Πολιτικη & Οικονομια

Όσα έγιναν στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ - 4 οι υποψήφιοι για την ηγεσία

Ερωτηματικά για Πολάκη και Τεμπονέρα

Newsroom
9’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αχτσιόγλου, Τσακαλώτος, Παππάς και Τζουμάκας στη «μάχη» για την ηγεσία του κόμματος

Ολοκληρώθηκαν οι σημερινές εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η συνεδρίαση θα συνεχιστεί αύριο το πρωί και θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία για τον οδικό χάρτη για την εκλογή προέδρου του κόμματος.

Υπενθυμίζεται ότι η εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας προς την ΚΕ προβλέπει διαρκές συνέδριο στα τέλη Αυγούστου και εκλογή προέδρου στις αρχές Σεπτεμβρίου, καθώς και έκτακτο συνέδριο μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Οι 4 υποψήφιοι - Τι γίνεται με Πολάκη και Τεμπονέρα

Στη σημερινή συνεδρίαση κατατέθηκαν τέσσερις υποψηφιότητες για τη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η Έφη Αχτσιόγλου και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ήδη είχαν ανακοινώσει τις υποψηφιότητες τους τις προηγούμενες ημέρες, ενώ σήμερα την υποψηφιότητα του κατέθεσε και ο Νίκος Παππάς, καθώς επίσης και ο Στέφανος Τζουμάκας.

Ερωτηματικό υπήρχε για τον Παύλο Πολάκη ο οποίος τελικά ανέφερε ότι θα είναι υποψήφιος για τη θέση του προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ μόνο αν αλλάξει η διαδικασία.

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος ο Διονύσης Τεμπονέρας, αν οι διαδικασίες για εκλογή προέδρου πάνε για μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Η έκπληξη από Τζουμάκα

Έκπληξη για πολλούς αποτέλεσε η υποψηφιότητα του Στέφανου Τζουμάκα.

Στην εισήγησή του με την οποία υπέβαλε και την υποψηφιότητά του, ο κ. Τζουμάκας αναφέρεται στις πρόσφατες εξελίξεις: «Η χώρα μας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, συνεχιζόμενη υποβόσκουσα κρίση στην οικονομία, παραγωγική αναιμία, άδικη και διανομή του παραγόμενου πλούτου, ανεξάρτητα από τις διαχειριστικές επιλογές που προβάλλει η κυβέρνηση ως δήθεν λύσεις».

Σε αυτά, συνεχίζει ο κ. Τζουμάκας, προστίθεται «η ερήμην της βουλής και του ελληνικού λαού προσχώρηση στην λογική των συμβιβασμών που χαρακτηρίζει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς στο Αιγαίο και το Κυπριακό, παραβιάζοντας πάγιες εθνικές θέσεις καθ' υπόδειξη εξωτερικών παραγόντων».

Στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίζει, «το κόμμα μας χρειάζεται ιδεολογική και πολιτική ανασύνταξη, οργανωτική διεύρυνση και νέο σχέδιο δράσης με θέσεις και πρωτοβουλίες που θα κινητοποιούν την κοινωνία σε δημιουργική αγωνιστική στάση και σε επιδίωξη λύσεων».

Όσο για το κόμμα, σημειώνει:

  • Χρειαζόμαστε ανοικτό Πολιτικό κόμμα και επίσης Λαικό και Πολιτικό Κόμμα.
  • Συνδικαλιστικές παρατάξεις στους χώρους που δρουν οι πολίτες και οι νέοι.
  • Καταστατικές αλλαγές καθώς και θεσμοθέτηση θέσης αντιπροέδρου στο κόμμα.

Τσακαλώτος: «Μετά την ήττα, χρειάζεται αναστοχασμός»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται και συνέχεια και τομή», τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην τοποθέτηση του στην κλειστή συνεδρίαση της ΚΕ.

Ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος ανακοίνωσε χθες την υποψηφιότητα του για την προεδρία του κόμματος, είπε ότι μετά την ήττα χρειάζεται αναστοχασμός, σκέψη και συλλογικότητα, προσθέτοντας πως αυτό μπορεί να γίνει σε μια πορεία προς το συνέδριο.

Εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον τρόπο που διεξάγεται έως τώρα η διαδικασία, αναφέροντας ότι «είμαστε εδώ στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πρέπει να σας πω ότι τα πρώτα μηνύματα είναι καλά».

