Πολιτικη & Οικονομια

Πώς θα διεξαχθούν οι εκλογές για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ

Σε εκλογικούς ρυθμούς ο ΣΥΡΙΖΑ, τελευταίο «σπριντ» για τους υποψήφιους προέδρους

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Όσα πρέπει να ξέρετε για τις εκλογές ανάδειξης προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στις 10 Σεπτεμβρίου

Με σποτάκι που καλεί τους ψηφοφόρους να πάνε την Κυριακή στις κάλπες για να εκλέξουν τη νέα ηγεσία, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετράει αντίστροφα, με βασικό στοίχημα τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή στις εκλογές.

Κεντρικό μήνυμα της καμπάνιας ενημέρωσης είναι «διαμορφώνουμε το αύριο που ξεκινάει από εμάς».

Οι εσωκομματικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 10 Σεπτεμβρίου και - αν χρειαστεί δεύετρος γύρος - στις 16 Σεπτεμβρίου.

Ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ καλείται να εκλέξει τον επόμενο ή την επόμενη πρόεδρό του μεταξύ πέντε υποψηφίων που είναι οι: Έφη Αχτσιόγλου, Στέφανος Κασσελάκης, Νίκος Παππάς, Στέφανος Τζουμάκας, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Πώς θα διεξαχθούν οι εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ

Σε όλη τη χώρα θα στηθούν 570 εκλογικά τμήματα. Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 8:00 το πρωί και θα κλείσουν στις 20.00 το βράδυ. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται γύρω στις 21:00 – 22:00.

Θα υπάρχει ενιαίο ψηφοδέλτιο με τα πέντε ονόματα και θα μπαίνει σταυρός προτίμησης.

Δικαίωμα ψήφου έχουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και όσοι /όσες γίνουν μέλη του κόμματος, ακόμα και την ημέρα των εκλογών. Αν χρειαστεί να διεξαχθεί δεύτερος γύρος, δυνατότητα συμμετοχής θα έχουν όσοι και όσες ήταν μέλη του κόμματος στις 10 Σεπτεμβρίου 2023. Οσοι επιθυμούν να ψηφίσουν θα καταβάλλουν, κατά την εγγραφή τους ως μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το ποσό των 2 ευρώ.

Μπορεί κάποιος να ψηφίσει σε όποιο σημείο της χώρας βρεθεί, χωρίς να είναι απαραίτητο να προσέλθει στο εκλογικό τμήμα της περιοχής του.

Για τους κατοίκους εξωτερικού η ψηφοφορία θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά, την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου. Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ζουν στο εξωτερικό θα ενημερωθούν από τις οργανώσεις τους για τον τρόπο διεξαγωγής της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Επίσης, όσοι και όσες διαμένουν εκτός ελληνικής επικράτειας και θέλουν να μετέχουν στη διαδικασία, θα στείλουν ηλεκτρονικά τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, χώρα, τηλέφωνο, e-mail) σε συγκεκριμένο μέιλ με χρονικό όριο που υπολογίζεται ότι θα είναι λίγο πριν από την Κυριακή των εκλογών, ώστε να γίνει σωστή προετοιμασία με δεδομένο ότι είναι πιο πολύπλοκη η διαδικασία με τους πέντε υποψηφίους.

5 ερωτήσεις και απαντήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ για τις εσωκομματικές εκλογές

1. Πώς ψηφίζω για Πρόεδρο;

Δικαίωμα ψήφου έχουν ΟΛΕΣ και ΟΛΟΙ από την ηλικία των 15ετών και άνω, που είτε έχουν γραφτεί μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έως τις 9 Σεπτεμβρίου είτε εγγραφούν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία ακόμη και την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών επιτόπου στα εκλογικά τμήματα.

2. Πότε ψηφίζω;

Την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023, από τις 8.00 π.μ. μέχρι και τις 8.00 μ.μ.

3. Πού ψηφίζω;

Έχουν οριστεί 570 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα.

Και όσοι είναι ήδη μέλη και όσοι εγγραφούν την ημέρα της ψηφοφορίας μπορούν να ψηφίσουν σε ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ακόμη κι αν βρίσκονται εκτός της εκλογικής τους περιφέρειας. Τα εκλογικά τμήματα θα ανακοινωθούν τις επόμενες ώρες.

4. Τι πρέπει να έχω μαζί μου;

Αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης ή βιβλιάριο Υγείας ή άδεια διαμονής ή visa ή μπλε βεβαίωση. Για τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία ορίζεται καταβολή εκλογικής συνδρομής 2 ευρώ.

Οι μετανάστες και όσοι είναι κάτω των 17 οφείλουν να επιδείξουν νόμιμο έγγραφο που να προκύπτει ταυτοπροσωπία τους, καθώς και τον ΑΜΚΑ τους.

5. Πώς ψηφίζω από το εξωτερικό;

Για τους κατοίκους εξωτερικού η ψηφοφορία θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά, την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου από τις 8.00 π.μ. μέχρι τις 8.00 μ.μ. Δικαίωμα ψήφου έχουν τα εγγεγραμμένα μέλη και όσοι εγγραφούν στον isyriza μέχρι και την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου στις 16.00 ώρα Ελλάδας.

Οι τελευταίες εμφανίσεις των πέντε υποψηφίων

Έξι μέρες πριν στηθούν οι κάλπες, τα επιτελεία των υποψηφίων εργάζονται με έντονους ρυθμούς στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν περισσότερους πολίτες στην πρώτη κάλπη της 10η Σεπτεμβρίου.

Αναλυτικά, οι τελευταίες εκδηλώσεις των πέντε:

  • Ο Νίκος Παππάς μιλάει το βράδυ της Τρίτης στις 20:30 στη Δάφνη.
  • Η Έφη Αχτσιόγλου θα κλείσει την προεκλογική της εκστρατεία, την Παρασκευή, με εκδήλωση στο κέντρο της Αθήνας.
  • Ο Στέφανος Κασσελάκης θα κλείσει την προεκλογική του δραστηριότητα την Παρασκευή στο Ηράκλειο.
  • Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος την Πέμπτη το βράδυ θα είναι στη Νέα Ιωνία και την Παρασκευή στο Αιγάλεω.
  • Ο Στέφανος Τζουμάκας θα περιοδεύσει σε Δήμους της Αττικής.