- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Με ψήφο εμπιστοσύνης για τις μεταρρυθμίσεις η κυβέρνηση Μητσοτάκη
Οι στόχοι της νέας θητείας και οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών
Προγραμματικές δηλώσεις: Η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, η ψήφος των Απόδημων και οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών
Με την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε από τη Βουλή, έπειτα από την θριαμβευτική εκλογική νίκη, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρχίζει και επίσημα την 4ετή θητεία της. Στη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων, τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και οι υπουργοί ξεδίπλωσαν τους στόχους της κυβέρνησης με ιδιαίτερη έμφαση στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, καθώς και τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησής τους, τονίζοντας ότι το κυβερνητικό έργο αρχίζει άμεσα.
Στη διάρκεια της τριήμερης συζήτησης, στην οποία δεν σημειώθηκαν ιδιαίτερες εντάσεις, η αντιπολίτευση άσκησε αυστηρή κριτική, ενώ «νέοι» και «παλιοί» πολιτικοί αρχηγοί άδραξαν την ευκαιρία για να δώσουν το στίγμα της δικής τους «4ετίας».
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, οι υποψήφιοι διάδοχοι του Αλέξη Τσίπρα δεν έχασαν την ευκαιρία να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, καθώς τις επόμενες ημέρες αρχίζουν οι διαδικασίες για την εκλογή νέου προέδρου.
Ψήφος απόδημων
Στη δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε την κατάθεση νόμου για την κατάργηση των εμποδίων στην ψήφο των Απόδημων Ελλήνων. Λίγη ώρα μετά την τοποθέτηση του πρωθυπουργού, η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, έκανε γνωστό ότι ο νέος νόμος θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέσα στην επόμενη εβδομάδα. «Την ερχόμενη εβδομάδα θέτουμε σε δημόσια διαβούλευση νέο νόμο για να μπορούν όλοι οι απόδημοι Έλληνες πολίτες ΧΩΡΙΣ περιορισμούς να ασκούν το δικαίωμα της ψήφου από όπου και αν βρίσκονται. Ιστορική η ευκαιρία και η ευθύνη όλων των Βουλευτών», είπε η Νίκη Κεραμέως.
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός είχε επισημάνει ότι προχωρά στην κατάθεση αυτού του νόμου «έτσι ώστε όλοι οι συμπολίτες μας που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να συμμετέχουν στην πολιτική ζωή της πατρίδας από όπου και αν κατοικούν. Αφού δοκιμάσαμε τη διαδικασία στην πράξη να δούμε πόση συνέπεια υπάρχει μεταξύ λόγων και πράξεων. Και γιατί όχι να ψηφιστεί από 300 βουλευτές. Να δείξουμε πόσοι πιστοί μένουμε πραγματικά στις διακηρύξεις μας».
Μεγάλος στόχος η αύξηση μέσου και κατώτατου μισθού
«Μεγάλος στόχος είναι η αύξηση του μέσου και του κατώτατου μισθού αλλά και η μείωση των ανισοτήτων. Η ανάπτυξη θα πρέπει να μικραίνει τις κοινωνικές ανισότητες, και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ υποδεικνύουν ότι έχουμε κάνει βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ αναφερόμενος στα θέματα του ΕΣΥ, επισήμανε πως «επίσης οι παρεμβάσεις στην Υγεία, θέλω να δώσω έμφαση στην ταχύτατη παρέμβαση στα Επείγοντα, τα Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ».
«Υλοποίησα τις δεσμεύσεις των προγραμματικών δηλώσεων του Ιουλίου του 2019 εξ ου και μας ξαναψήφισαν οι πολίτες» είπε συνεχίζοντας την ομιλία του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Άκουσα τον κ. Ανδρουλάκη να συμφωνεί με τον ορισμό που έδωσα στον πολυδύναμο εκσυγχρονισμό. Ας συμφωνήσουμε και στους δείκτες προκειμένου να γίνει η σύγκλιση με την Ευρώπη, ότι δηλαδή πετυχαίνουμε τους μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Απευθυνόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη και το ζήτημα της «κοινωνικής κατοικίας» που έθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, σημείωσε: «Μας είπατε για 150.000 κοινωνικές κατοικίες, πόσο να βάλουμε το μέτρο, μιλάμε για δεκάδες δισ. ευρώ. Εδώ δεν είναι Ευρωβουλή, θα υποστείτε τη βάσανο της αντιπαράθεσης. Θα πρέπει να έχετε κοστολογημένες προτάσεις» του είπε και στη συνέχεια «απάντησε» και σε όσα είπε από το βήμα της Βουλής ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος: «Για την αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχω να πω πολλά. Μας είπατε όσα μας λέγατε προεκλογικά. Το έλεγα και στον κ. Τσίπρα, ότι αντιπολιτευόσασταν ένα σκιάχτρο, που δεν υπήρχε και ο ελληνικός λαός μας επιβράβευσε δίνοντας μας μεγαλύτερο ποσοστό. Πρώτος εγώ είπα για τις δύσκολες μάχες που πρέπει να κερδίσουμε» συμπλήρωσε.
Σε ό,τι αφορά στην ψηφιοποίηση του Κράτους: «Ακόμη ένας στόχος είναι η συνέχιση του ψηφιακού Κράτους. Έχουμε να κάνουμε πολλά ακόμη στο συγκεκριμένο τομέα» είπε και αναφέρθηκε και σε άλλους τομείς που των προγραμματικών δηλώσεων: «Οι προτεραιότητες μας στην παιδεία, η τεχνολογική εκπαίδευση, η προσχολική αγωγή, επίσης η ταχύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης, και βεβαίως η συνέχιση της υλοποίησης μίας στιβαρής και υπεύθυνης εξωτερικής πολιτικής. Όσοι ανέβηκαν σε αυτό το βήμα και φόρεσαν τη ρομφαία του υπερπατριώτη να δούμε πως θα σταθούν απέναντι στον πατριωτισμό των πράξεων» τόνισε ακόμη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη δευτερολογία του επί των προγραμματικών δηλώσεων, ενώ απάντησε στην αντιπολίτευση ότι «δεν έκρυψα ποτέ τα προβλήματα στο Κράτος Δικαίου, τελικός κριτής είναι η έκθεση της ΕΕ που επιβεβαιώνει τη βελτίωση».
Φάμελλος: «Ο ΣΥΡΙΖΑ η μόνη εναλλακτική πρόταση απέναντι στην κυβέρνηση»
Επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος αποδομώντας την «κεντρική εξαγγελία για το νέο κύμα του εκσυγχρονισμού», υποστηρίζοντας ότι «η πολιτική του δεν είναι εκσυγχρονιστική αλλά αναχρονιστική και δεν έχει το βλέμμα της στις νέες ευρωπαϊκές πολιτικές και δεν ανταποκρίνεται στις προκλήσεις και στις αβεβαιότητες του μέλλοντος».
Υπογράμμισε, δε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που μπορεί να εκπροσωπήσει την άλλη πολιτική πρόταση. Αυτή η εναλλακτική πρόταση έχει στο επίκεντρο την εργασία, την καινοτομία, την παραγωγή υψηλής προστιθέμενης αξίας. Με ασφάλεια και υγιεινή στην εργασία, με τιμαριθμική αναπροσαρμογή μισθών, με τα αναδρομικά στους συνταξιούχους. Τέλος καμία ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι βιώσιμη αν τα αποτελέσματά της δεν διαχέονται σε όλη την κοινωνία.
»Αν δεν διασφαλίζει την πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά. Για όλα τα παραπάνω δεν θα δώσουμε στηρίξουμε μία κυβέρνηση που μεγαλώνει τις ανισότητες και αμφισβητεί και απαξιώνει και απομειώνει τη δημοκρατία και τους θεσμούς. Δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης μόνο στην κοινωνία και στους πολίτες που αυτούς θα στηρίξουμε. Δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στις αξίες της δημοκρατίας και της προόδου. Για όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να είναι και θα είναι ακόμη πιο ισχυρός. Γιατί είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που εγγυάται ένα βιώσιμο σχέδιο. Γιατί δεν έχει δεσμεύσεις και δεν υπηρετεί συμφέροντα, παρά μόνο τα συμφέροντα και τις ανάγκες της κοινωνίας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς».
Ανδρουλάκης σε Μητσοτάκη: «Η αναξιοκρατία είναι εργαλείο της πολιτικής σας»
Με αιχμές κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης ξεκίνησε τη δευτερολογία του στη Βουλή ο Νίκος Ανδρουλάκης στο πλαίσιο της συζήτησης για τις Προγραμματικές Δηλώσεις της κυβέρνησης.
Ο κ. Ανδρουλάκης ξεκίνησε την ομιλία του με επίθεση στην κυβέρνηση, αλλά και τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκης λέγοντας: «Μιλάτε για άριστους, αλλά επιλέγετε τους αρεστούς. Η αναξιοκρατία είναι εργαλείο της πολιτικής σας. Μία ανοιχτή συμμετοχική δημοκρατία δεν κάνει διακρίσεις», ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε: «Γι’ αυτό σπάσατε κάθε ρεκόρ απευθείας αναθέσεων». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε: «Αναζητείτε συναίνεση σε θέματα χαμηλότερης αξίας. Πρέπει να σταματήσει η εγχώρια πολιτική ελίτ να αντιμετωπίζει το κράτος ως λάφυρο. Είμαστε εδώ για να εργαστούμε για τις μεγάλες αλλαγές».
Ο Νίκος Ανδρουλάκης αφιέρωσε κομμάτι της ομιλίας του στην πολυσυζητημένη αναθεώρηση του άρθρου 16 και παρουσίασε τη θέση του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ για τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση: «Η κυβέρνηση σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως είναι η τριτοβάθμια εκπαίδευση και η ρύθμιση της, κάνει διαχείριση συμβόλων. Όπως έκανε και με την ”φανταστική” πανεπιστημιακή αστυνομία. Ας μιλήσουμε, κύριοι, συγκεκριμένα. Υποστηρίζουμε ως χώρα ότι ο τουρισμός είναι η βαριά μας βιομηχανία. Αλλά τόσο επί Νέας Δημοκρατίας όσο και επί ΣΥΡΙΖΑ έμειναν σε ομηρία, χωρίς ακαδημαϊκή αναγνώριση εκατοντάδες νέοι που πέρασαν με πανελλαδικές εξετάσεις στις τουριστικές σχολές στην Κρήτη και τη Ρόδο. Μήπως μέσω της απαξίωσης έχετε στόχο να κλείσουν; Έχω πολλά ανάλογα παραδείγματα, που αποδεικνύουν ότι δεν έχετε διάθεση για γόνιμη και συγκεκριμένη συζήτηση. Αλλά επιλέγετε το ”διαίρει και βασίλευε” σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.
»Προτεραιότητα για εμάς είναι η ενίσχυση του δημοσίου πανεπιστημίου, ώστε να προσφέρει υψηλής ποιότητας εκπαίδευση και έρευνα. Αλλά και δημόσιες επαγγελματικές σχολές που θα καλύψουν ζωτικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας. Επίσης, πρέπει να ρυθμίσουμε την κατάσταση με τα ιδιωτικά κολλέγια που υπάρχουν στη χώρα. Να βάλουμε αυστηρά κριτήρια και προϋποθέσεις. Να σταματήσουμε το εμπόριο πτυχίων χωρίς υπόβαθρο. Το ζήτημα αυτό είναι σύνθετο. Αφήστε λοιπόν τα ευχολόγια. Οι νέοι χρειάζονται υψηλής ποιότητας εφόδια. Και θα πρέπει να τα παρέχουμε χωρίς να εξαρτάται το μέλλον τους από την οικονομική επιφάνεια της οικογένειάς τους. Θα αγωνιστούμε για την αναβάθμιση της Παιδείας στη χώρα μας. Γιατί αν δεν σταθεί στα πόδια της η νέα γενιά, δεν θα σταθεί όρθια η πατρίδα μας».
