Πολιτικη & Οικονομια

Hλεκτρονικό αντί χάρτινου το εισιτήριο για το Κτηματολόγιο μετά τις «ουρές»

Μέσω κινητού θα παίρνουν αριθμό προτεραιότητας οι πολίτες για τη δήλωση ακινήτων

Σοφία Χαλδαίου
Σοφία Χαλδαίου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ακίνητα
© SOOC/Alexandros Michailidis

Κτηματολόγιο: Από τις 25 Ιουλίου υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής συμβολαίων και γενικότερα συμβαιολογραφικών πράξεων από πολίτες και νομικά πρόσωπα

Λύση στο πρόβλημα της ταλαιπωρίας πολιτών, δικηγόρων και συμβολαιογράφων στο Κτηματολόγιο της Αθήνας αναμένεται να δώσει νέα πλατφόρμα από την οποία θα εκδίδεται ψηφιακά ο αριθμός προτεραιότητας.

Συνεπώς, όπως αναφέρουν πηγές του Ελληνικού Κτηματολογίου στην ATHENS VOICE, ο πολίτης θα μπορεί να βλέπει από το κινητό του ποια ώρα ακριβώς πρέπει να προσέλθει στην υπηρεσία, χωρίς να απαιτείται αναμονή στην «ουρά».

Παράλληλα, κάτι που αρκετός κόσμος δεν γνωρίζει ακόμα είναι ότι από τις 25 Ιουλίου υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής συμβολαίων και γενικότερα συμβαιολογραφικών πράξεων από πολίτες και νομικά πρόσωπα από τη σελίδα ktimatologio.gov.gr.

Πάντως, η πλατφόρμα αυτή είναι ανοιχτή από τις 08:30 ως τις 13:30, τις ώρες δηλαδή που είναι ανοιχτά και τα φυσικά κτηματολογικά γραφεία. Ο λόγος είναι ότι έτσι δεν παραβιάζεται η αρχή της χρονικής προτεραιότητας (πχ. όποιος έρθει πρώτος και καταχωρήσει το συμβόλαιο εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης) για την ασφάλεια των συναλλαγών στα ακίνητα.

Σημειώνεται ότι στο Κτηματολογικό Γραφείο της Αθήνας καταχωρείται το 1/3 του συνόλου των πράξεων της χώρας, ενώ σε όλη την Ελλάδα λειτουργούν συνολικά 65 κτηματολογικά γραφεία από τα περίπου 90 που προβλέπει ο κυβερνητικός σχεδιασμός.

Το Κτηματολογικό Γραφείο της Αθήνας αντικατέστησε φέτος το Υποθηκοφυλακείο Αθηνών, ενώ από τον Ιούλιο πέρασε από τη δικαιοδοσία του υπουργείου Δικαιοσύνη στην οριστική δομή του Ελληνικού Κτηματολογίου, το οποίο εντάσσεται στο υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Εντός του έτους, μάλιστα, αναμένεται να μετακομίσει και κτίριο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που μίλησαν στην ATHENS VOICE, το ζήτημα της στελέχωσης των κτηματολογικών γραφείων συνεχίζει να αντιμετωπίζεται. Εξάλλου, άμεση προτεραιότητα του νέου υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνου Κυρανάκη, είναι ο εξορθολογισμός και η ψηφιοποίηση όλων των υπηρεσιών του Κτηματολογίου.

Ατέλειωτες «ουρές» μέσα στη ζέστη

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσαν οι σημερινές εικόνες με εκατοντάδες ηλικιωμένους πολίτες να περιμένουν μες στη ζέστη στην «ουρά» έξω από το Κτηματολόγιο Αθηνών.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cuimlylq7rn5)

Δικηγόρος, ο οποίος ήθελε να διατηρήσει την ανωνυμία του, περιέγραψε στην ATHENS VOICE πώς λειτουργεί η όλη διαδικασία. Πολίτες, δικηγόροι και συμβολαιογράφοι πηγαίνουν στο Κτηματολόγιο από τα ξημερώματα και γράφουν το όνομά τους σε τοιχοκολλημένη λίστα έξω από το κτίριο του Κτηματολογίου, στην οδό Αριστοτέλους.

Πρόκειται απλά για μια λίστα αναμονής: όταν ανοίγει το γραφείο στις 08:30, πράγματι όσοι έχουν γράψει το όνομά τους πρώτοι παίρνουν χαρτάκια με νούμερα. Ωστόσο, η σειρά αλλάζει και πάλι, καθώς καθορίζεται ανάλογα με τον αριθμό των πράξεων για κατάθεση, με το όριο να είναι ατύπως στις τέσσερις.

Ο δικηγόρος που μίλησε στην ATHENS VΟΙCE περιέγραψε χαρακτηριστικά ότι περίμενε μια φορά από τις 3 τα ξημερώματα για να εξυπηρετηθεί στη 1 το μεσημέρι, λίγο πριν κλείσει το γραφείο, για θέμα άμεσης χρονικής φύσεως και ενώ είχε και άλλες δουλειές να κάνει εκείνη την ήμερα.

Το αποτέλεσμα είναι πολίτες – και δη οι ηλικιωμένοι - να περιμένουν σε ατελείωτες «ουρές», ασκούμενοι δικηγόροι να «μαθαίνουν» τα ντεσού της δουλειάς, επαγγελματίες να χάνουν τον χρόνο τους και μέσα σε όλο αυτό το αλαλούμ να βρίσκουν πεδίο δράσης οι… διεκπεραιωτές έναντι αντιτίμου.

