Πολιτικη & Οικονομια

Ανδρουλάκης σε Μητσοτάκη: «Η αναξιοκρατία είναι εργαλείο της πολιτικής σας»

Δευτερολογία για τις Προγραμματικές Δηλώσεις της κυβέρνησης

Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Νίκος Ανδρουλάκης - Προγραμματικές Δηλώσεις: Η δευτερολογία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ στη Βουλή

Με αιχμές κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης ξεκίνησε τη δευτερολογία του στη Βουλή ο Νίκος Ανδρουλάκης στο πλαίσιο της συζήτησης για τις Προγραμματικές Δηλώσεις της κυβέρνησης

Ο κ. Ανδρουλάκης ξεκίνησε την ομιλία του με επίθεση στην κυβέρνηση, αλλά και τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκης λέγοντας: «Μιλάτε για άριστους, αλλά επιλέγετε τους αρεστούς. Η αναξιοκρατία είναι εργαλείο της πολιτικής σαςΜία ανοιχτή συμμετοχική δημοκρατία δεν κάνει διακρίσεις», ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε: «Γι’ αυτό σπάσατε κάθε ρεκόρ απευθείας αναθέσεων». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε: «Αναζητείτε συναίνεση σε θέματα χαμηλότερης αξίας. Πρέπει να σταματήσει η εγχώρια πολιτική ελίτ να αντιμετωπίζει το κράτος ως λάφυρο. Είμαστε εδώ για να εργαστούμε για τις μεγάλες αλλαγές»

Ο Νίκος Ανδρουλάκης αφιέρωσε κομμάτι της ομιλίας του στην πολυσυζητημένη αναθεώρηση του άρθρου 16 και παρουσίασε τη θέση του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ για τις αλλαγές στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση: «Η κυβέρνηση σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως είναι η τριτοβάθμια εκπαίδευση και η ρύθμιση της, κάνει διαχείριση συμβόλων. Όπως έκανε και με την ”φανταστική” πανεπιστημιακή αστυνομία. Ας μιλήσουμε, κύριοι, συγκεκριμένα. Υποστηρίζουμε ως χώρα ότι ο τουρισμός είναι η βαριά μας βιομηχανία. Αλλά τόσο επί Νέας Δημοκρατίας όσο και επί ΣΥΡΙΖΑ έμειναν σε ομηρία, χωρίς ακαδημαϊκή αναγνώριση εκατοντάδες νέοι που πέρασαν με πανελλαδικές εξετάσεις στις τουριστικές σχολές στην Κρήτη και τη Ρόδο. Μήπως μέσω της απαξίωσης έχετε στόχο να κλείσουν; Έχω πολλά ανάλογα παραδείγματα, που αποδεικνύουν ότι δεν έχετε διάθεση για γόνιμη και συγκεκριμένη συζήτηση. Αλλά επιλέγετε το ”διαίρει και βασίλευε” σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.

»Προτεραιότητα για εμάς είναι η ενίσχυση του δημοσίου πανεπιστημίου, ώστε να προσφέρει υψηλής ποιότητας εκπαίδευση και έρευνα. Αλλά και δημόσιες επαγγελματικές σχολές που θα καλύψουν ζωτικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας. Επίσης πρέπει να ρυθμίσουμε την κατάσταση με τα ιδιωτικά κολλέγια που υπάρχουν στη χώρα. Να βάλουμε αυστηρά κριτήρια και προϋποθέσεις. Να σταματήσουμε το εμπόριο πτυχίων χωρίς υπόβαθρο. Το ζήτημα αυτό είναι σύνθετο. Αφήστε λοιπόν τα ευχολόγια. Οι νέοι χρειάζονται υψηλής ποιότητας εφόδια. Και θα πρέπει να τα παρέχουμε χωρίς να εξαρτάται το μέλλον τους από την οικονομική επιφάνεια της οικογένειάς τους. Θα αγωνιστούμε για την αναβάθμιση της Παιδείας στη χώρα μας. Γιατί αν δεν σταθεί στα πόδια της η νέα γενιά, δεν θα σταθεί όρθια η πατρίδα μας».. 

Κακοποίηση των λέξεων «εκσυγχρονισμός», «πρόοδος», «Αριστερά», «μεταρρύθμιση»

«Μια από τις παρενέργειες της κρίσης, είναι η κακοποίηση των λέξεων. Οι λέξεις πρόοδος, Αριστερά, μεταρρύθμιση, εκσυγχρονισμός. Στην αφετηρία αυτής της νέας τετραετίας, ας κάνουμε μία προσπάθεια να συμφωνήσουμε στα βασικά. Τι σημαίνει εκσυγχρονισμός; Για μας είναι η προσπάθεια λειτουργίας του κράτους, οι θεσμοί, η ποιότητα των πολιτών να προσεγγίζουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Δεν μπορείτε να αυτοπροβάλλεστε ως φορέας εκσυγχρονισμού όταν εξαιτίας των επιλογών σας, η απόσταση μεγαλώνει. Η αναλογία άμεσων προς έμμεσων φόρων επιδεινώθηκε τα προηγούμενα χρόνια επιβαρύνοντας τους αδύναμους», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Νίκος Ανδρουλάκης και πρόσθεσε: «Η αναλογία άμεσων προς έμμεσων φόρων επιδεινώθηκε τα προηγούμενα χρόνια επιβαρύνοντας τους αδύναμους. Η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων πολιτών είναι η τρίτη χαμηλότερη στην Ευρώπη».