Κουτσούμπας: «Μιλάτε για την εκπαίδευση λες και θα γίνει καμία κοσμογονία»
Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ είχε ένα απρόοπτο κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή, καθώς αισθάνθηκε έναν δυνατό σπασμό που τον ανάγκασε να κάτσει για λίγα λεπτά και να διακόψει την τοποθέτησή του. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε στη δική του δευτερολογία και στο ζήτημα της εκπαίδευσης, αλλά και της αναθεώρησης του άρθρου 16. «Μιλάτε για την εκπαίδευση, λες και θα γίνει καμιά κοσμογονία, καμιά ψηφιακή επανάσταση και βάλε! Αλήθεια; Για πόσες τετραετίες ακόμα θα ακούμε για εκπαιδευτικούς που ζουν σε αντίσκηνα στις παραλίες των νησιών μας; Για πόσες τετραετίες ακόμα θα πληρώνουν ό,τι έχουν και δεν έχουν οι λαϊκές οικογένειες για την απλή μόρφωση των παιδιών τους; Για τους φοιτητές, που για να βρουν σπίτι πρέπει να τους φύγει μια ολάκερη περιουσία; Αλήθεια, η ψηφιοποίηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, αναγκαία φυσικά, θα λύσει το πρόβλημα των κενών σε εκπαιδευτικούς; Θα σταματήσουν τα νήπια να βρίσκονται σε κοντέινερ και προκάτ; Θα συνεχίσει το απαράδεκτο γεγονός, οι καθηγητές να αναγκάζονται να διδάσκουν γνωστικά αντικείμενα, άσχετα με την ειδικότητά τους; Φτάσατε μάλιστα, από τη φόρα της ψηφιοποίησης, να μας πείτε ότι οι μαθητές πρέπει να σκέφτονται, όχι σαν σκληροί δίσκοι, αλλά σαν επεξεργαστές! Αλήθεια; Αυτό το σχολείο οραματίζεστε; Εμείς λέμε ότι πρέπει να σκέφτονται σαν άνθρωποι. Να ξεχωρίζουν ανάμεσα στον κυκεώνα των πληροφοριών την αλήθεια. Να δομούν τη σκέψη τους. Την ανθρώπινη σκέψη τους, τη φαντασία τους, τη δημιουργικότητά τους. Γιατί ξέρετε, οι επεξεργαστές κάπου “κολλάνε”! Και αρκετά συχνά μάλιστα, όσο καλά κι αν είναι κουρδισμένοι…».
Αμέσως μετά σημείωσε σχετικά με το ζήτημα της αναθεώρησης του άρθρου 16. «Όλη την προεκλογική περίοδο, κύριε Μητσοτάκη, δεχόσασταν τη μία πάσα μετά την άλλη από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Τώρα, αξιοποιώντας το άρθρο 28, που δίνει τη δυνατότητα για διακρατικές συμφωνίες στο πλαίσιο της υπερίσχυσης του ευρωενωσιακού δικαίου επί του εθνικού, όπως επέβαλλε η ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, ψάχνετε τρόπους για να ξεπεράσετε τα εμπόδια του άρθρου 16. Ανοίγετε θεωρούμε συνολικά επικίνδυνους δρόμους και το ξέρετε. Κι επειδή, ο Υπουργός σας απόρησε για το ιστορικό παράδοξο -όπως είπε- η παιδεία να είναι χώρος έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης, ιδιαίτερα στη χώρα μας, απαντάμε: Η πολιτική σας είναι αυτή που έχει ταξικό πρόσημο και συνέπειες. Γι’ αυτό και δεν μένει αναπάντητη, γι’ αυτό υπάρχει και έντονη πολιτική αντιπαράθεση. Γιατί υπάρχει στη χώρα μας οργανωμένο κίνημα και θα απαντήσει και στα απαράδεκτα σχέδιά σας που ορθώνουν νέα εμπόδια και φραγμούς στη μόρφωση των παιδιών της λαϊκής οικογένειας».
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Είδε υποβάθμιση της Βουλής
Έντονη κριτική στους βουλευτές της πλειοψηφίας αλλά και της αντιπολίτευσης που απουσίαζαν από την «κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία» για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση άσκησε η επικεφαλής Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατά τη δευτερολογία της σήμερα στην Βουλή. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η διαδικασία έγινε «με τρόπο υποβαθμισμένο και αναντίστοιχο με τη σοβαρότητά» της, ενώ χαρακτήρισε «δείγμα αλαζονείας» και «παλαιοκομματισμού» την «απροκάλυπτη απουσία τη ΚΟ της ΝΔ».
«Ακόμα και κορυφαίοι υπουργοί μίλησαν με σχεδόν άδεια αίθουσα της Ολομέλειας από κυβέρνηση και από το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της αντιπολίτευσης. Αυτό δεν συνάδει με τον όρκο που δώσαμε να υπηρετούμε το Σύνταγμα, τη Δημοκρατία και τον ελληνικό λαό. Δεν υπηρετούμε τη Δημοκρατία όταν η Βουλή αντί για κοιτίδα της δημοκρατικής λειτουργίας, μετατρέπεται σε άδειο θέατρο όπου εκφωνούνται παράλληλοι μονόλογοι χωρίς κανείς να ακούει κανέναν και κανείς να απαντάει σε κανέναν», υπογράμμισε.
Συνεχίζοντας, η Ζωή Κωνσταντοπούλου προχώρησε στην «κωδικοποίηση» των λόγων για τους οποίους η Πλεύση Ελευθερίας δεν προτίθεται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Συγκεκριμένα ανέφερε δέκα λόγους, οι οποίοι περιλαμβάνουν: την «παρουσία-απουσία» των βουλευτών τής πλειοψηφίας στη διαδικασία, τη χάραξη πολιτικής χωρίς να βρίσκεται στο επίκεντρο ο άνθρωπος και η ανθρώπινη ευημερία, την μη αναφορά στην προστασία της πρώτης κατοικίας και των υπερχρεωμένων πολιτών, την μη εξαγγελία πολιτικής για την ασφάλεια των μεταφορών και των σιδηροδρόμων, ειδικά μετά την τραγωδία των Τεμπών, την μη τοποθέτηση της κυβέρνησης έναντι την πρότασης της Πλεύσης Ελευθερίας για την αναθεώρηση τριών άρθρων του Συντάγματος που έχουν να κάνουν με την κατάργηση της βουλευτικής και της υπουργικής ασυλίας και του διορισμού της ηγεσίας τής Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση, την επιμονή της κυβέρνησης για την κατάργηση του άρθρου 16, την ΠΝΠ της κυβέρνησης για την απασχόληση των πυροσβεστών προκειμένου να καλύψει τα κενά στη δημόσια υγεία, την μη αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας εν μέσω αντιπυρικής περιόδου, την «αδιαφανή και άδηλη εξωτερική πολιτική» και τέλος την μη εξαγγελία πειστικής πολιτικής για την εξάλειψη όλων των διακρίσεων.
Λίγο πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης και ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκαν έκαναν τις δικές τους παρεμβάσεις μετά τις τοποθετήσεις τόσο των πολιτικών αρχηγών, όσο και των βουλευτών του κόμματος.
Βορίδης σε ΣΥΡΙΖΑ: «Σε όλους μας θυμίζετε γιατί βρίσκεστε στο 17%»
Απαντήσεις στους αρχηγούς όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης και στα ζητήματα που ήγειραν κατά τη διάρκεια της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων, έδωσε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης. Μόλις πριν λίγα λεπτά είχε κατέβει από το βήμα ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος και είχε εξηγήσει γιατί το κόμμα του δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. «Κύριε Φάμελλε, δεν ξέρω πού θα δώσετε εσείς ψήφο εμπιστοσύνης. Άκουσα ότι θα δώσετε ψήφο εμπιστοσύνης στην κοινωνία. Το σίγουρο είναι ότι η κοινωνία δεν έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης σε εσάς. έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη Νέα Δημοκρατία. Άρα λοιπόν, καλό θα είναι να αρχίσουμε να γειωνόμαστε με την μετεκλογική πραγματικότητα…», σχολίασε ο Μάκης Βορίδης.
Καθώς ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη, ο Μάκης Βόριδης υπενθύμισε στην εθνική αντιπροσωπεία, μια σειρά από διατάξεις που ψήφισε η κυβέρνηση Τσίπρα με αντικείμενο την ευθύνη των τραπεζικών στελεχών. Ανάμεσα σε αυτές και η διάταξη του άρθρου 65 του Ν.4472/2017 που ορίζει ότι όσοι από τον νόμο ή από δικαιοπραξία έχουν την επιμέλεια ή την με οποιονδήποτε τρόπο διαχείριση της δημόσιας περιουσίας ή περιουσίας Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή περιουσίας ΝΠΔΔ δεν υπέχουν ποινική και αστική ευθύνη για πράξεις ή παραλείψεις τις οποίες τελούν για την εξυπηρέτηση αναδιάρθρωσης ή διαγραφής δανείων, οφειλών ή χρεών κατά τα οριζόμενα στον πτωχευτικό κώδικα ή στους νόμους που διέπουν τη λειτουργία τους. «Δεν χρειάζεται φαντασία για να ξέρουμε ποιος το ψήφισε», είπε ο Μάκης Βορίδης και προσέθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με τη διάταξη του άρθρου 192 του Ν. 4389/2016, ψήφισε το ακαταδίωκτο των μελών του ΔΣ και στελεχών του Υπερταμείου στο οποίο έχει μεταβιβαστεί η δημόσια περιουσία. «Και κουνάτε δάχτυλο; Και κουνάτε δάχτυλο; Αλήθεια τώρα;», σχολίασε ο υπουργός Επικρατείας και απάντησε και στις αιτιάσεις για τις ανεξάρτητες Αρχές. «Το βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρον το πώς περάσαμε από τον έλεγχο των αρμών της εξουσίας στο ότι δεν θα υπάρχει κανένας έλεγχος σε εξουσίες. Αυτό είναι μια ενδιαφέρουσα μετακίνηση και έχει να κάνει μάλλον με τη δεινή θέση στην οποία βρίσκεστε τώρα», είπε ο υπουργός Επικρατείας και επισήμανε ότι «καμία Αρχή και καμία εξουσία δεν μπορεί να είναι ανεξέλεγκτη και προφανώς πρέπει να υπάρχει έλεγχος στις ανεξάρτητες αρχές, ο οποίος μάλιστα ασκείται από το Κοινοβούλιο».