Στην ερώτηση «μα γιατί περιμένουν όλοι αυτοί», η απάντηση μπορεί να δοθεί με ένα απλό παράδειγμα: αν ένα συμβόλαιο αγοραπωλησίας ακινήτου δεν μεταγραφεί εντός έτους, υποχρεωτικά αποστέλλεται στην Εφορία για επανεκτίμηση, ενώ στο μεταξύ μπορεί να έχουν αλλάξει και οι αντικειμενικές αξίες. Και πάλι, όμως, για να επιστρέψει στην Εφορία το συμβόλαιο, πρέπει κάποιος να περιμένει στην «ουρά» για να... σφραγιστεί από το Κτηματολόγιο.

Το πρόβλημα, το οποίο έχει απασχολήσει και άλλες φορές τον Τύπο φέτος, πάει πίσω στο 2018, όταν αποφασίστηκε η σταδιακή κατάργηση των υποθηκοφυλακείων της χώρας και η ενοποίησή τους στον δρόμο προς τη μετάβαση προς το Ελληνικό Κτηματολόγιο.

Παράλληλα, δικηγορικοί και συμβολαιογραφικοί σύλλογοι έχουν μιλήσει και για τα ζητήματα υποστελέχωσης στα κτηματολογικά γραφεία, όπως επίσης και για την ανάγκη να εξορθολογιστεί η όλη διαδικασία για να μην υπάρχουν καθυστερήσεις.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Το ζήτημα με τις «ουρές» στο Κτηματολόγιο Αθηνών έχει δημιουργήσει πολιτική αντιπαράθεση, με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να εκδίδουν αυστηρές ανακοινώσεις.

Η Κουμουνδούρου κάνει λόγο για γνωστό πρόβλημα, το οποίο έχουν αναδείξει δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και δικαστικοί επιμελητές. «Ωστόσο, οι εκκλήσεις τους δεν εισακούστηκαν, με αποτέλεσμα στην “Ελλάδα 2.0” η σειρά προτεραιότητας να τηρείται ακόμα χειρόγραφα και με χαρτάκια», σημειώνει.

Και καταλήγει: «Η κυβερνητική αδιαφορία, η υποστελέχωση και οι καθυστερήσεις στην ψηφιοποίηση είναι πλευρές που οξύνουν το πρόβλημα και πρέπει να αντιμετωπισθούν το συντομότερο δυνατόν. Να μπει τέλος στην ταλαιπωρία για εκατοντάδες πολίτες και επαγγελματίες».

Για αποτυχία της ψηφιακής διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας κάνουν λόγο σε κοινή ανακοίνωσή τους οι υπεύθυνοι ΚΤΕ και Τομέων Δικαιοσύνης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Οι αρμόδιοι τομείς της Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, ότι «παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες πολιτών και επιστημονικών φορέων, όπως ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, συμβολαιογράφων και δικαστικών επιμελητών, τα προβλήματα δεν έχουν μέχρι σήμερα επιλυθεί, με αποτέλεσμα η ταλαιπωρία των συναλλασσόμενων να συνεχίζεται. Το προσωπικό δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες, οι κτιριακές υποδομές είναι ανεπαρκείς, ενώ, παρά τις σχετικές εξαγγελίες, οι ψηφιακές υπηρεσίες υπολειτουργούν και δεν φέρνουν κανένα αποτέλεσμα».

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν ξεκίνησε χθες την θητεία της. Αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης κυβέρνησης, που επί τέσσερα χρόνια ευαγγελιζόταν την ψηφιακή διακυβέρνηση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους. Σήμερα, δε, επαγγέλλεται τη μεταβίβαση ακινήτων "με ένα κλικ", σαν να απευθύνεται σε ανθρώπους που ζουν σε άλλη χώρα», τονίζουν χαρακτηριστικά.

Καταληκτικά, σημειώνουν πως η πραγματικότητα είναι αδυσώπητη: «Λίστες της ντροπής, γραφειοκρατία, ανεπάρκειες και, εν τέλει, ατέλειωτη ταλαιπωρία για χιλιάδες πολίτες και επαγγελματίες. Εικόνες τριτοκοσμικής χώρας σε κεντρικές δημόσιες υπηρεσίες, μια κυβέρνηση που ασκεί πολιτική μονάχα με επικοινωνιακούς όρους και μόνο όταν τα θέματα αναδεικνύονται στη δημοσιότητα».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

H απειλή εξ Ανατολών - Μέρος 2: Η διεθνής νομολογία ως περίγραμμα ενός έντιμου συμβιβασμού
H απειλή εξ Ανατολών - Μέρος 2: Η διεθνής νομολογία ως περίγραμμα ενός έντιμου συμβιβασμού

Μια προσπάθεια να σκιαγραφηθεί η εικόνα της πλέον εύλογης και πιθανής απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, στην υποθετική περίπτωση κοινής ελληνο-τουρκικής προσφυγής σε αυτό

Πώς το κράτος θα ξαναπροσλάβει ένστολους που μπουκάρουν σε υπουργεία;
Πώς το κράτος θα ξαναπροσλάβει ένστολους που μπουκάρουν σε υπουργεία;

Κανείς δεν θα εκπλαγεί αν οι εποχιακοί πυροσβέστες που μπουκάραν στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας πάρουν μέρος στον επόμενο διαγωνισμό για τις προσλήψεις εποχιακών, προσληφθούν ή μονιμοποιηθούν

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.