Πολιτικη & Οικονομια

DW: Επιμηκύνεται η τουριστική περίοδος στην Ελλάδα

Πώς η κλιματική αλλαγή επιδρά στον ελληνικο τουρισμό

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Διακοπές στην Ελλάδα
Διακοπές στην Ελλάδα © Unsplash +

Ελλάδα: Επιμηκύνεται η τουριστική περίοδος - Πώς η κλιματική αλλαγή επιδρά στον ελληνικο τουρισμό

Εξετάζοντας τις πιθανές συνέπειες από τους ακραίους καύσωνες που έπληξαν την Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι, η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt παρατηρεί πως «μέχρι στιγμής η Ελλάδα βίωσε ένα καλοκαίρι ακραίων καταστάσεων: τον πιο βροχερό Ιούνιο των τελευταίων δεκαετιών διαδέχθηκε ο πιο ζεστός Ιούλιος από την έναρξη των μετεωρολογικών καταγραφών.

Στην Αθήνα οι αρχές απαγόρευσαν την πρόσβαση στην Ακρόπολη κατά τις μεσημεριανές ώρες, λόγω υψηλού κινδύνου θερμοπληξίας.»

"Πάντα είχαμε κύματα καύσωνα, όμως αυτά γίνονται πλέον συχνότερα, πιο ακραία και με μεγαλύτερη διάρκεια”, λέει ο Χρήστος Ζερεφός, επόπτης του Κέντρου Έρευνας Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών. Το 2023 θα μείνει στην ιστορία ως σημείο καμπής – "η κλιματική κρίση είναι εδώ"».

Σύμφωνα με άρθρο της DW, η HB επισημαίνει πάντως ότι «οι ταξιδιωτικοί πράκτορες αντιδρούν ήδη: πολλοί εξ αυτών προσφέρουν πλέον ταξίδια στην Ελλάδα από τον Μάρτιο μέχρι και τον Νοέμβριο. "Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου συνεπάγεται λιγότερα πλήθη και λιγότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις”, λέει από την πλευρά του ο Κώστας Συνολάκης, πρόεδρος του Ελληνικού Επιστημονικού Συμβουλίου για την Κλιματική Αλλαγή.

Διακοπές στην Ελλάδα
Διακοπές στην Ελλάδα © Unsplash +

Ο επιστήμονας δεν αναμένει άμεσες επιπτώσεις στον τουρισμό, ωστόσο αναμένει δραστικές μακροπρόθεσμες συνέπειες: "Εκτιμάται ότι η Μεσόγειος Θάλασσα θα μπορούσε να ανυψωθεί κατά περίπου ένα μέτρο μέχρι το 2100”, λέει ο Συνολάκης.

Οι ελληνικές ακτές θα βρεθούν έτσι αντιμέτωπες με ένα "σημαντικό ζήτημα διάβρωσης” ως αποτέλεσμα της ανθρώπινης παρέμβασης και του κακού σχεδιασμού των παράκτιων εγκαταστάσεων».

«Το ελληνικό οικονομικό θαύμα»

Με την ελληνική οικονομία σε διαρκώς ανοδική πορεία, ο μηνιαίος δείκτης επιχειρηματικού κλίματος αυξήθηκε στις 111,1 μονάδες τον Ιούλιο. «Το κλίμα δύσκολα θα μπορούσε να είναι καλύτερο», γράφει ο ανταποκριτής του Γερμανικού Δημοσιογραφικού Δικτύου (RND) στην Αθήνα, Γκερντ Χέλερ, προσθέτοντας πως «στην Ελλάδα επικρατεί ευφορία».

Επαινώντας την οικονομική διαχείριση της κυβέρνησης Μητσοτάκη κατά την τελευταία τετραετία, ο δημοσιογράφος τονίζει ακόμη πως «οι πολιτικές του συντηρητικού πρωθυπουργού είναι φιλικές προς τις επιχειρήσεις, όμως ταυτοχρόνως έχουν και έντονο κοινωνικό πρόσημο.

Ο Μητσοτάκης ανακούφισε τους εργαζόμενους μειώνοντας τους φόρους εισοδήματος και τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και αυξάνοντας τον κατώτατο μισθό σταδιακά από τα 650 στα 780 ευρώ. Από το 2019, ο αριθμός των θέσεων εργασίας αυξήθηκε από 2,2 σε 2,6 εκατομμύρια, ενώ το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε από 17,3% σε 11,1%. Την ανωτέρω πρόοδο επιβράβευσαν οι ψηφοφόροι και στις πρόσφατες εκλογές. 

