Πολιτικη & Οικονομια

Μητσοτάκης από Τήνο: Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον

Το μήνυμα του πρωθυπουργού για τον Δεκαπενταύγουστο - Λαμπροί εορτασμοί στο νησί της Μεγαλόχαρης

Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη από την Τήνο για τον Δεκαπενταύγουστο - Ειδική αναφορά στις Ένοπλες Δυνάμεις

Τη λαμπρότερη θεομητορική γιορτή της ζει στις 15 Αυγούστου η Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία τιμά την Κοίμηση της Θεοτόκου. H καρδιά της Ορθοδοξίας «χτυπά» στην Τήνο, όπου έδωσε το «παρών» στις εορταστικές εκδηλώσεις και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις για την επέτειο του τορπιλισμού του καταδρομικού «Έλλη», ενώ στη συνέχεια παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία στην Παναγία της Τήνου και τη Λιτάνευση της Αγίας Εικόνας της Μεγαλόχαρης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακολούθησε την λιτανεία της ιερής εικόνας της Παναγίας μαζί με τους μητροπολίτες Σύρου - Τήνου Δορώθεο, Σερβίων και Κοζάνης Παύλο, Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγο, Κερκύρας Παξών και Διαποντίων Νήσων Νεκτάριο.

Μαζί με τον πρωθυπουργό ήταν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός ΓΕΝ Ιωάννης Δρυμούσης και η κόρη του Δάφνη Μητσοτάκη.

Το μήνυμα του πρωθυπουργού για τον Δεκαπενταύγουστο

Μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον της χώρας εξέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την ολοκλήρωση των εορταστικών εκδηλώσεων, ενώ στάθηκε στον κομβικό ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων στην ασφάλεια της χώρας, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στο πλευρό τους με πράξεις.

«Σήμερα, από τις πιο μεγάλες εκκλησίες μέχρι τα πιο μικρά ξωκλήσια, ο ελληνισμός και η Ορθοδοξία γιορτάζουμε την Κοίμηση της Θεοτόκου. Ήθελα ειδικά αυτή τη μέρα να βρεθώ εδώ στην Τήνο η οποία γιορτάζει τα 200 χρόνια από την εύρεση της θαυματουργού εικόνας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε: «Σήμερα η σκέψη μας κατευθύνεται στις ‘Ένοπλες Δυνάμεις σε αυτές και αυτούς οι οποίοι φροντίζουν να είμαστε ασφαλείς, σε αυτούς οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους στην άνιση μάχη με την πύρινη λαίλαπα. Γνωρίζουνε πάντα ότι η πολιτεία θα βρίσκεται κοντά τους και θα τους στηρίζει».

Σημείωσε επίσης ότι «ο Δεκαπενταύγουστος είναι μια ημέρα ταυτισμένη με την ελπίδα και την αισιοδοξία» και δήλωσε ότι «έχουμε κάθε λόγο σήμερα ως Ελληνίδες και ως Έλληνες να είμαστε πιο αισιόδοξοι για το μέλλον».

Ο κ.Μητσοτάκης συμπλήρωσε: «Παρά τις δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζουμε η χώρα μας έχει ξεπεράσει μια υπερδεκαετή κρίση και έχει κάθε δικαίωμα να ατενίζει το μέλλον με περισσότερη ελπίδα με περισσότερη αισιοδοξία. Αυτές οι λέξεις εξάλλου είναι τόσο ταυτισμένες με τη μεγάλη σημερινή γιορτή,. Εύχομαι σε όλους και όλες τις εορτάζουσες, στη σύζυγό μου η οποία γιορτάζει και αυτή, χρόνια πολλά. Χρόνια πολλά όμως σε κάθε ελληνίδα και σε κάθε έλληνα είτε βρίσκονται στην Ελλάδα είτε βρίσκονται παντού στον κόσμο. Σήμερα γιορτάζει όλος ο Ελληνισμός γιορτάζει όλη η Ορθοδοξία. Χρόνια πολλά και καλά».

Την ίδια ώρα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου βρέθηκε στην Αλεξανδρούπολη για τις εορταστικές εκδηλώσεις.