«Αυτό που καταλαβαίνω και από τη συζήτηση και από τις παρουσιάσεις των υποψηφίων είναι πως όλοι είναι αποφασισμένοι να κάνουμε μια πολύ σοβαρή συζήτηση, έναν βαθύ αναστοχασμό και να γίνει μια πολιτική συζήτηση που θα μας βοηθήσει να αρχίσει η μεγάλη ανάκαμψη που χρειαζόμαστε εμείς αλλά και που πιστεύουμε ότι χρειάζεται και η χώρα», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό είναι ένας καλός οιωνός για το μέλλον.

© ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI

Ο κ. Τσακαλώτος είπε για την υποψηφιότητα του για την προεδρία του κόμματος ότι στηρίζεται στο δίπολο συνέχεια και τομή. «Συνέχεια» γιατί, όπως είπε, «έχουμε την παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα και όλων εμάς που παλέψαμε και είχαμε μεγάλες επιτυχίες, είχαμε και αστοχίες προφανώς, αλλά και "τομή" γιατί χρειαζόμαστε να ακούσουμε, να μάθουμε από τις νέες εξελίξεις, να βάλουμε νέες θεματικές».

Είπε ότι στην τοποθέτηση του έβαλε το θέμα του αναπτυξιακού κράτους, της οικονομίας της φροντίδας, της κυκλικής οικονομίας και πρωτίστως την άποψη του για το κόμμα. «Ένα κόμμα», τόνισε, «που είναι ανοικτό, προοδευτικό, αριστερό, συμμετοχικό, που μπορεί να εμπνεύσει τους ανθρώπους της αριστεράς και όλους αυτούς που είναι γύρω από εμάς».

Τόνισε ότι έκανε την εξής διάκριση: «Είναι άλλο σε ποιους απευθύνεσαι -και πρέπει να απευθυνθούμε σε πολλούς και σε πολλές που δεν είναι απαραίτητα αριστερά- και άλλο το ποιος είσαι εσύ που απευθύνεσαι, όπου πρέπει να έχεις μια ταυτότητα που ο κόσμος να την καταλαβαίνει και η οποία δοκιμάζεται βεβαίως στην κοινωνία, δεν είναι γραμμένη στην πέτρα, αλλά πρέπει να έχεις μια ταυτότητα για να ξέρει ο κόσμος πως όταν λες κάτι εννοείς αυτό που λες και λες αυτό που εννοείς».

«Πρέπει να μπορέσουμε να εμπνεύσουμε τον κόσμο της αριστεράς, τον κόσμο που μας ακούει, να είναι περήφανος για τις αξίες, τις αναλύσεις, τις προτάσεις που θα κάνουμε», είπε, «γιατί έτσι μπορούμε να βγούμε στην κοινωνία με περηφάνια και αυτοπεποίθηση για να αρχίσει η ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Αχτσιόγλου: «Λανθασμένο το ερώτημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κινηθεί αριστερά ή προς το κέντρο»

Την πρότασή της για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην κατεύθυνση ενός «νέου σύγχρονου αριστερού κόμματος που μπορεί να είναι ο κορμός, το κέντρο και ο βασικός εκφραστής του δημοκρατικού και προοδευτικού κόσμου» ανέπτυξε η Έφη Αχτσιόγλου, καταθέτοντας επισήμως την υποψηφιότητά της για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Η υποψήφια πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου © ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI

«Χρειαζόμαστε έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Έναν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μεθοδικό, αποτελεσματικό, σύγχρονο», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Αχτσιόγλου. Αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα των εκλογών λέγοντας ότι «συνιστά μια τομή, όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά και για την ελληνική κοινωνία» ενώ υπογράμμισε ότι «οι αντιθέσεις που οξύνονται διαρκώς και στην παρούσα φάση ενισχύουν το δεξιό άκρο του πολιτικού φάσματος». Υπογράμμισε την ανάγκη πολιτικής αντεπίθεσης που σαν προϋπόθεση έχει «να κατανοήσουμε τα αίτια της πολιτικής μας ήττας» και πρόσθεσε: «η κατανόηση της σημερινής μας συνθήκης οφείλει να συμβαδίσει με την ανασυγκρότηση του κόμματος».

Η κ. Αχτσιόγλου υποστήριξε ότι είναι απλουστευτικό και λανθασμένο το ερώτημα για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κινηθεί προς τα αριστερά ή προς το κέντρο.

Νίκος Παππάς: «Κάνουμε το πρώτο βήμας μιας μεγάλης αντεπίθεσης»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η μοναδική προοπτική απομάκρυνσης της κυβέρνησης Μητσοτάκη από την εξουσία», ανέφερε ο Νίκος Παππάςκαταθέτοντας επισήμως την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος και πρόσθεσε: «Σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα μιας μεγάλης αντεπίθεσης του προοδευτικού κόσμου της χώρας και ξεκινάμε ένα εγχείρημα μιας νέας νικηφόρας πορείας».

Ο κ. Παππάς αναφέρθηκε στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι «υπήρξε πρόεδρος του κόμματος για 15 χρόνια. Φίλος, σύντροφος και συνοδοιπόρος για όλες και όλους μας. Υπό την ηγεσία του το κόμμα, η παράταξη έφτασε να διεκδικεί και να κερδίζει τη διακυβέρνηση. Και πιστώνεται, πέρα από κάθε αμφιβολία, ότι αξιοποίησε με επάρκεια όλο το πολιτικό και ιδεολογικό οπλοστάσιο του χώρου μας».

© ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI

Για το πολιτικό στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Εκφράζουμε και συσπειρώνουμε όλον τον κόσμο από την αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο. Κάθε αναδίπλωσή μας στη «φωλιά» της ριζοσπαστικής αριστεράς και μόνο θα ήταν μεγάλο λάθος. Η περίοδος της απλής αναλογικής έκλεισε. Σε περιβάλλον ενισχυμένης αναλογικής, μόνο παρατάξεις που εκφράζουν ευρύ τόξο δυνάμεων μπορούν να κερδίζουν εκλογές. Αυτή η παράταξη δεν έχει ιδιοκτήτες και ενοικιαστές, έχει ισότιμους αγωνιστές και αγωνίστριες. Το βλέμμα μας πρέπει να είναι στραμμένο στην κοινωνία και όχι εντός μας».

Έθεσε στόχους:

  • Να επαναπροσδιορίσουμε τον εαυτό μας ως δύναμη θετικής προοπτικής. Η αριστερά και η δημοκρατική προοδευτική παράταξη πρέπει να ενσωματώνουν και να εκφράζουν τις θετικές προσδοκίες του λαού. Τις προσδοκίες για βελτίωση της ζωής και για κοινωνική κινητικότητα. Η εικόνα του καλού διαπραγματευτή δεν αρκεί για να μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός ξανά.
  • Να πείσουμε, κάτι που δεν έχουμε καταφέρει ως τώρα, ότι πολύ σκληρές μνημονιακές πολιτικές, που μας επιβλήθηκαν, δεν ήταν δικό μας πρόγραμμα.
  • Να ξανακερδίσουμε τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους του κέντρου και της κεντροαριστεράς που έκαναν άλλες επιλογές.
  • Να ξανακερδίσουμε τη νεολαία που για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια επέλεξε, κατά πλειοψηφία, τη Ν.Δ.
  • Να επανασυστήσουμε την εκλογική συμμαχία του 2015 μεταξύ μισθωτών και μεσαίας τάξης, που μας έφερε στην κυβέρνηση.
  • Να αποκτήσουμε ακτινοβολία στα συνδικάτα, στην αυτοδιοίκηση, στη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα.
  • Να μιλήσουμε για παραγωγική ανασυγκρότηση και νέο παραγωγικό μοντέλο. Όμως αυτό δεν υπάρχει αν δεν αλλάξει ο τρόπος χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας και δεν αρθεί ο αποκλεισμός των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία».

Έκλεισε μιλώντας για τον εαυτό του: «Υπηρετώ αυτό το κόμμα από τότε που άρχισα να καταλαβαίνω πολιτική. Όμως δεν αισθάνομαι περισσότερο ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία από κανέναν και καμία από τους συντρόφους και τις συντρόφισσες που συγκλίναμε σε κοινή πορεία τα τελευταία χρόνια. Θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις για να μην αισθάνεται κανένας ιδιοκτήτης και κανένας ενοικιαστής. Θα υπηρετήσω την ενότητα του κόμματος με όλες μου τις δυνάμεις. Με αίσθημα ευθύνης και ταπεινότητας, λοιπόν, καταθέτω ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής την υποψηφιότητά μου για την προεδρία του κόμματος».

