Πολιτικη & Οικονομια

Οι τέσσερις προκλήσεις της ψήφου των αποδήμων

«Για να μπορούμε να πετύχουμε ακόμα περισσότερα για την Ελλάδα και τους πολίτες της όπου κι αν βρίσκονται»

Παύλος Μαρινάκης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ψήφος Αποδήμων: Άρθρο του κυβερνητικού εκπροσώπου, Πάυλου Μαρινάκη

Να προχωρήσουμε μπροστά, να «ξηλώσουμε» τις νοοτροπίες που μας χωρίζουν και να δημιουργήσουμε νέες που μας ενώνουν. Να κοιτάξουμε τις αλλαγές κατάματα και χωρίς διαχωριστικές γραμμές να τις υιοθετήσουμε όταν είναι προς το συμφέρον των πολιτών. Αυτά ήταν τα μηνύματα που έστειλαν οι πολίτες με την ψήφο τους στις εθνικές εκλογές.

Η νομοθέτηση της άρσης των περιορισμών προκειμένου να διευκολύνονται οι Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους είναι μια ευκαιρία για όλο το πολιτικό σύστημα να αποδείξει πως ήρθε επιτέλους η ώρα να λύσουμε τις εκκρεμότητες που μας κρατούσαν δέσμιους στο παρελθόν.

Υπάρχουν τέσσερις προκλήσεις που πρέπει να κερδίσουμε.

Πρώτον, με την άρση των περιορισμών στη δυνατότητα των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους λύνεται μια άδικη εκκρεμότητα. Ο νόμος δεν δημιουργεί δικαιώματα. Οι ίδιοι άνθρωποι για τους οποίους νομοθετεί η Κυβέρνηση είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και δικαιούνται να ψηφίζουν. Θα μπορούσαν να μπουν σε ένα αεροπλάνο, σε ένα οποιοδήποτε μέσο και να έρθουν στην Ελλάδα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Τώρα θα μπορούν, όπως συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, να ψηφίζουν από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους.

Δεύτερον, είναι μια κίνηση βαθύτατου συμβολισμού που μπορεί να ενώσει τις Ελληνίδες και τους Έλληνες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Κάτι που, όμως, μπορεί να διασφαλιστεί μόνο μέσα από την ενωμένη στάση όλων των πολιτικών δυνάμεων του τόπου. Δεν προσδοκά κανείς την απόλυτη ταύτιση, ούτε και την επιθυμεί, γιατί μέσα από τη γόνιμη αντιπαράθεση μπορούμε να βελτιώσουμε τη Δημοκρατία μας και τη ζωή των Ελλήνων ακόμα περισσότερο. Αν, όμως, δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε στην επικύρωση ενός αυτονόητου δικαιώματος των Ελλήνων συμπολιτών μας που ζουν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, πώς τότε θα συμφωνήσουμε στις μεγάλες αποφάσεις για τη χώρα, όταν βρεθούμε μπροστά σε κρίσιμα διακυβεύματα;

Τρίτον, είναι η ευκαιρία να αποδείξουν ποια κόμματα επιθυμούν όντως να αποτελέσουν μια υπεύθυνη αντιπολίτευση, που λειτουργεί προς όφελος των πολιτών και δεν αρκείται σε στείρες αντιπαραθέσεις που πηγάζουν από κομματικές σκοπιμότητες. Τώρα είναι η στιγμή να δείξουν ένα πρώτο δείγμα γραφής, ότι αντιλήφθηκαν το μήνυμα των εκλογών που ζητά ενότητα στα μεγάλα, τομές και μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να αποδείξουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις ότι μπροστά στο κοινό καλό και το σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα όλων των Ελλήνων δεν υπάρχουν οι κόκκινες γραμμές του παρελθόντος.

Τέταρτη πρόκληση είναι να δείξουν επιτέλους όλοι στην πράξη τον πατριωτισμό της ευθύνης. Δεν μπορείς να αυτοαποκαλείσαι πατριώτης και να μη δείχνεις ούτε τον ελάχιστο σεβασμό στους φίλους, τα αδέρφια μας, τους δικούς μας ανθρώπους, τους Έλληνες πολίτες που ζουν στο εξωτερικό και θέλουν να συμμετέχουν λόγω και έργω στις αποφάσεις για την πατρίδα τους. Οι κούφιες «κορώνες» ορισμένων ήρθε η ώρα να αντικατασταθούν με κινήσεις και πράξεις ουσίας. Εκτός και αν η αγάπη τους για την πατρίδα μετριέται με βάση τα ποσοστά που έλαβαν στις κάλπες του εξωτερικού.

Λίγες εβδομάδες μετά τις εκλογές του Ιουνίου, κόμματα και βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου καλούνται να κερδίσουν το πρώτο μεγάλο στοίχημα συνέπειας και αξιοπιστίας. Οι πολίτες μίλησαν και στο δίλημμα «ή τώρα ή ποτέ» απάντησαν καθαρά «εδώ και τώρα», σηματοδοτώντας την ώρα των πράξεων για όλους. Και αυτή την καθαρή απάντηση τιμά και υλοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας με μια κίνηση συνέπειας, ενότητας, πατριωτισμού και ευθύνης. Αναμένουμε τη θέση όλων των κομμάτων και αισιοδοξούμε ότι στην αφετηρία αυτής της προσπάθειας θα είμαστε όλοι μαζί, για να μπορούμε να πετύχουμε ακόμα περισσότερα για την Ελλάδα και τους πολίτες της όπου κι αν βρίσκονται.