Πολιτικη & Οικονομια

Αδιαθεσία Κουτσούμπα στο βήμα της Βουλής (εικόνες)

Η συνεδρίαση διεκόπη για λίγα λεπτά

Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Δημήτρης Κουτσούμπας: Αδιαθεσία στο βήμα της Βουλής για τον Γ.Γ. του ΚΚΕ - Η διάγνωση και η συμβουλή των γιατρών

Αδιαθεσία αισθάνθηκε ενώ βρισκόταν στο βήμα της Βουλής ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Άμεσα βρέθηκαν στο πλευρό του βουλευτές που του έδωσαν καρέκλα για να καθίσει, ενώ ο πρόεδρος της Βουλής προχώρησε σε διακοπή της συνεδρίασης όπου γίνεται η συζήτηση για τις Προγραμματικές Δηλώσεις της κυβέρνησης. 

Συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Κουτσούμπας αισθάνθηκε έναν πόνο στη μέση, ο οποίος διαπιστώθηκε ότι οφείλεται σε σπασμό. Οι γιατροί - βουλευτές έσπευσαν κοντά του καθώς από τον πόνο παραπάτησε την ώρα που απηύθυνε τη δευτερολογία του στη Βουλή. Από τους πρώτους που βρέθηκαν κοντά του ο βουλευτής της Α' Πειραιά και Νήσων με τη Νέα Δημοκρατία και γιατρός, Νίκος Βλαχάκος. Μετά από λίγα λεπτά ο Δημήτρης Κουτσούμπας επανήλθε και αστειεύτηκε με τη συμβουλή που του έδωσαν οι γιατροί να χάσει κιλά. Χωρίς να δείχνει ότι είχε προηγηθεί κάτι, ο κ. Κουτσούμπας συνέχισε την αναφορά του στην αναθεώρηση του άρθρου 16, ενώ χειροκροτήθηκε θερμά από τους βουλευτές για την άμεση επιστροφή του στο βήμα. 

«Μας κοψοχολιάσατε» τού είπε ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, με τον ίδιο να απαντά και πάλι με χιούμορ. «Το χειροκρότημα ήταν για τη μέση και όχι για την ομιλία μου;!». 

© ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
© Γιώργος Κονταρίνης / EUROKINISSI

Δημήτρης Κουτσούμπας: Απέναντί σας θα βρείτε τους εργαζόμενους και τη νεολαία

«Τρεις μέρες τώρα, ακούμε τα κυβερνητικά στελέχη, τους βουλευτές της ΝΔ, να υπερασπίζονται το αντιλαϊκό πρόγραμμά τους. Θα έλεγε κανείς πως “δεν κρατιόσαστε”. Έρχεστε κι εσείς με “φόρα” για να το υλοποιήσετε. Μάλιστα, την πρώτη μέρα ο κ. Μητσοτάκης, έφτασε στο σημείο να σβήσει τις πραγματικές διαχωριστικές γραμμές μέσα στην κοινωνία. Παρουσιάστηκε περίπου σαν ένας νέος εθνάρχης και μας είπε ότι ο λαός έφτασε πια στο σημείο της ωριμότητας για να δείξει συναίνεση στις δήθεν αυτονόητες μεταρρυθμίσεις του. Λίγο πολύ μας είπε ότι τις επιζητά κιόλας. Κρατηθείτε λίγο κύριε Μητσοτάκη, δεν χρειάζεται τόση έπαρση... Γιατί, λίγο ακόμα και θα μας πείτε, πως οι εργαζόμενοι, οι άνθρωποι του μόχθου, το απολαμβάνουν να πληρώνουν ακριβά για την υγεία τους, για τη μόρφωση των παιδιών τους, ότι αποδέχονται την ακρίβεια στο σούπερ μάρκετ, την εργασιακή ζούγκλα, τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, την έλλειψη ασθενοφόρων, το να είναι αβοήθητοι στις φυσικές καταστροφές. Ξέρετε πολύ καλά πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει και οι προσδοκίες που καλλιεργείτε, μάλλον γρήγορα θα διαψευστούν», είπε στην αρχή της δευτερολογίας του ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Πιστέψτε μας, απέναντί σας θα βρείτε όλους τους εργαζόμενους, τη νεολαία, το κίνημά τους σε όλα αυτά που ετοιμάζετε. Πιο μαζικά, πιο μαχητικά αυτή τη φορά. Με λιγότερες αυταπάτες για δήθεν κάποιες εύκολες λύσεις με κυβερνητικές εναλλαγές παρόμοιας κατεύθυνσης και με πιο δυνατό πλέον το ΚΚΕ, να μπαίνει μπροστά σε αυτή την υπόθεση. Γιατί παρά τον συνολικό αρνητικό πολιτικό συσχετισμό, τον οποίο εμείς ποτέ δεν παραβλέψαμε, ούτε υποτιμήσαμε, ούτε υποτιμάμε, δυναμώνει όμως ταυτόχρονα ένα ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, του ταξικού της χαρακτήρα. Όλα αυτά, δηλαδή, τα οποία υπηρετείτε σύσσωμα τα κόμματα του μεγάλου κεφαλαίου και οι διάφορες κυβερνήσεις σας. Δυναμώνει η αναζήτηση λύσης στα σημερινά προβλήματα, μέσα από τον συλλογικό οργανωμένο αγώνα, τη συμμετοχή στο κίνημα, τη συλλογική δράση. Θυμάστε, τι έγινε την περασμένη τετραετία, πώς στην ουσία το κίνημα επέβαλε και τι στραπάτσο πάθατε και με την πανεπιστημιακή αστυνομία, και με τον νόμο για τις διαδηλώσεις, και με τον νόμο Χατζηδάκη, και με τις προσχηματικές και απαράδεκτες απαγορεύσεις σας μέσα στην πανδημία, με το σύνθημα του ελληνικού λαού "κάτω από τις μάσκες έχουμε φωνή", και τόσα άλλα», πρόσθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ. 