Ο κ. Βορίδης είπε ότι στις εκλογές κρίθηκαν τα πεπραγμένα της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης και τα προγράμματά τους. «Αυτά κρίθηκαν. Δεν έχει λοιπόν νόημα να λέτε τα ίδια και ίδια. Σε όλους μας, θυμίζετε τον λόγο για τον οποίο συντριβήκατε σε αυτές τις εκλογές. Μπορείτε να συνεχίζετε να λέτε. Αλλά σε όλους μας θυμίζετε γιατί βρίσκεστε στο 17%», είπε ο υπουργός Επικρατείας, απευθυνόμενος στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο κύκλος έκλεισε με τη συντριβή του αριστερού και δεξιού λαϊκισμού. Έτσι έκλεισε αυτός ο κύκλος και τώρα ανοίγει ένας καινούργιος μεγάλος πολιτικός κύκλος. Ο πρωθυπουργός λοιπόν σας έδωσε τη δυνατότητα να τοποθετηθείτε πάνω στο όραμα για τη χώρα από δω και πέρα. Τώρα που βγήκαμε από την ενισχυμένη εποπτεία, τώρα η χώρα πατάει ξανά στα πόδια της, τώρα ο πρωθυπουργός παρουσίασε το όραμά του. Ένα όραμα ελευθερίας και υπεύθυνου πατριωτισμού. Και αν αναρωτιέστε γιατί σήμερα η ΝΔ είναι ηγέτιδα δύναμη σε ολόκληρη την Ευρώπη, είναι το μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα, η απάντηση βρίσκεται στη σύζευξη αυτών των δύο εννοιών: έθνος και ελευθερία είναι οι δύο έννοιες που υπερασπιζόμαστε. Από την αξία τής ελευθερίας, γεννιώνται όλες οι πολιτικής τής οικονομικής ελευθερίας, η μείωση των φορολογικών συντελεστών, η εμπιστοσύνη στην ιδιωτική οικονομία, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, η μεγέθυνση του ΑΕΠ, η μείωση του δημοσίου χρέους, η δημοσιονομική πειθαρχία. Από την πολιτική τού υπερήφανου πατριωτισμού γεννιέται μια συμπεριληπτική κοινωνία που μας συμπεριλαμβάνει όλους, όλους τους Έλληνες, χωρίς καμία εξαίρεση, χωρίς να αφήνουμε κανέναν πίσω. Ακριβώς αυτό είναι η κοινωνική μας πολιτική που έχει εκφραστεί με τη στήριξη των πιο αδυνάμων σε όλες τις δύσκολες φάσεις που περάσαμε. Η ΝΔ και η κυβέρνηση, και στην πανδημία και στην ενεργειακή κρίση, ποτέ δεν άφησε κανέναν πίσω, ποτέ δεν άφησε κανέναν χωρίς στήριξη».
Στο σημείο αυτό μάλιστα ο Μάκης Βορίδης παρατήρησε ότι ο ελληνικός λαός στις εκλογές προτίμησε το μετρημένο πρόγραμμα της ΝΔ από το γενναιόδωρο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πήρε το μάθημα του ότι δηλαδή, τελείωσε η εποχή του λαϊκισμού, των ανέξοδων υποσχέσεων και των εύκολων ψεμάτων.
Χατζηδάκης: Τι θα τεθεί την επόμενη εβδομάδα σε δημόσια διαβούλευση
Στην τοποθέτησή του ο Κωστής Χατζηδάκης έδωσε έμφαση στο τρίπτυχο «Ανάπτυξη - Δουλειές - Εισόδημα» σημειώνοντας ότι «η βασική μας στόχευση θα είναι ανάπτυξη, νέες και καλύτερες δουλειές, μεγαλύτερο εισόδημα για τους Έλληνες και στήριξη των ευάλωτων. Η στήριξη των εξαγωγών θα συνεχιστεί. Η πρόκληση είναι η Ελλάδα να γίνει ολοένα και περισσότερο ανταγωνιστική, ολοένα και περισσότερο εξαγωγική». Δεσμεύτηκε «για αύξηση εξαγωγών στο 60% του ΑΕΠ έως το 2027 και 70% έως το 2030, με έμφαση στις εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής τεχνολογίας, καθώς και για αύξηση των επενδύσεων κατά 70% έως το 2027». Έθεσε στο επίκεντρο τους συγκριτικά ανταγωνιστικούς τομείς όπως ο αγροδιατροφικός τομέας, η φαρμακοβιομηχανία, τη ναυτιλία και τις επενδύσεις των Ελλήνων εφοπλιστών στη χώρα. Χαρακτήρισε μείζον το θέμα να συνεχιστούν οι ενισχύσεις και τα κίνητρα για συγχωνεύσεις μικρών επιχειρήσεων προκειμένου να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους.