«Για εμάς το πρόταγμα είναι ξεκάθαρο. Μια ανοιχτή συμμετοχική δημοκρατία που δεν κάνει διακρίσεις και διασφαλίζει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των πολιτών. Μιλάτε για άριστους αλλά επιλέγετε συνεχώς τους αρεστούς. Δεν αντιμετωπίζετε συνειδητά την αναξιοκρατία, γιατί είναι κυρίαρχο εργαλείο άσκησης της πολιτικής σας», είπε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ και συνέχισε: «Οι μεγάλες αλλαγές προϋποθέτουν όραμα, γενναιότητα, πολιτική αυτονομία, εμείς τα διαθέτουμε και είμαστε εδώ να εργαστούμε για τις μεγάλες αλλαγές, χωρίς να λογαριάσουμε το πολιτικό κόστος».

© ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ /EUROKINISSI

«Δεν θεραπεύσατε τις παλιές πληγές, ανοίξατε καινούργιες»

Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε και στο ζήτημα των υποκλοπών. «Περιμένω κ. Μητσοτάκη να τοποθετηθείτε για αυτή την άποψη που εξέφρασε ο υπουργός σας, καθώς για το κορυφαίο ζήτημα της διάκρισης των εξουσιών και σεβασμού του κράτους δικαίου μείνατε σιωπηλοί. Επικαλεστήκατε καταχρηστικά το απόρρητο σε αυτή τη νοσηρή υπόθεση, για να συγκαλύψετε το σκάνδαλο, αλλά δεν διστάσατε να κάνετε προεκλογική εκστρατεία για ένα ευαίσθητο θέμα, σε μία ευαίσθητη χρονική στιγμή για την πατρίδα μας, με τα δελτία της ΕΥΠ».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τόνισε στη συνέχεια: «Κάνατε λόγο για πληγές που μας καταδιώκουν από το παρελθόν. Όχι μόνο δεν τις θεραπεύσατε, αλλά ανοίξατε και καινούριες. Η κυβέρνηση υπόσχεται ανάπτυξη, απασχόληση, αύξηση μισθών και κοινωνική ευημερία. Το θέμα είναι σε ποιους απευθύνεται. Θέτει τον στόχο τη μείωση της ανεργίας στα 8%. Σας είναι όμως αδιάφορο, αν η μείωση της ανεργίας γίνεται με ευκαιριακές δουλειές και κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας των 400-500 ευρώ που συμβαίνει σήμερα. Άλλες δεσμεύσεις λέγανε στους πολίτες και άλλες στις Βρυξέλλες. Το όραμα μας για την Ελλάδα του 2030, δεν συμβαδίζει με εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, που υπονομεύουν κλαδικές και συλλογικές συμβάσεις και υποβαθμισμένη επιθεώρηση εργασίας. Εμείς δεν θα δεχθούμε ως κανονικότητα ενώ είναι από τους πιο μορφωμένους στην Ευρώπη, να έχουν λιγοστές ευκαιρίες, χαμηλούς μισθούς και ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανεργίας. Είναι ώρα για νέες ρυθμίσεις, με κανόνες και ασφάλεια για τον εργαζόμενο».

«Σοβαρή αντιπολίτευση, που θα δίνει μάχες δίπλα στον πολίτη»

«Η χώρα χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε μια σοβαρή αντιπολίτευση, που θα δίνει καθημερινές μάχες δίπλα στον πολίτη, με σχέδιο, αξιοπιστία και προοπτική. Με διάθεση συναινέσεων αλλά και με δημιουργική κριτική και αντιπροτάσεις όπου διαφωνούμε», υπογράμμισε ο Νίκος Ανδρουλάκης στην δευτερολογία του, στη Βουλή, επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προσέθεσε ότι «χρειαζόμαστε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ του κράτους και των πολιτών, που θα σφυρηλατεί μια νέα σχέση εμπιστοσύνης κάνοντας την κοινωνία σύμμαχο στις μεγάλες αλλαγές».

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση της ΝΔ, ο κ. Ανδρουλάκης δεσμεύτηκε ότι το κόμμα του «θα αγωνιστεί ώστε η δημοκρατική παράταξη να είναι στην πρωτοπορία για μια κοινωνία αυτοπεποίθησης και υψηλών προσδοκιών. Για να εδραιώσουμε την ισχυρή παρουσία της πατρίδας μας στην Ευρώπη και στον κόσμο».

Προσέθεσε πως οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης απέδειξαν ότι υπάρχει άλλο όραμα και άλλες προτεραιότητες.

«Έχουμε άλλη φιλοσοφία για το πώς αξιοποιούμε τις ευκαιρίες που μας δίνονται, όπως είναι το Ταμείο Ανάκαμψης. Έχουμε άλλη φιλοσοφία για τους θεσμούς, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Υπερασπιζόμαστε μία κοινωνία της συμπερίληψης, όπου θεμελιώδη δικαιώματα δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση και δεν υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Δεν πιστεύουμε στα κλειστά συστήματα εξουσίας γιατί γεννούν διαφθορά, αδιαφάνεια, αναξιοκρατία.

»Πιστεύουμε σε μια ποιοτική, συμμετοχική Δημοκρατία. Και διαφωνούμε με το επιτελικό κράτος, γιατί είναι το περιτύλιγμα ενός πελατειακού κράτους. Δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Θα είμαστε η αξιόπιστη, προοδευτική αντιπολίτευση που έχει ανάγκη η πατρίδα μας» τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Δείτε τη δευτερολογία του Νίκου Ανδρουλάκη