- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Μητσοτάκης στην Τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ: Η σχέση μας αποδεικνύεται ανθεκτική και αποτελεσματική
Πολιτική προστασία, ενέργεια και κυπριακό στο επίκεντρο των συζητήσεων
Τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ: Οι δηλώσεις Μητσοτάκη, Χριστοδουλίδη και Νετανιάχου - Πολιτική προστασία, ενέργεια και κυπριακό στο επίκεντρο των συζητήσεων
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης υποδέχθηκε, σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τους πρωθυπουργούς Ελλάδας και Ισραήλ, στο πλαίσιο της 9ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ που πραγματοποιείται στη Λευκωσία.
Πρώτος έφθασε στο Προεδρικό Μέγαρο, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, τον οποίο υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ακολούθως, οι δύο ηγέτες είχαν κατ΄ιδίαν συνάντηση.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την ενίσχυση και εμβάθυνση των ήδη εξαιρετικών διμερών σχέσεων σε μια σειρά από τομείς, συμπεριλαμβανομένης της άμυνας, της οικονομίας, του τουρισμού και του αγροδιατροφικού τομέα. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη συνεργασία των δύο χωρών στην πολιτική προστασία και στην ενέργεια.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας στον ενεργειακό διάδρομο Ανατολικής Μεσογείου - Ευρώπης, τόσο μέσω των υποδομών που αναπτύσσει, όσο και μέσω της διασύνδεσης με τα Δυτικά Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη.
Καλωσορίζοντας τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι ο τριμερής μηχανισμός εντάσσεται στις περιφερειακές συνεργασίες που αποδεικνύουν τον ρόλο που Κύπρος και Ελλάδα, ως κράτη μέλη της ΕΕ, μπορούν να διαδραματίσουν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Κυρ. Μητσοτάκης: Το τριμερές σχήμα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ έχει αντέξει στο χρόνο και έχει δείξει την ωφέλειά του σε πολλά επίπεδα
«Ευχαριστώ τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για τη θερμή υποδοχή. Βρίσκομαι στην Κύπρο στα πλαίσια της συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ. Ένα τριμερές σχήμα που έχει αντέξει στον χρόνο και έχει δείξει την ωφέλειά του σε πολλά επίπεδα», αναφέρει σε ανάρτησή του στo Twitter/Χ, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ,Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ν. Χριστοδουλίδης για Κυπριακό και ελληνοτουρκικά
«Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και για το Κυπριακό και για τα ελληνοτουρκικά. Θεωρώ ότι ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος είναι καθοριστικής σημασίας μήνες για το πώς θα εξελιχθούν τα θέματα. Η Γενική Συνέλευση των ΗΕ, οι συναντήσεις που θα έχουμε, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Οκτωβρίου είναι καθοριστικής σημασίας και είμαστε εδώ για να υπάρξουν τέτοιου είδους εξελίξεις που θα οδηγήσουν σε θετικά βήματα και στα ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό», δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.
«Η επίλυση των διαφορών, η επίλυση των όποιων προβλημάτων, η επίλυση του Κυπριακού είναι πρωταρχικής σημασίας για μας. Η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί το μέλλον της Κύπρου. Αυτό που πολύ ξεκάθαρα μετέφερα και πρόσφατα στον Βοηθό ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών είναι την ετοιμότητα μας για επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο δυνατόν, για να οδηγηθούμε σε επίλυση του Κυπριακού, κάτι που θα έχει οφέλη για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.
»Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη γεωγραφία και είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε με όλους τους γείτονες μας, στη βάση του διεθνούς δικαίου, στη βάση δεδομένων που θα οδηγούν σε οφέλη για όλους τους λαούς της περιοχής», είπε μεταξύ άλλων ο Νίκος Χριστοδουλίδης.
Κ. Μητσοτάκης: Υπέρ της επανεκκίνησης των συνομιλιών
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ αποτελούν χώρες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, «ένα τριμερές σχήμα που έχει αντέξει στον χρόνο» και που έχει δείξει την ωφέλειά του τόσο στο πολιτικό όσο και στο οικονομικό επίπεδο, αλλά και σε άλλους τομείς.
Πρόσθεσε ότι στο Κυπριακό προσυπογράφει την προσέγγιση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ.