Δείτε φωτογραφίες:

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την κόρη του, Δάφνη, στην Παναγία της Τήνου © AΠΕ-ΜΠΕ/ΧΑΡΗΣ ΛΑΣΚΑΡΗΣ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΧΑΡΗΣ ΛΑΣΚΑΡΗΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Δένδιας κατά τη λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας στην Τήνο © ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΧΑΡΗΣ ΛΑΣΚΑΡΗΣ

Επιμνημόσυνη δέηση για τον τορπιλισμό της «Έλλης»

Ο κ. Μητσοτάκης βρέθηκε πρώτα με την πυραυλάκατο «Ξένος» στο σημείο βύθισης του καταδρομικού «Έλλη» από ιταλική τορπίλη, πριν από 83 χρόνια.

Πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και τελετή ρίψης στεφάνων. 

Ακολύθησαν οι τιμητικοί κανονιοβολισμοί από το «Κανονάκι της Έλλης», το οποίο σώθηκε από το κουφάρι του καραβιού και συντηρήθηκε.

Όταν αποβιβάστηκε στο λιμάνι την Τήνου, ο πρωθυπουργός είχε και ένα... απρόοπτο με δημοσιογράφο που της είχαν λυθεί τα κορδόνια.

Τήνος: Η Παναγιά του έθνους

Κάθε χρόνο το επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων βρίσκεται στην Παναγία της Τήνου. Μάλιστα, οι εορτασμοί έχουν και εθνικό χαρακτήρα αφού, εκτός από την Παναγία, τιμάται και η μνήμη αυτών που χάθηκαν κατά τον τορπιλισμό του πολεμικού πλοίου «Έλλη» από τους Ιταλούς, μέσα στο λιμάνι του νησιού, ανήμερα της Παναγιάς.

Η εικόνα της Παναγίας της Τήνου βρέθηκε στις 30 Ιανουαρίου του 1823, έπειτα από πολλές προσπάθειες και «με την υπόδειξη της Παναγίας στη μοναχή Πελαγία», στην ιστορική Μονή της «Κυράς των Αγγέλων», στο Κεχροβούνι. Ο ναός χτίστηκε στο σημείο όπου βρέθηκε η εικόνα.

Η Παναγία της Τήνου είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις θυσίες της πατρίδας μας για ελευθερία, ενώ η εύρεση της εικόνας θεωρήθηκε από τους Έλληνες οπλαρχηγούς του 1821 συμβολική για την πορεία του αγώνα.

© EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Με Βασιλικό Διάταγμα του 1836, καθιερώθηκε ο εορτασμός της Παναγίας στην Τήνο να είναι οκταήμερος και να διαρκεί έως τα «εννιάμερα της Θεοτόκου», στις 23 Αυγούστου, όπου μέσα σε ατμόσφαιρα συγκίνησης, κατάνυξης και σεβασμού, ψάλλονται ύμνοι και εγκώμια, μπροστά στον επιτάφιο και την εικόνα.

Ο δρόμος που οδηγεί από το λιμάνι στο ναό του Ευαγγελισμού, όπου βρέθηκε η εικόνα, είναι η μεγαλύτερη απόδειξη της άρρηκτης σχέσης του ελληνισμού με την Ορθοδοξία.

Ανήμερα της γιορτής τελείται η Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. της Ευαγγελίστριας και κατά τη διάρκειά της, ως είθισται, ο αρχηγός του Ναυτικού και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης επιβαίνουν σε τορπιλάκατο και ρίχνουν στεφάνι στο σημείο όπου βυθίστηκε η φρεγάτα «Έλλη» κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στις 15 Αυγούστου 1940 από τους Ιταλούς. Οι τιμητικοί κανονιοβολισμοί, που ακούγονται εκείνη την ώρα στο λιμάνι, προέρχονται από το «Κανονάκι της Έλλης» που σώθηκε από το κουφάρι του καραβιού και συντηρήθηκε.

Ακολουθεί η λιτάνευση της ιερής εικόνας, η οποία μεταφέρεται από άντρες του Πολεμικού Ναυτικού και την ακολουθούν οι μπάντες του Πολεμικού Ναυτικού και του Δήμου Τήνου οι οποίες παιανίζουν πένθιμα εμβατήρια, τιμητικά αγήματα, αρχιερείς και πλήθος κόσμου.

Η πομπή καταλήγει, στη μαρμάρινη εξέδρα, στην Πλατεία Παντανάσσης, όπου τελείται Δέηση και εκφωνούνται Πανηγυρικοί. Μετά τη λήξη τους, η πομπή συνοδεύει την ιερή εικόνα στην επάνοδό της στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας.