Πολιτικη & Οικονομια

Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση με Ερντογάν: «Μια συγκρατημένη νέα αρχή με την Τουρκία»

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού από το Βίλνιους

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης © EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Δηλώσεις Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τη συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Μια συγκρατημένη νέα αρχή με την Τουρκία»

Δηλώσεις σε δημοσιογράφους έκανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγο μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, λέγοντας πως «κάνουμε μια συγκρατημένη νέα αρχή με την Τουρκία».

Ο πρωθυπουργός συνομίλησε για περίπου μια ώρα με τον Τούρκο πρόεδρο, με τις κυβερνητικές πηγές να κάνουν λόγο για «συνάντηση που έγινε σε καλό κλίμα», ενώ «η συζήτηση ήταν ειλικρινής».

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε πως στη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, τον ενημέρωσε για το ζήτημα της Θράκης και πως δεν τέθηκε θέμα για τους ελληνικούς εξοπλισμούς.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cu07w59pm1c1)

Κυριάκος Μητσοτάκης - Οι δηλώσεις μετά τη συνάντηση με Ερντογάν

Στις δηλώσεις του που έκανε ο πρωθυπουργός μετά την επαφή με τον Τούρκου πρόεδρο ανέφερε: «Μπορώ να σας πω ότι η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα. Πρέπει να χτίσουμε στις θετικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών μετά τους σεισμούς στην Τουρκία και την έμπρακτη συμπαράστασή μας. Άλλαξαν πολλά πράγματα στην ψυχολογία των σχέσεών μας. Η σημερινή συνάντηση επαλήθευσε τη διάθεση για μια νέα επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και για έναν πιο σαφή οδικό χάρτη για το πώς θα κινηθούμε τους επόμενους μήνες. Πρόθεση να ξανασυναντηθούμε πριν το τέλος του έτους, στη Θεσσαλονίκη σε ανώτατο επίπεδο με θετική ατζέντα στο μενού. Δεν λύθηκαν, βεβαίως, όλα τα προβλήματα, αλλά υπάρχει διάθεση να ξαναπροσεγγίσουμε το πλαίσιο των σχέσεών μας από μια θετική σκοπιά».

Για τις διερευνητικές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο πρωθυπουργός είπε πως «το πλαίσιο που οραματίζομται για μια καλή συνεργασία, έχει τρεις άξονες. Ο πολιτικός διάλογος υπό την καθοδήγηση των υπουργών Εξωτερικών. Η βασική διαφορά μας είναι οι θαλάσσιες ζώνες. Ο δεύτερος δίαυλος είναι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που μπορούν να αποδώσουν καρπούς. Ο τρίτος άξονας αφορά τη λεγομενη θετική ατζέντα, σε μια δουλειά που έχει γίνει από τον κ. Φραγκογιάννη και αφορά σε οικονομικά θέματα. Αυτά μπορούν να οικοδομηθούν στη Θεσσαλονίκη πριν το τέλος του έτους. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παρουσιάζει δύο δρόμους για την Τουρκία. Πρόθεση μας είναι να κινηθεί στον ευρωπαϊκό δρόμο».

Για τις επαφές με τον Εμανουέλ Μακρόν, τον Όλαφ Σολτς και τον Έντι Ράμα, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Επιβεβαιώσαμε τη συνεργασία σε πολλά επίπεδα κα στον αμυντικό τομέα. Στα τέλη Σεπτεμβρίου θα πεσει στο νερό και η πρώτη φρεγάτα, ενώ στο τραπέζι βρέθηκαν η Ουκρανία και το μεταναστευτικό. Το ίδιο ισχύει και για τη συζήτηση που ακολούθησε με τον Όλαφ Σολτς. Με τον Αλβανό πρωθυπουργό Ράμα, του επανέλαβα πως πρέπει να επιλυθεί άμεσα το ζήτημα Μπελέρη. Είναι θέμα κράτος δικαίου όταν ένας εκλεγμένος δήμαρχος κρατείται χωρίς κατηγορίες. Έστειλα σαφές μήνυμα με δεδομένο το ευρωπαϊκό βήμα που θέλει να κάνει η Αλβανία».

Αναφορικά με τη συζήτηση με τον Τζο Μπάιντεν και τα εξοπλιστικά, είπε: «Ισχυρότερες παρά ποτέ οι σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ. Επανεπιβεβαιώσαμε το πολύ υψηλό επίπεδο συνεργασίας. Επανέλαβα τη μεγάλη σημασία του λιμανιού Αεξανδρούπολης για την τροφοδοσία της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Στα πλαίσια συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ θα έχουμε θετικές ειδήσεις την ενίσχυση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Μας αφορά μόνο έμμεσα η σχέση ΗΠΑ - Τουρκίας, η σταση του Κογκρέσου φαίνεται να είναι γνωστή. Είναι κοινος τόπος πως οι εξοπλσμοί που δίνονται σε κράτη μέλη του ΝΑΤΟ δεν πρέπει να χρησιμοπιοππυνται εναντίο ν τους. Οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα ως παράγοντα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Για τα ευρωτουρκικά, είπε πως «έλεγα πάντα, πως εμείς δεν έχουμε στρατηγικό όφελος με μια Τουρκία που θα βρίσκεται απεναντι σε όλους στη Δύση. Όφελος είναι η Τουρκία να παίξει με τους δικούς μας κανόνες και να έχει πιο στενή σχέση με την ΕΕ. Είμαστε στην αρχή μιας καινούριας θητείας και δεν έχω λόγο να αμφισβτήσω τις προσθέσεις του κ. Ερντογά. Είναι μια στροφή η στάση του κ. Ερντογάν σε σχέση με όσα είχαμε δει. Βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο. Δεν ξεχναμε όσα έγιναν τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Αλλά μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά, έστω και αν δεν μπορούμε να λύσουμε το θέμα των θαλασσίων ζωνών. Η οδός των ΜΟΕ, που υπήρξε άτυπα τους τελευταίυς μήνες, μπορούμεννα εκτονώνουμε πιθανές εστίες μελλοντικής έντασης».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μανούσος Μανουσάκης
Η Λίνα Μενδώνη για τον θάνατο του Μανούσου Μανουσάκη: Υπήρξε ακάματος εργάτης της μικρής και της μεγάλης οθόνης

«Ο Μανούσος Μανουσάκης έκανε ποιοτική τηλεόραση για το ευρύ κοινό, χωρίς εκπτώσεις στις απαιτήσεις του, αλλά και χωρίς να εγκαταλείψει το σινεμά»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.