Πολιτικη & Οικονομια

Για όλα φταίνε οι αλητήριοι

Στις πόσες φωτιές καίγεται μια κυβέρνηση; Κατά τα φαινόμενα, δεν υπάρχει αριθμός

Παντελής Καψής
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οι «αλητήριοι» που βάζουν τις φωτιές, οι ευθύνες των κυβερνήσεων και η ομολογία αποτυχίας

Στις πόσες φωτιές καίγεται μια κυβέρνηση; Κατά τα φαινόμενα, δεν υπάρχει αριθμός. Το 2007 ο Καραμανλής επανεξελέγη μετά τις φωτιές που έκαψαν τη μισή Πελοπόννησο, ενώ και ο Μητσοτάκης δεν φαίνεται να πλήρωσε τις φωτιές στην Εύβοια. Εξαίρεση ίσως ήταν η φωτιά στο Μάτι, εκεί όμως ο Τσίπρας τιμωρήθηκε για τα ψέματα και το επικοινωνιακό σόου. Η αλήθεια είναι ότι εμείς οι πολίτες δεν μπορούμε ποτέ να γνωρίζουμε αν υπάρχουν πράγματι ευθύνες ή αν έγιναν λάθη που θα έπρεπε να αποφευχθούν. Ακόμα και όταν η ίδια η κυβέρνηση ζητάει συγγνώμη και υπόσχεται «συνολικό ανασχεδιασμό» της πυροπροστασίας, καταλαβαίνουμε ότι το κάνει περισσότερο για λόγους επικοινωνίας: να δείξει ότι ακούει την οργή των πολιτών. Το ότι ο Μητσοτάκης προήγαγε τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής που κατηγορούσε για το Μάτι μάς δείχνει με πόση δόση αλατοπίπερου πρέπει να αντιμετωπίζουμε τις σχετικές δηλώσεις. Έτσι συνήθως, η στάση μας ορίζεται από τη γενικότερη άποψη που έχουμε για την κυβέρνηση. Όσοι θεωρούμε ότι έχουμε μια κυβέρνηση ανίκανων απατεώνων, της χρεώνουμε αυτονοήτως και τις πυρκαγιές. Ευκαιρίας δοθείσης κολλάμε και λίγο Ζελένσκι, διότι χωρίς αυτόν θα μας είχαν σώσει τα Beriev του ξανθού γένους. Όσοι πάλι βρίσκουμε ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι καλύτερη λύση για τη χώρα, σπεύδουμε να τη δικαιολογήσουμε – εδώ στη Φλόριντα χάθηκαν τόσες ψυχές ενώ ακόμα και ο Καναδάς καιγόταν για εβδομάδες, τι να σου κάνει η Ελλάδα; Για να μην πούμε για την κλιματική αλλαγή και τον πρωτοφανή καύσωνα. Λίγοι θα παραδεχθούμε ότι δεν είμαστε σε θέση να έχουμε εμπεριστατωμένη άποψη. Σε επίρρωση των τελευταίων, μια σχετικά πρόσφατη έρευνα η οποία διαπίστωσε ότι συνολικά στον κόσμο οι φωτιές έχουν μειωθεί, προκάλεσε έντονες συζητήσεις. Ορισμένοι τη θεώρησαν απόδειξη ότι η κλιματική αλλαγή είναι μύθος. Οι ίδιοι οι συντάκτες σημείωσαν ότι η μείωση παρατηρείται στην Αφρική όπου οι μικρότερες βροχοπτώσεις έχουν περιορίσει και την καύσιμη ύλη. Αντίθετα, σε άλλες περιοχές υπάρχει αύξηση των πυρκαγιών. Η Ελλάδα ανήκει σε αυτές τις τελευταίες. 

Το κερασάκι στην ιστορία είναι ότι οι μετανάστες κατηγορούνται τώρα για εμπρησμό, με βάση όμως τα όσα υποστηρίζουν αυτοί που τους συνέλαβαν, οι ίδιοι δηλαδή οι οποίοι βρίσκονται υπό κατηγορία για την απαγωγή

Αυτά για τις φωτιές καθαυτές. Γιατί αυτή τη φορά οι καταστροφές συνοδεύτηκαν από μια πρωτοφανή κακοφωνία μίσους και ρατσιστικών εκδηλώσεων. Στον Έβρο είχαν βγει και στο παρελθόν αυτόκλητοι φύλακες κουμπουροφόροι, εκμεταλλευόμενοι το κλίμα πανικού που καλλιεργείται. Όπως είχαν μπει στην κυκλοφορία διάφορες απίθανες θεωρίες συνωμοσίας. Η τελευταία όμως ήταν σίγουρα η πιο εξωφρενική και τραγική ταυτόχρονα, ότι οι 18 μετανάστες που απανθρακώθηκαν ήταν εμπρηστές! Οι ίδιοι μετανάστες για τους οποίους η δημοσιογράφος της ΕΡΤ είπε ότι το ευχάριστο είναι ότι δεν θρηνήσαμε ανθρώπινη ζωή «πέρα από αυτούς τους ταλαίπωρους 18». Πρώτη φορά εξάλλου είχαμε πολίτη να «συλλαμβάνει» μετανάστες και μάλιστα να διαφημίζει την πράξη του με έναν λόγο που δεν άφηνε την παραμικρή αμφιβολία για τα πραγματικά του κίνητρα. Ακόμα χειρότερα, βρέθηκαν κάποιοι να «κατανοήσουν» την πράξη του, ανάμεσά τους και ένας πρώην πρύτανης, ενώ βουλευτής προέτρεψε τους ομοϊδεάτες του να κάνουν «αυτό που ξέρουμε καλά». Πολύ σωστά ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την παραπομπή και την τιμωρία του από την Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής. Το κερασάκι στην ιστορία είναι ότι οι μετανάστες κατηγορούνται τώρα για εμπρησμό, με βάση όμως τα όσα υποστηρίζουν αυτοί που τους συνέλαβαν, οι ίδιοι δηλαδή οι οποίοι βρίσκονται υπό κατηγορία για την απαγωγή. Η δικαιοσύνη, ως γνωστόν, είναι τυφλή.

Για το τέλος το καλύτερο: ο αρμόδιος υπουργός Κλιματικής αλλαγής και Πολιτικής προστασίας προειδοποίησε τους «αλητήριους» εμπρηστές ότι θα τους συλλάβει – η κυβέρνηση, όχι ο ίδιος. Είναι η μόνη ομολογία αποτυχίας που θα μπορούσαμε να πάρουμε στα σοβαρά.