης, εκσυγχρονισμό δομών φιλοξενίας, κοινωνική ένταξη προσφύγων και μεταναστών, προστασία ευάλωτων μεταναστευτικών πληθυσμών και διμερείς συμφωνίες μετανάστευσης προς όφελος της ελληνικής οικονομίας.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης σε συνεχή επαφή με την αρμόδια Επίτροπο Ίλβα Γιόχανσον εργάζεται για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού με βασικό γνώμονα τη φύλαξη των συνόρων βάσει του διεθνούς δικαίου, αλλά και το σεβασμό στο ύψιστο αγαθό της ανθρώπινης ζωής.

Τονίζω το τελευταίο, γιατί μόνο κατά την τετραετία 2019-2023 το Λιμενικό Σώμα και η Ελληνική Ακτοφυλακή διέσωσαν 40.000 ανθρώπους σε 1.300 περιστατικά.

Μάλιστα το πιο πρόσφατο παράδειγμα διάσωσης μεταναστών από ναυάγιο λέμβου έλαβε χώρα στα τουρκικά χωρικά ύδατα ανοιχτά της Λέσβου, καθώς η Τουρκική Ακτοφυλακή, αν και ενημερώθηκε έγκαιρα από το ελληνικό Λιμενικό δεν ανταποκρίθηκε, αφήνοντας αβοήθητους 22 συνανθρώπους μας. Το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα τους περισυνέλεξε, όμως παρά τις πρώτες βοήθειες που τους παρασχέθηκαν, δυστυχώς τέσσερα ανήλικα παιδιά κατέληξαν.

Το ανωτέρω περιστατικό επιβεβαιώνει ότι τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος καθημερινά και με αυτοθυσία σώζουν ζωές στο Αιγαίο, αποστομώνοντας όσους κακόβουλα και με ανυπόστατους ισχυρισμούς μιλούν για push backs. Είναι άλλο η διάσωση και άλλο η διευκόλυνση διακινητών, όπως επιδιώκουν κάποιοι. Είμαστε ανθρωπιστές, αλλά όχι αφελείς.

Περαιτέρω, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αντιμετώπισή του μεταναστευτικού περνά μέσα από την ευρωπαϊκή συνεννόηση, για την οποία αγωνιζόμαστε με βασικό στόχο την οικοδόμηση κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής μετανάστευσης και ασύλου.

Σε αυτό το πλαίσιο ήταν σημαντικό το βήμα που έγινε τον περασμένο Ιούνιο στο Λουξεμβούργο, δοθέντος ότι για πρώτη φορά συμφωνήθηκε ένας μηχανισμός υποχρεωτικής αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών. Ήταν ένα πάγιο αίτημα της Ελλάδας, για το οποίο αγωνίστηκα και προσωπικά με την ιδιότητά μου της ευρωβουλευτού στην αρμόδια επιτροπή για το μεταναστευτικό.

Σε αυτόν τον αγώνα που δίνει η πατρίδα μας στις Βρυξέλλες είχα την ευθύνη να συμβάλω ως εισηγήτρια για τη δημιουργία ενός μηχανισμού υποχρεωτικής μετεγκατάστασης αιτούντων άσυλο σε όλα τα κράτη μέλη, ειδικά σε περιόδους κρίσης.

Παράλληλα ως αρμόδια για θέματα Μετανάστευσης και Ασύλου στην ευρωομάδα της ΝΔ ανέδειξα με σειρά ερωτήσεων και παρεμβάσεων δυσλειτουργίες που σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στις εγκληματικές οργανώσεις αδίστακτων διακινητών, για την εξάρθρωση των οποίων έχει ευθύνη κυρίως η Τουρκία, αλλά και η ΕΕ.

Για το θέμα αυτό είμαι σε άμεση συνεργασία με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και με τον Υπουργό Δημήτρη Καιρίδη, ο οποίος έχει αναδείξει το πρόβλημα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το μεταναστευτικό ήρθε για να μείνει, γι’ αυτό μόνο μία συνεκτική ευρωπαϊκή πολιτική σε συνεννόηση με τις εθνικές κυβερνήσεις μπορεί να διαχειριστεί το πρόβλημα προς όφελος των Ευρωπαίων πολιτών στη βάση των αρχών της συνεργασίας και της αλληλεγγύης.