Πολάκης: Συνέδριο εκλογής προέδρου μετά τις Αυτοδιοικητικές

Να γίνει συνέδριο και εκλογή προέδρου μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ήταν η θέση που διατύπωσε ο Παύλος Πολάκης στη συνεδρίαση της ΚΕ. Σε δηλώσεις που έκανε εν συνεχεία μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες είπε ότι αν αυτό γίνει αποδεκτό αύριο στην ψηφοφορία, «τότε, ναι, είναι ανοικτό για μένα να καταθέσω υποψηφιότητα για πρόεδρος του κόμματος». «Αν πάμε σε μια λογική και μια fast track διαδικασία και με όρους life style που προσπαθούν να επιβάλουν μια σειρά από συστημικά Μέσα, τότε σε αυτή τη διαδικασία εγώ δεν έχω θέση».

Ειδικότερα, ο κ. Πολάκης δήλωσε ότι με την τοποθέτηση του σήμερα στη συνεδρίαση ξεκαθάρισε ποια είναι η άποψη του για την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Πρέπει να υπάρξει μια περίοδος στην οποία θα καταλήξουμε για τις αιτίες που χάσαμε το 2023, αλλά θεωρώ ότι δεν έχει γίνει και η σωστή εκτίμηση των αιτιών που χάσαμε το 2019 και έκανα μια αναλυτική τοποθέτηση στη συνεδρίαση γι' αυτό». Είπε ότι «πρέπει να πάμε σε ένα συνέδριο (σ.σ. μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές) που θα ξεκαθαρίσει τον πολιτικό και προγραμματικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη χρονική περίοδο ως της κεντρικής δύναμης της κυβερνώσας αριστεράς, ως της κεντρικής δύναμης και κορμού της δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης». Πρόσθεσε ότι «πρέπει να αναγνωρίσουμε τους λόγους που η κοινωνία μας γύρισε την πλάτη και να διατυπώσουμε ένα πρόγραμμα τόσο στο επίπεδο της παραγωγικής ανασυγκρότησης, όσο στις αλλαγές στη δικαιοσύνη, στη μάχη κατά της διαπλοκής που πρέπει να είναι προμετωπίδα, στην πολιτική αναδιανομής υπέρ της εργασίας και των μικρομεσαίας επιχειρήσεων, στην ύπαρξη ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους». Ένα τέτοιο προγραμματικό πλαίσιο θα αποτελεί την απεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία, είπε.

Δεν αποκλείει υποψηφιότητά του ο Τεμπονέρας

«Ξεκινήσαμε τις εργασίες της ΚΕ με συντροφικότητα, με ενότητα προκειμένου να ανοίξει η διαδικασία για την επόμενη μέρα. Είναι μια διαδικασία που θα είναι επίπονη και επίμονη, αλλά θα είναι άκρως αναζωογονητική και παραγωγική προκειμένου να φέρουμε τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ξανά σε κυβερνητικές θέσεις ευθύνης», είπε ο Διονύσης Τεμπονέρας σε δηλώσεις του μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, μετά την τοποθέτηση του στην κλειστή συνεδρίαση της ΚΕ.

«Από εκεί και πέρα», συνέχισε, «εμείς υπερασπιζόμαστε τις αρχές και τις αξίες μας, γι' αυτό το λόγο λέμε ότι οι διαδικασίες θα πρέπει να μετατεθούν για αμέσως μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές προκειμένου να προκύψει εκλογή προέδρου και να μείνουμε σε αυτό που γνωρίζαμε παραδοσιακά στην αριστερά ότι πρέπει τελικά οι πολιτικές να είναι εκείνες που προσδιορίζουν τα πρόσωπα και όχι τα πρόσωπα τις πολιτικές».

Στο ερώτημα αν σκέφτεται να είναι υποψήφιος, αν οι διαδικασίες πάνε για μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο κ. Τεμπονέρας απάντησε ότι: «Αν κατορθώσουμε και κάνουμε ένα συνέδριο βάσης, που θα έχει μαζική συμμετοχή για όλα τα μέλη και θα συμμετέχουν όλοι δημοκρατικά, τότε είμαι βέβαιος ότι τα πολιτικά συμπεράσματα και το πολιτικό πλαίσιο που θα προκύψει θα ειναι εκείνο που θα μας αναδείξει τα πρόσωπα εκείνα που μπορούν να το υπηρετήσουν. Εκεί βεβαίως είναι τα πάντα ανοικτά».