- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Αιχμές ΥΠΕΣ για το «όχι» ΣΥΡΙΖΑ στην ψήφο αποδήμων
Άκαρπη η συνάντηση μεταξύ Κεραμέως - Φάμελλου
Πηγές υπουργείου Εσωτερικών: Απάντηση στους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συνάντηση Κεραμέως-Φάμελλου
Χωρίς κανένα σημείο επαφής ολοκληρώθηκε η συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ με την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως για το κρίσιμο ζήτημα της ψήφου των απόδημων Ελλήνων, το οποίο περιλαμβάνεται σε σχετικό νομοσχέδιο που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Ο πρόεδρος της Κ.Ο., Σωκράτης Φάμελλος, εμφανίστηκε αρνητικός στην προτεινόμενη προς ψήφιση διάταξη, επικαλούμενος σειρά ζητημάτων, μεταξύ των οποίων και η ψήφος των απασχολούμενων εκτός έδρας εκλογέων του εσωτερικού, όπως συνέβη με πολλούς Έλληνες που εργάζονταν μακριά από τον τόπο άσκησης του εκλογικού του δικαιώματος στις διπλές εκλογές Μαΐου-Ιουνίου.
Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο θα δίνει τη δυνατότητα ψήφου χωρίς περιορισμούς σε όλους τους Έλληνες που είτε κατοικούν μόνιμα, είτε βρίσκονται για οποιονδήποτε λόγο στο εξωτερικό, κατά τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.
Στη πρώτη συνάντηση με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, από τη μεριά της κυβέρνησης το «παρών» έδωσαν η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και ο αναπληρωτής υπουργός Θοδωρής Λιβάνιος και από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Φάμελλος και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
«Όχι» ΣΥΡΙΖΑ στην ψήφο αποδήμων
Όπως σχολίασαν σχετικά πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, η πρόταση είναι «ακριβώς ίδια με το αρχικό νομοσχέδιο του Βορίδη που κατατέθηκε τον Απρίλιο του 2021 και δεν είχε υιοθετηθεί».
Συγκεκριμένα, πηγές της Κουμουνδούρου ανέφεραν πως «το θέμα της ψήφου των αποδήμων είναι σημαντικό» και επιβεβαίωσαν τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπέρ του να δοθεί «το δικαίωμα σε όσο το δυνατόν περισσότερους να ψηφίσουν», καθώς «εκ του αποτελέσματος η πρόταση που τελικά προκρίθηκε με τον νόμο 4648/2019 δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα».
Τι απαντάει το ΥΠΕΣ
Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, απαντώντας στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριζαν μεταξύ άλλων:
«Αναφορικά με το θέμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, το αντικείμενο συζήτησης επί του παρόντος αφορά μία και μόνο πτυχή της διαδικασίας: Αν θα υπάρχουν ή δεν θα υπάρχουν περιορισμοί στην ψήφο των αποδήμων. Δεν ανοίγει η κουβέντα συνολικά για τον εκλογικό νόμο.
Εξάλλου, ο ισχύον εκλογικός νόμος διασφαλίζει στους Έλληνες της Διασποράς το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι.
Άλλωστε, το ερώτημα στο οποίο καλούνται τα κόμματα, και εν προκειμένω ο ΣΥΡΙΖΑ, να απαντήσουν είναι το εξής:
Θέλουν να ψηφίζουν μόλις 18.000 άνθρωποι ή θέλουν να ψηφίζει ένας σημαντικά μεγαλύτερος αριθμός;
Σχετικά με το ζήτημα χρόνου και χώρου διαλόγου που εγείρεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνεται ότι το ίδιο αυτό νομοθέτημα έχει αποτελέσει αντικείμενο εκτενέστατης διαβούλευσης και κοινοβουλευτικής διαδικασίας τόσο το 2019 όσο και το 2021. Υπενθυμίζεται, ότι αυτή είναι η τρίτη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια που συζητείται το συγκεκριμένο ζήτημα.
Τέλος, σε ό,τι αφορά το θέμα των εκλογέων του εσωτερικού, αυτό αποτελεί μία ξεχωριστή συζήτηση και δεν μπορεί να μπαίνει στο ίδιο πλαίσιο διαλόγου που διεξάγεται σήμερα και σχετίζεται αποκλειστικά με την άρση των περιορισμών στην ψήφο των απόδημων Ελλήνων».
Επαφές με όλα τα κόμματα
H κυβέρνηση έχει απευθύνει κάλεσμα προς όλα τα κόμματα και επιδιώκει ευρεία συναίνεση για έναν νόμο που, όπως τονίζουν από το υπουργείο Εσωτερικών, έχει ωριμάσει και είναι αποτέλεσμα διαλόγου που έχει εξετάσει κάθε πτυχή την τελευταία τετραετία, ώστε να αρθεί κάθε εμπόδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.
Σημειώνουν οτι επιμέρους τεχνικά θέματα θα εξεταστούν και θα βελτιώθουν και σε δεύτερο χρόνο, εφόσον ψηφιστεί ο νόμος στη βασική του μορφή.
Στις 3 το μεσημέρι η ηγεσία του ΥΠΕΣ συναντήθηκε με εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Όπως τόνιζαν στελέχη του, το ΠΑΣΟΚ προσήλθε με εποικοδομητικές προτάσεις για να μην καταλήξουμε σε μια ακόμη χαμένη ευκαιρία για τους απόδημους. Ελληνες. «Προς τι τόση βιασύνη απέναντι σε ένα τόσο σοβαρό θέμα. Χρειάζεται να επιδείξουμε την μέγιστη σοβαρότητα και υπευθυνότητα», επισήμαναν σύμφωνα με την ΕΡΤ.
Για «επιλεκτική ευαισθησία από μεριάς της κυβέρνησης» στο ζήτημα της ψήφου των αποδήμων έκανε λόγο ο βουλευτής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ1, ο οποίος θύμισε ότι «στις πρόσφατες εκλογές δεν έδωσε το δικαίωμα να ψηφίσουν από τον τόπο εργασίας τους οι εργαζόμενοι στον τουρισμό».
Τέλος, έκανε λόγο για μια τυχοδιωκτική κίνηση, καθώς δεν υπάρχει σε κανένα κράτος η δυνατότητα ψήφου χωρίς κανένα κριτήριο για τους κατοίκους εξωτερικού».