Ο κ. Κουτσούμπας επιχείρησε να αποδομήσει όσα είπε το βράδυ της Πέμπτης (6.7) ο πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του. «Λέτε ότι το κράτος δεν μπορεί να είναι παντού, γι’ αυτό χρειάζεται και η "ατομική ευθύνη". Μάλιστα. Όντως, το κράτος σας δεν μπορεί να είναι κάθε μέρα στην παραλία της Ρόδου, όπου μια επιχείρηση με άδεια παράκτιας καντίνας, ρίχνει πασσάλους στον βυθό, για πλεούμενες ξαπλώστρες και μετά βάζει το προσωπικό να βουτάει "εθελοντικά" μέχρι τον λαιμό στο νερό για να σερβίρει… Το κράτος σας μπορεί, όμως, να πετάει σε χρόνο dt από τα σπίτια τους οικογένειες με ΑμΕΑ, να πηγαίνει ξανά και ξανά και να αλλάζει κλειδαριές στο σπίτι ενός 81χρονου ανάπηρου συνταξιούχου στη Χαλκιδική, αν και έχει κερδίσει ασφαλιστικά μέτρα ενάντια στο fund, στο κοράκι, που του έβγαλε το σπίτι στον πλειστηριασμό! Το επισημαίνω επειδή αναφερθήκατε και στις ράμπες των αναπήρων για να μας μιλήσετε για την ατομική ευθύνη εδώ μέσα». 

Δημήτρης Κουτσούμπας: «Μιλάτε για την εκπαίδευση λες και θα γίνει καμία κοσμογονία»

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε και στο ζήτημα της εκπαίδευσης, αλλά και της αναθεώρησης του άρθρου 16. «Μιλάτε για την εκπαίδευση, λες και θα γίνει καμιά κοσμογονία, καμιά ψηφιακή επανάσταση και βάλε! Αλήθεια; Για πόσες τετραετίες ακόμα θα ακούμε για εκπαιδευτικούς που ζουν σε αντίσκηνα στις παραλίες των νησιών μας; Για πόσες τετραετίες ακόμα θα πληρώνουν ό,τι έχουν και δεν έχουν οι λαϊκές οικογένειες για την απλή μόρφωση των παιδιών τους; Για τους φοιτητές, που για να βρουν σπίτι πρέπει να τους φύγει μια ολάκερη περιουσία; Αλήθεια, η ψηφιοποίηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, αναγκαία φυσικά, θα λύσει το πρόβλημα των κενών σε εκπαιδευτικούς; Θα σταματήσουν τα νήπια να βρίσκονται σε κοντέινερ και προκάτ; Θα συνεχίσει το απαράδεκτο γεγονός, οι καθηγητές να αναγκάζονται να διδάσκουν γνωστικά αντικείμενα, άσχετα με την ειδικότητά τους; Φτάσατε μάλιστα, από τη φόρα της ψηφιοποίησης, να μας πείτε ότι οι μαθητές πρέπει να σκέφτονται, όχι σαν σκληροί δίσκοι, αλλά σαν επεξεργαστές! Αλήθεια; Αυτό το σχολείο οραματίζεστε; Εμείς λέμε ότι πρέπει να σκέφτονται σαν άνθρωποι. Να ξεχωρίζουν ανάμεσα στον κυκεώνα των πληροφοριών την αλήθεια. Να δομούν τη σκέψη τους. Την ανθρώπινη σκέψη τους, τη φαντασία τους, τη δημιουργικότητά τους. Γιατί ξέρετε, οι επεξεργαστές κάπου “κολλάνε”! Και αρκετά συχνά μάλιστα, όσο καλά κι αν είναι κουρδισμένοι…». 

Αμέσως μετά σημείωσε σχετικά με το ζήτημα της αναθεώρησης του άρθρου 16. «Όλη την προεκλογική περίοδο, κύριε Μητσοτάκη, δεχόσασταν τη μία πάσα μετά την άλλη από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Τώρα, αξιοποιώντας το άρθρο 28, που δίνει τη δυνατότητα για διακρατικές συμφωνίες στο πλαίσιο της υπερίσχυσης του ευρωενωσιακού δικαίου επί του εθνικού, όπως επέβαλλε η ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, ψάχνετε τρόπους για να ξεπεράσετε τα εμπόδια του άρθρου 16. Ανοίγετε θεωρούμε συνολικά επικίνδυνους δρόμους και το ξέρετε. Κι επειδή, ο Υπουργός σας απόρησε για το ιστορικό παράδοξο -όπως είπε- η παιδεία να είναι χώρος έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης, ιδιαίτερα στη χώρα μας, απαντάμε: Η πολιτική σας είναι αυτή που έχει ταξικό πρόσημο και συνέπειες. Γι’ αυτό και δεν μένει αναπάντητη, γι’ αυτό υπάρχει και έντονη πολιτική αντιπαράθεση. Γιατί υπάρχει στη χώρα μας οργανωμένο κίνημα και θα απαντήσει και στα απαράδεκτα σχέδιά σας που ορθώνουν νέα εμπόδια και φραγμούς στη μόρφωση των παιδιών της λαϊκής οικογένειας».