Ο υπουργός, δεσμεύτηκε ότι «θα κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας, να στηρίζουμε έμπρακτα το διαθέσιμο εισόδημα και να μειώσουμε τη φορολογική επιβάρυνση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όταν μας το επιτρέπουν τα δημόσια οικονομικά».
Στο νομοσχέδιο που θα τεθεί την επόμενη εβδομάδα σε διαβούλευση και θα κατατεθεί στην Βουλή για ψήφιση μέχρι το τέλος Ιουλίου, ανέφερε ότι «ο μέσος δημόσιος υπάλληλος θα έχει όφελος που θα ανέρχεται σε 1.292 ευρώ μικτά το χρόνο. Ενώ, αν συνυπολογιστούν και οι επιπλέον αυξήσεις ή απαλλαγές που εφαρμόζονται από το 2023 (κατάργηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, κατάργηση ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων κλπ.) τότε το όφελος για το μέσο δημόσιο υπάλληλο αυξάνεται θα είναι 2.084 ευρώ μικτά το χρόνο. Με αυτό το πλαίσιο, κάθε Δημόσιος Υπάλληλος θα έχει μία αύξηση 70 ευρώ μηνιαίως, το επίδομα τέκνων αυξάνεται από 20 έως 50 ευρώ, και το επίδομα θέσης ευθύνης αυξάνονται 30%. Επιπλέον, προωθούνται ειδικές ρυθμίσεις μισθολογικών αυξήσεων για τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, καθώς και για τα μέλη Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των Πανεπιστημίων». Κοντολογίς, είπε ο υπουργός «οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα ωφεληθούν αναλογικά περισσότερο, θα είναι οι χαμηλόμισθοι, όσοι έχουν παιδιά και όσοι λαμβάνουν επίδομα θέσης ευθύνης».
Για τον πληθωρισμό, ο υπουργός είπε πως θα συνεχίσει η στήριξη με τo market pass, σημειώνοντας πως ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού μειώνεται - στο 1,8% για τον Ιούνιο σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ- με την Ελλάδα να βρίσκεται 4η από το τέλος στην ΕΕ στον πληθωρισμό, ενώ και στον πληθωρισμό τροφίμων που είναι υψηλότερος η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Τόνισε ότι «θα χρησιμοποιηθεί κάθε δυνατότητα τόσο στο επίπεδο των ελέγχων της αισχροκέρδειας όσο και στο επίπεδο της ενίσχυσης του ανταγωνισμού. Τα δυο αυτά εργαλεία είναι από τα βασικότερα που διαθέτει κάθε οργανωμένη Πολιτεία».
Για την αντιμετώπιση του ζητήματος των κόκκινων δανείων, ο υπουργός είπε πως «προωθείται ένα πλαίσιο κανόνων και υποχρεώσεων για τους servicers. Με υποχρέωση να τηρούν και να παρέχουν προσωποποιημένη πληροφόρηση προς τους οφειλέτες για το σύνολο της οφειλής τους, τις οφειλόμενες δόσεις, το επιτόκιο και άλλες συναφείς πληροφορίες. Και με ποινές, όταν δεν παρέχουν σαφή και έγκαιρη ενημέρωση στους οφειλέτες. Δεύτερον, μελετούμε νέες βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό, στον οποίο έχει ήδη φυσικά σημειωθεί πρόοδος, ώστε οι διαδικασίες να είναι λιγότερο γραφειοκρατικές και ταχύτερες προς όφελος όλων των εμπλεκομένων!».
Διαβάστε επίσης »»» Πρωταγωνίστησε ο Τασούλας στη συζήτηση για τις Προγραμματικές Δηλώσεις