Πολιτικη & Οικονομια

ΝΑΤΟ: Πρώτη παρέμβαση Μητσοτάκη για Δ. Βαλκάνια και μεταναστευτικό

Χαιρέτισε τη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στη Συμμαχία

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ειδική αναφορά στο μεταναστευτικό έκανε ο πρωθυπουργός κατά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Στην παρέμβασή του στην πρώτη συνεδρία της Ολομέλειας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρέτισε την διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Επιπλέον, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι έκανε ειδική αναφορά στο μεταναστευτικό, το οποίο, όπως είπε, είναι πρόκληση πολιτική και γεωπολιτική για το ΝΑΤΟ, καθώς αφορά στις σχέσεις των χωρών της Συμμαχίας με τη Νότια Γειτονία.

Αναφερόμενος στην Ουκρανία, τόνισε ότι η Συμμαχία έχει κάνει πολλά και ότι το Ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ αντανακλά τον κοινό τόπο των χωρών-μελών της Συμμαχίας.

Ο πρωθυπουργός επέστησε την προσοχή στις εντάσεις στα Δυτικά Βαλκάνια, υπογραμμίζοντας ότι μπορεί να είναι ακόμη μια πρόκληση για τη σταθερότητα του ΝΑΤΟ.

Επίσης, συναντήθηκε με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του Μαυροβουνίου, Jakov Milatovic. Συμφώνησαν να εργαστούν για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων και προς την υποστήριξη της προόδου της ένταξης του Μαυροβουνίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το μήνυμα για την Τουρκία

Νωρίτερα, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο κ. Μητσοτάκης έκανε δήλωσε για τα ελληνοτουρκικά.

«Έχουμε σημαντικές διαφορές με την Τουρκία, αλλά μπορούμε να συμφωνήσουμε σε οδικό χάρτη για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών. Δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε σε διαρκές κλίμα έντασης με την Τουρκία. Θα έχω την ευκαιρία να συναντηθώ με τον πρόεδρο Ερντογάν στην πρώτη συνάντηση μετά τη διπλή εκλογική μας επικράτηση και πιστεύω ότι και οι δύο με ισχυρή λαϊκή εντολή μπορούμε να κάνουμε ένα πρώτο βήμα επανεκκίνησης των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας Έχει διαμορφωθεί θετικό κλίμα τους τελευταίους μήνες. Ευελπιστώ ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε σε αυτό για βήματα προόδου προς όφελος των λαών μας», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κυβερνητικές πηγές: Υπό τους περιορισμούς του Κογκρέσου η αναβάθμιση και απόκτηση των F-16 από την Τουρκία

Στο μεταξύ, θετική χαρακτηρίζουν κυβερνητικές πηγές την εξέλιξη της επαναπροσέγγισης Τουρκίας - Δύσης, λίγες ώρες πριν από το κρίσιμο ραντεβού του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα των F-16, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως πριν από 4 χρόνια η γειτονική χώρα θα λάμβανε 100 αμερικανικά μαχητικά 5ης γενιάς, τύπου F-35 χωρίς κανένα περιορισμό, ενώ σήμερα υπόκειται στους περιορισμούς του Κογκρέσου για την αναβάθμιση και την απόκτηση μαχητικών, τύπου F-16.

Σαφής αναφορά στη Συνθήκη του Μοντρέ

Σαφής αναφορά στη Συνθήκη του Μοντρέ γίνεται στο κοινό ανακοινωθέν της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.

Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι «η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας είναι στρατηγικής σημασίας για τη Συμμαχία. Αυτό τονίζεται περαιτέρω από τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Υπογραμμίζουμε τη συνεχή υποστήριξή μας στις περιφερειακές προσπάθειες των Συμμάχων που αποσκοπούν στη διατήρηση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, συμπεριλαμβανομένης, όπως προσήκει, μέσω της Συνθήκης του Μοντρέ του 1936».

«Θα παρακολουθούμε και θα αξιολογούμε περαιτέρω τις εξελίξεις στην περιοχή και θα ενισχύσουμε την επίγνωσή μας για την κατάσταση, με ιδιαίτερη έμφαση στις απειλές για την ασφάλειά μας και τις πιθανές ευκαιρίες για στενότερη συνεργασία με τους εταίρους μας στην περιοχή, ανάλογα με την περίπτωση».