«Η Ελλάδα θα είναι πάντα σταθερή υπέρμαχος αυτής της θέσης», είπε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι σημαντικοί και σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, για να επισημάνει ότι αντιμετωπίζει τις εξελίξεις με συγκρατημένη αισιοδοξία.
Είπε ακόμη ότι τις επόμενες μέρες ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας θα μεταβεί στην Τουρκία, για συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογο του.
Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε την Κυπριακή Δημοκρατία για τη βοήθεια της κατά τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Ελλάδα.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου.
Ακολούθως οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Ισραήλ είχαν κατ΄ιδίαν συνάντηση την οποία θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Ισραήλ.
Ακολούθως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στο περιθώριο της τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ.
Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Twitter/Χ, o Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι «ευχαριστώ τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για τη θερμή υποδοχή. Βρίσκομαι στην Κύπρο στα πλαίσια της συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ. Ένα τριμερές σχήμα που έχει αντέξει στον χρόνο και έχει δείξει την ωφέλειά του σε πολλά επίπεδα».
Τριμερής Σύνοδος Κορυφής: Πολιτική προστασία και ενέργεια στο επίκεντρο των συζητήσεων
Στις δηλώσεις που παραχώρησε μετά τις κατ΄ ιδίαν συναντήσεις τους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «Η σχέση που έχουμε παγιώσει είναι εξαιρετικά ανθεκτική. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε πολλά πεδία κοινών ενδιαφερόντων, αλλά και τη δυνατότητα επέκτασης αυτής της συνεργασίας, όχι μόνο με τις ΗΠΑ, που είναι στενός σύμμαχος, αλλά και η Ινδία. Να προσκαλέσουμε και τον Ινδό πρωθυπουργό να αποτελέσει μέρος της τριμερούς του χρόνου».
Οι τρεις ηγέτες επικεντρώθηκαν στο ζήτημα της ενέργειας. «Η Ελλάδα δεν είναι μόνο παραγωγός αλλά και σημείο εισόδου προς την ευρωπαϊκή αγορά. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για να δούμε πώς το ισραηλινό και κυπριακό αέριο μπορούν να εξαχθούν στην ΕΕ επ' ωφελεία των χωρών. Ήδη έχουμε υποστηρίξει την ηλεκτρική διασύνδεση των χωρών μας.
«Επιπροσθέτως, όσον αφορά στην πολιτική προστασία, όλοι δοκιμαστήκαμε αυτό το καλοκαίρι από τις μεγάλες πυρκαγιές. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Ισραήλ και την Κύπρο για την υποστήριξή τους. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να συντονίσουμε τις δραστηριότητα στην Πολιτική προστασία και ενδεχομένως να θεσμοθετηθεί η συμμετοχή του Ισραήλ στις ευρωπαϊκές διαδικασίες», ανέφερε.
Επίσης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον ακμάζοντα τουρισμό, αλλά και στη δυνατότητα ξένων επενδύσεων.
Σε σχέση με την ασφάλεια και την άμυνα, υπάρχει μεγάλη σχέση, προφανής με την Κύπρο και πιο μακρά αλλά και με το Ισραήλ. «Θα συνεργαστούμε (και σε θέματα τρομοκρατίας) και σε ζητήματα που δεν δημοσιοποιούνται καταδεικνύουν το βάθος των σχέσεών μας. Θα ήθελα να θυμηθούμε το παλιό ρητό ότι αν πας γρήγορα, πας μόνος. Αν θες να πας μακριά, πας μαζί. Ανυπομονώ να πάμε και γρήγορα και μακριά», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
Η ισραηλινή πλευρά έδωσε έμφαση στην πρώιμη πρόληψη των πυρκαγιών με τεχνητή νοημοσύνη, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην ανάγκη συνεργασίας.
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε επίσης ότι θα ανοίξει αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων. «Μπορούμε να απολαύσουμε τα πλεονεκτήματα αυτής της συνεργασίας. Θέλουμε να ανοίξουμε την αγορά πολύ γρήγορα», ανέφερε.
Οι τρεις ηγέτες αποφάσισαν να έχουν συνεργασία σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ μάλιστα εξέφρασε τη χαρά του που συνάντησε τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Κύπρου.
Δείτε αναλυτικά τις δηλώσεις των