Πολιτικη & Οικονομια

Μιχαηλίδου: «Τριπλασιάζονται οι θέσεις στους βρεφονηπιακούς - Προτεραιότητά μας οι μόνιμοι καθηγητές»

Μέσα στις επόμενες ημέρες οι λίστες των αναπληρωτών καθηγητών

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Δόμνα Μιχαηλίδου
© ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Σχολεία - Δόμνα Μιχαηλίδου: Η υφυπουργός Παιδείας για τους καθηγητές, τους βρεφονηπιακούς και το πρώτο κουδούνι

Τα σχολεία ανοίγουν τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023 και σύμφωνα με την υφυπουργό Παιδείας, Δόμνα Μιχαηλίδου, όλα είναι έτοιμα για τη νέα σχολική χρονιά. Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθούν οι λίστες με τους αναπληρωτές καθηγητές, ενώ φέτος τριπλασιάζονται οι θέσεις των βρεφών στους παιδικούς σταθμούς, με στόχο από τις 25.000 να φτάσουν τις 75.000 για ηλικίες από 0-2,5 ετών. 

«Με 200 εκατομμύρια ευρώ χρηματοτοδούμε πάνω από το 50% του κόστους ανέγερσης νέων βρεφικών σταθμών, έτσι ώστε από 25.000 μέσα σε τρία χρόνια να έχουμε 75.000 θέσεις σε βρεφικούς σταθμούς», είπε σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ η Δόμνα Μιχαηλίδου, διαβεβαιώνοντας ότι τα βιβλία θα είναι στις σχολικές μονάδες έγκαιρα έτσι ώστε να τα παραλάβουν οι μαθητές. 

Μιχαηλίδου: «Δεν θα γίνουν υποχρεωτικοί οι βρεφονηπιακοί σταθμοί»

Η κ. Μιχαηλίδου αναφέρθηκε στους βρεφονηπιακούς και στην ανάγκη ενιαίου εκπαιδευτικού προγράμματος ήδη από την ηλικία των βρεφών. 

«Η προσχολική αγωγή δεν ξεκινά απλά από το προνήπιο. Θα ξεκινήσει από την ηλικία των βρεφών. Δηλαδή κάνουμε μια ενοποίηση, ώστε να υπάρχει μια συνέχιση της διαδικασίας, να υπάρχει ένα ενιαίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα βάσει του οποίου να μπορούμε να ανιχνεύουμε τυχόν αναπηρίες, τυχόν παθήσεις των παιδιών στην ηλικία που πρέπει για να μπορούμε να παρέμβουμε», ανέφερε η υφυπουργός, επισημαίνοντας ότι «δεν γίνεται το κτιριολογικό των δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών και οι διαδικασίες πυρόσβεσης να είναι διαφορετικές από αυτές των ιδιωτικών. Δεν θα γίνει υποχρεωτική η προσχολική αγωγή στο επίπεδο των βρεφονηπιακών σταθμών, δεν θέλουμε υποχρεωτικότητα. Θέλουμε όμως εμπιστοσύνη των γονέων στους σταθμούς, έτσι ώστε να έχουμε μεγαλύτερη συμμετοχή. Στην Ελλάδα έχουμε τη χαμηλότερη συμμετοχή βρεφών, μόνο 25.000 θέσεις σε βρεφικούς σταθμούς όταν θα θέλαμε να έχουμε γύρω στις 100.000 θέσεις.

»Τα βιβλία του δημοτικού είναι στα σχολεία από τον Ιούνιο. Τα βιβλία του Λυκείου από τον Ιούλιο και όλα τα βιβλία του Γυμνασίου από τον Αύγουστο. Δεν υπάρχει χωριό, δεν υπάρχει νησί, δεν υπάρχει πόλη που να μην έχουν δοθεί τα βιβλία. Οπότε μ αυτή την κατάκτηση η αγωνία των γονιών και των παιδιών πλέον είναι παρελθόν» είπε η κυρία Μιχαηλίδου.

Μιχαηλίδου: «Προτεραιότητά μας οι μόνιμοι καθηγητές»

«Προτεραιότητά μας είναι οι μόνιμοι καθηγητές. Δεν θέλουμε να συνεχίζουμε με αυτή τη δυσκολία των αναπληρωτών. Είναι σημαντικό και για τα παιδιά να χτίζουν μια σχέση εμπιστοσύνης με τον καθηγητή τους που είναι στο σχολείο και ξέρουν ότι θα τον βρουν και την επόμενη χρονιά εκεί. Αλλά είναι πολύ σημαντικό και για τους εκπαιδευτικούς να μπορούν να προγραμματίσουν τη ζωή τους. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει 28.000 προσλήψεις σε μόνιμους, φέτος γίνανε 3.700 και κοιτάμε τι κενά υπάρχουν. Για παράδειγμα, αν κάποιος δεν θέλει να πάει σε ένα ακριβό μέρος, δημιουργείται κενό. Αύριο ή μεθαύριο που σας λέω θα βγει η λίστα των αναπληρωτών καθηγητών. Να δούμε ποιοι θα πάνε πού, έτσι ώστε όταν ξανά δημιουργηθούν κενά να ξανανοίξει η πρόσκληση και να μπορέσει είτε κάποιος άλλος να κάνει αίτηση είτε να δει ο διευθυντής εκπαίδευσης ή διευθυντής Περιφερειακής εκπαίδευσης πώς θα γίνει ανακατάταξη της τράπουλας έτσι ώστε να συμπληρωθούν τα κενά» δήλωσε στην ΕΡΤ η κ. Μιχαηλίδου. 

Σχετικά με τη διεξαγωγή γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ, η υφυπουργός απάντησε: «Θα έχουμε και γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ. Είναι πρώιμη και πρόωρη η συζήτηση αυτή. Αυτό που εμείς είπαμε είναι ότι σκεφτόμαστε αν είναι δυνατό να συγκεράσει και τα δύο. Θέλουμε να το συζητήσουμε με την εκπαιδευτική κοινότητα, να δούμε αν γίνεται αυτό το παράθυρο και του γραπτού διαγωνισμού, έτσι ώστε να υπάρχει μια ανανέωση και να μπει νέο αίμα μέσα στους αναπληρωτές καθηγητές».

Σε ό,τι αφορά τα Ολοήμερα Σχολεία, η κ. Μιχαηλίδου τόνισε ότι πλέον οι γονείς εκτός από τις 17.30, μπορούν να παραλαμβάνουν τα παιδιά στις 14.55 ή στις 15.50. «Χρειαζόμαστε εξειδίκευση γιατί σημασία έχει πώς απασχολούνται τα παιδιά στο Ολοήμερο», είπε η υφυπουργός Παιδείας, Δόμνα Μιχαηλίδου. 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cv5ned19uqkh)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.