Πολιτικη & Οικονομια

«Ο 21ος αιώνας δεν ανέχεται μία διχασμένη ευρωπαϊκή χώρα»: Ο Κ. Μητσοτάκης για την 49η επέτειο εισβολής στην Κύπρο

Το μήνυμα του πρωθυπουργού

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το μήνυμα για την 49η επέτειο από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Το μήνυμά του για την 49η επέτειο από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο στέλνει μέσα από ανάρτησή του στα social media ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αλήθεια σημαίνει άρνηση υποταγής στη λήθη. Έτσι, 49 χρόνια μετά την αποτρόπαιη τουρκική εισβολή στην Κύπρο, το σύνθημα "Δεν Ξεχνώ" παραμένει επίκαιρο και ενεργό. Εδώ και σχεδόν μισό αιώνα αρνείται τα παράνομα τετελεσμένα και γίνεται αφορμή νέων αγώνων», έγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Ο 21ος αιώνας δεν ανέχεται μία διχασμένη ευρωπαϊκή χώρα με στρατό κατοχής στο έδαφός της. Μόνη λύση, η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία της ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας».

Δένδιας για τουρκική εισβολή στην Κύπρο: «Η Ελλάδα δεν ξεχνά»

«49 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Η Ελλάδα δεν ξεχνά. Τιμά τους υπερασπιστές της», γράφει στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, με αφορμή τη σημερινή επέτειο της τουρκικής εισβολής, στις 20 Ιουλίου 1974, στην παραλία Πέντε Μίλι της Κερύνειας.

Ο κ. Δένδιας συνοδεύει την ανάρτησή του με φωτογραφία από την κατάθεση στεφάνου στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας στις 6 Ιουλίου 2023, από τον ίδιο ως υπουργός Εθνικής Άυνας.

ΥΠΕΞ: Κορυφαία εθνική προτεραιότητα η επίλυση του Κυπριακού

«Σήμερα συμπληρώνονται 49 χρόνια από την τουρκική εισβολή της 20ής Ιουλίου 1974, η οποία προκάλεσε τον εδαφικό ακρωτηριασμό της Κύπρου και το συνεχιζόμενο δράμα χιλιάδων αγνοουμένων, εκτοπισμένων και εγκλωβισμένων», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

«Η Ελλάδα υποκλίνεται στη μνήμη των πεσόντων αδελφών και εκφράζει τον σεβασμό και την ευγνωμοσύνη της προς όλους τους Κύπριους και Ελλαδίτες που υπερασπίστηκαν με γενναιότητα τη Μεγαλόνησο», σημειώνει και προσθέτει: «Σχεδόν μισό αιώνα μετά, το Κυπριακό εξακολουθεί να παραμένει ένα διεθνές ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής, κατά παράβαση των θεμελιωδών αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, όπως συμβαίνει και με τη συνεχιζόμενη εδώ και ενάμιση χρόνο ρωσική εισβολή στην Ουκρανία».

«Για την Ελλάδα, η επίλυση του Κυπριακού ζητήματος αποτελεί κορυφαία εθνική προτεραιότητα. Σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, εργαζόμαστε συστηματικά για τη δημιουργία των προϋποθέσεων εκείνων που θα επιτρέψουν την εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης, λειτουργικής και αμοιβαίως αποδεκτής λύσης», τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών και συμπληρώνει: «Μίας λύσης, η οποία, θα λαμβάνει υπόψη της την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα την απαλλάσσει από το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων. Μίας λύσης Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή καμία προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων επί του εδάφους και δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση για σενάριο "δύο κρατών"».

«Στον δίκαιο αγώνα του κυπριακού Ελληνισμού, η Ελλάδα θα είναι πάντοτε και με συνέπεια αρωγός και συμπαραστάτης», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.