Έτσι η Ελλάδα, που κάποτε θεωρείτο αδύνατον να κυβερνηθεί, αποτελεί σήμερα ένα από τα περισσότερο πολιτικά σταθερά κράτη της Ε.Ε.»

Όσον αφορά την πολυαναμενόμενη επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα, ο Χέλερ εξηγεί πως «κάτι τέτοιο δεν θα βελτίωνε μόνο τις δυνατότητες αναχρηματοδότησης του ελληνικού κράτους, αλλά θα διευκόλυνε τις ελληνικές επιχειρήσεις να δανειστούν με ευνοϊκότερους όρους και να επενδύσουν περισσότερα χρήματα.

Αυτό είναι το κλειδί για τη βιώσιμη επιστροφή της πρώην χώρας της κρίσης. Οι επενδύσεις αυξήθηκαν έντονα επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, όμως αποτελώντας 14% του Α.Ε.Π., εξακολουθούν να βρίσκονται πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 23%», καταλήγει ο ανταποκριτής.

Τέλος στην οικοδομική έκρηξη στην Τουρκία

Στον αντίποδα η τουρκική οικονομία αντιμετωπίζει σημαντικά ζητήματα, με την αξία της τουρκικής λίρας να βρίσκεται σε διαρκώς καθοδική πορεία και τον πληθωρισμό να επιμένει σε πολύ υψηλά ποσοστά. Από τη δύσκολη οικονομική συγκυρία πλήττεται και ο κλάδος των ακινήτων.

«Μετά από πολλά χρόνια πραγματικής οικοδομικής έκρηξης στην Τουρκία, πολλές εξοχικές κατοικίες είναι σήμερα άδειες, ακόμη και κατά την υψηλή τουριστική περίοδο. Σε αυτό προστίθεται και η δύσκολη οικονομική κατάσταση, λόγω της οποίας πολλοί ιδιοκτήτες θέλουν τώρα να πουλήσουν. Για όσους επιθυμούν να αγοράσουν ακίνητα, οι συνθήκες είναι επομένως συγκριτικά ευνοϊκές», γράφει η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt.

«Στην Τουρκία συντελέστηκε μια οικοδομική έκρηξη που διήρκεσε για χρόνια και τροφοδοτήθηκε περαιτέρω από μια οικοδομική "αμνηστία” κατά το 2018. Διότι εκείνη την εποχή, όποιος ήθελε να χτίσει ένα σπίτι δεν χρειαζόταν να περιμένει τη σχετική άδεια, αλλά μπορούσε να την λάβει ηλεκτρονικά καταβάλλοντας ένα ποσό μετά την κατασκευή.

Πολλοί Τούρκοι, ιδίως από αγροτικές περιοχές, βρήκαν την ευκαιρία να χτίσουν σε χωράφια, δάση ή άλλα μέρη εκτός των συνήθων περιοχών εγκατάστασης και στη συνέχεια να τα νομιμοποιήσουν με αυτόν τον τρόπο. Τώρα όμως αυτή η έκρηξη έχει τελειώσει προς το παρόν. Τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2023, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 18,6% σε ετήσια βάση.

Ακόμη υπάρχουν και κατοικίες - ένα μικρό ποσοστό εκ των οποίων νεόδμητες - που δεν νομιμοποιήθηκαν: για παράδειγμα επειδή η ποιότητα της κατασκευής είναι απλώς πολύ κακή. Επιπλέον, υπάρχουν κτίρια που κατασκευάστηκαν σε αρχαιολογικά σημαντικές περιοχές.

Και όποιος αποκτά ένα ακίνητο σε τέτοια οικόπεδα κινδυνεύει, ακόμη και μετά την αγορά και την πιθανή νομιμοποίηση, να πρέπει να κατεδαφίσει το κτίριο κατόπιν δικαστικής απόφασης», καταλήγει η γερμανική εφημερίδα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μανούσος Μανουσάκης
Η Λίνα Μενδώνη για τον θάνατο του Μανούσου Μανουσάκη: Υπήρξε ακάματος εργάτης της μικρής και της μεγάλης οθόνης

«Ο Μανούσος Μανουσάκης έκανε ποιοτική τηλεόραση για το ευρύ κοινό, χωρίς εκπτώσεις στις απαιτήσεις του, αλλά και χωρίς να εγκαταλείψει το σινεμά»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.