- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Φωτεινή Πιπιλή: Η συγκινητική ανάρτηση για την κατάρριψη των «Νοράτλας» στην Κύπρο, το 1974
Την επόμενη της τουρκικής εισβολής
Φωτεινή Πιπιλή: Η ανάρτηση για την κατάρριψη των «Νοράτλας» στην Κύπρο, μία ημέρα μετά την τουρκική εισβολή το 1974
Σε μια ανάρτηση για την ιστορική μνήμη προχώρησε η βουλευτής της ΝΔ, Φωτεινή Πιπιλή, σχετικά με την «Επιχείρηση Νίκη» την επόμενη της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.
Την επόμενη της εισβολής στην Κύπρο, στις 21 Ιουλίου 1974, η κυβέρνηση των Συνταγματαρχών διέταξε την ενίσχυση της Κύπρου με ελληνικές δυνάμεις, οι οποίες θα έφταναν χωρίς αεροπορική και ναυτική κάλυψη για να αιφνιδιαστούν οι Τούρκοι. Η επιχείρηση χαρακτηρίστηκε από τον διεθνή Τύπο ως «αποστολή αυτοκτονίας».
Το σχέδιο της επιχείρησης προέβλεπε την αερομεταφορά και απόβαση καταδρομέων με αεροσκάφη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, η προετοιμασία έγινε στην αεροπορική βάση της Σούδας στην Κρήτη και περιλάμβανε 20 αεροσκάφη «Νοράτλας» και 10 αεροσκάφη C-47 «Ντακότα».
Με σβηστά τα φώτα, πέταξαν χαμηλά, με τα δύο να προσγειώνονται στη Ρόδο και τα υπόλοιπα στην Κύπρο. Τα 13 Νοράτλας έφτασαν στη Λευκωσία χωρίς να εντοπιστούν από τους Τούρκους, ωστόσο, οι Κύπριοι επειδή νόμιζαν ότι πρόκειται για τουρκικά αεροσκάφη τους επιτέθηκαν με αντιαεροπορικά.
Ολόκληρη η ανάρτηση της Φωτεινής Πιπιλή:
«Μα πόσο σιωπηλή κάθεται η ιστορία ανάμεσα στα δεκάδες πορτρέτα της νιότης, τα στερεωμένα με σεβασμό, ένα προς ένα, στις πλάτες των καθισμάτων του "Νοράτλας", του ελλαδίτικου αεροπλάνου Νίκη 4 που, ξημερώματα 22 Ιουλίου 1974, χτυπήθηκε από φιλιά πυρά κι έγινε τάφος υπέρ πατρίδας.
Στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας στην Λευκωσία στάθηκα ώρες, πλημμυρισμένη από βαριά συναισθήματα, ανάμεσα σε εκατοντάδες λευκόχρωμα μάρμαρα, σταυρούς -άλλοι με ονόματα, άλλοι άγραφοι- αλλά με πλανώμενο γύρω σεβασμό στον ανώνυμο φαντάρο που κρύβουν από κάτω τους.
Μέσα στη νύχτα, τη δεύτερη της εισβολής, ξεκίνησαν τα ελληνικά Νοράτλας για ενίσχυση στην Κύπρο, με σβηστά τα φώτα για να μην εντοπιστούν από τους Τούρκους εισβολείς αλλά η ασυνεννοησία μεταξύ ελληνικής διοίκησης και κυπριακής εθνοφρουράς έφερε την καταστροφή για το ένα, τη Νίκη 4 από τα αντιαεροπορικά πυρά των Κυπρίων λίγο πριν προσγειωθεί στο αεροδρόμιο.
Ένας και μόνο ο διασωθείς, ο Θανάσης Ζαφειρίου-πέθανε το 2016-κατέγραψε την τραγωδία ."Οι 4 χειριστές ήταν νεκροί, το αεροσκάφος ακυβέρνητο δεχόταν πυρά, είχαν πάρει φωτιά τα κιβώτια με τις χειροβομβίδες δίπλα μου, ένιωθα να καίγομαι, άνοιξα την πόρτα και πήδηξα στο κενό. Οι γονείς μου έκαναν την κηδεία μου, έκαναν εννιάμερα και μετά έμαθαν πως ήμουν ο μόνος ζωντανός".
Ο Θανάσης Ζαφειρίου κατέβαινε -σωματικό κουρέλι ως το τέλος του- σε κάθε επέτειο και όλοι εκεί βαρούσαν προσοχή στον ηρωισμό του που είχε πάνω του και όλα τα παράσημα των άλλων, 4 πιλότων και 27 καταδρομέων που, όμως, ακόμη σήμερα και επέκεινα είναι ,με τις φωτογραφίες τους στερεωμένες στα καθίσματα τους, οι αιώνιοι μάρτυρες μιας εθνικής τραγωδίας.
Το ιδιαίτερο αυτό μνημείο δημιουργήθηκε το 2018 όταν η Ελλάδα έστειλε ίδιου τύπου με το Νίκη 4 αεροπλάνο που, ακίνητο, στέκει ακοίμητος φρουρός πάνω από τα μνήματα γύρω ενώ οι φωτογραφίες των νεαρών παιδιών μοιάζουν ανίκητες από τον χρόνο, τον οποίο χρόνο τα ίδια τα παιδιά δεν μπόρεσαν να ζήσουν.
Αιώνια τους η μνήμη».