- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Τελεσίγραφο της τρόικας με 19 υπενθυμίσεις
Οι προϋποθέσεις του τελευταίου της «Ναι»
Τελεσίγραφο με 19 προϋποθέσεις, στις οποίες πρέπει να συμμορφωθεί η ελληνική πλευρά, ώστε να κλείσει η αξιολόγηση μέχρι το τελευταίο eurogroup της χρονιάς (8 Δεκεμβρίου), έχει στείλει η τρόικα στον υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη, αποκαλύπτει η σημερινή «Καθημερινή» (της Τρίτης).
Τα 19 αυτά προαπαιτούμενα «θα δημιουργήσουν τις συνθήκες για μια πετυχημένη αξιολόγηση», λέει η τρόικα. Η ολοκλήρωση των 19 παρακάτω δράσεων είναι η προϋπόθεση για να πει η τρόικα «ναι». Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την τελευταία αξιολόγηση όπως την ξέραμε, καθώς μνημόνιο και τρόικα περνάνε σ΄ άλλη φάση, της οποίας το καθεστώς δεν είναι 100% σαφές και το μόνο βέβαιο είναι ότι θα υπάρξει ενισχυμένη προληπτική γραμμή πίστωσης, ως «μαξιλάρι» της προσπάθειας να βγει η χώρα στις αγορές.
Πιο συγκεκριμένα, οι 19 αυτές προϋποθέσεις είναι:
1. Κάλυψη δημοσιονομικού κενού που η τρόικα το υπολογίζει στα 2,6 δισ. για το 2015. Αυτό το κενό εμφανίζεται επειδή η ελληνική πλευρά έχει δεσμευτεί στην επίτευξη 3% του ΑΕΠ πρωτογενούς πλεονάσματος.
2. Αλλαγές στη ρύθμιση των οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, γιατί η απόφαση των 100 δόσεων είναι «πολύ γενναιόδωρη» και δε θα φέρει αποπληρωμή των οφειλών.
3. Δέσμευση της κυβέρνησης ότι δε θα κάνει «οριζόντια» ρύθμιση δανείων για νοικοκυριά, (δηλαδή στεγαστικών και καταναλωτικών), ενώ θα καταργήσει τους περιορισμούς στους πλειστηριασμούς.
4. Μεγαλύτερη ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
5. Στο ασφαλιστικό, ζητούνται αλλαγές σε όρια ηλικίας, ποσοστά αναπλήρωσης, απαιτούμενα έτη ασφάλισης, περιορισμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, εξορθολογισμός του συστήματος της ελάχιστης σύνταξης και άλλα
6. Να μπουν περισσότερες υπηρεσίες και προϊόντα στον υψηλό συντελεστή του ΦΠΑ (23%), με παράλληλη κατάργηση εξαιρέσεων και εκπτώσεων (νησιά κλπ).
7. Υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά προϊόντων, με βάση τις προτάσεις της «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ.
8. Ομαδικές απολύσεις και λοκ άουτ στον ιδιωτικό τομέα.
9. Εκσυγχρονισμός στο Ππτωχευτικό Δίκαιο
10. Παρουσίαση του νέου ενιαίου μισθολογίου για τον δημόσιο τομέα.
11. Περιορισμός των μισθολογικών διαφορών και των επιδομάτων στο Δημόσιο (π.χ. οδοιπορικά, εκτός έδρας, πληρωμή κινητού τηλεφώνου κλπ)
12. Αξιολόγηση δαπανών και στα υπουργεία, μόνο στους δημόσιους φορείς.
13. Προτάσεις αναδιάρθρωσης των ΔΕΚΟ.
14. Βελτίωση «δημοσιονομικών κανόνων» που θα προσφέρουν μεγαλύτερη οικονομική ανεξαρτησία και δημοσιονομική ευελιξία στους δημόσιους φορείς. Θα πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή το 2015.
15. Επαναφορά συμφωνημένων –αλά μη υλοποιημένων- στόχων: ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες, οι απολύσεις, επιστροφές φόρων και αιτήσεις για συντάξεις που δεν έχουν ικανοποιηθεί.
16. Στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων (στόχος το 2014 ήταν 1,5 δισ., αληθινά έσοδα 600-700 εκ.): να προχωρήσει η πώληση των μετοχών του ΟΤΕ, η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, η ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ και η παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων.
17. Να επεκταθεί η θητεία της ανεξάρτητης συμβουλευτικής επιτροπής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).
18. Υιοθέτηση ώς τις αρχές Δεκεμβρίου της απλοποίησης των διαδικασιών αδειοδότησης.
19. Κατάθεση στη Βουλή του νόμου για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου.