Πολιτικη & Οικονομια

Μητσοτάκης: Οι γάμοι των ομόφυλων ζευγαριών θα προχωρήσουν και στην Ελλάδα

Τι είπε για την Τουρκία, τη νίκη της ΝΔ και το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ώριμη και έτοιμη για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών χαρακτήρισε ο Έλληνας πρωθυπουργός την ελληνική κοινωνία στη συνέντευξή του στο Bloomberg

Πέρα από τη δέσμευσή του για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του πρώτου μνημονίου, στη συνέντευξή του στο Bloomberg ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

«Οι γάμοι ομόφυλων ζευγαριών θα αποτελέσουν πραγματικότητα και είναι μέρος της στρατηγικής μας», είπε χαρακτηριστικά στο Bloomberg για το θέμα αυτό ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «η ελληνική κοινωνία είναι πολύ πιο έτοιμη και ώριμη».

Όπως σημειώνει το Bloomberg, η Ελλάδα κατέγραψε άλμα πέντε θέσεων στην κατάταξη της οργάνωσης ILGA Europe σχετικά με τα δκαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ στην Ευρώπη. Η Ελλάδα με βαθμολογία 57% ξεπεράσε χώρες όπως η Βρετανία και η Γερμανία.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι το 2015 νομοθετήθηκε το σύμφωνο συμβίωσης και το 2017 ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Ωστόσο, όπως αναφέρει πάντα το Bloomberg, από τότε η πρόοδος αναφορικά με ζητήματα ΛΟΑΤΚΙ+ προχωρούσε με αργούς ρυθμούς μέχρι τον ερχομό του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εξουσία το 2019. Αναφέρεται για παράδειγμα το νομοσχέδιο για τα ίντερσεξ άτομα και η απαγόρευση θεραπειών μεταστροφής.

To 2021, «ο Μητσοτάκης διόρισε μια επιτροπή για να καταρτίσει μια εθνική στρατηγική για τη βελτίωση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ. Έκτοτε έχει εισαγάγει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της άρσης της απαγόρευσης των ομοφυλόφιλων ανδρών να κάνουν αιμοδοσία και του τερματισμού της πρακτικής των λεγόμενων χειρουργικών επεμβάσεων ομαλοποίησης του φύλου στα παιδιά. Λίγοι περίμεναν ότι θα γινόταν μια τόσο ισχυρή δύναμη αλλαγής», αναφέρει χαρακτηριστικά το Bloomberg.

Το μήνυμα στην Τουρκία

Ειδικά για την Τουρκία και ενόψει της συνάντησής του την ερχόμενη εβδομάδα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε: «Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με την Τουρκία μετά από τέσσερα δύσκολα χρόνια».

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ένας οδικός χάρτης για την αποκλιμάκωση των εντάσεων «θα μας βοηθήσει να βρούμε έναν τρόπο να αντιμετωπίσουμε αυτό που θεωρούμε το ένα, βασικό εκκρεμές πρόβλημα που έχουμε με την Τουρκία», το οποίο προσδιόρισε ως την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, δηλαδή της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε, για άλλη μια φορά, ότι η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει με την Τουρκία θέματα που άπτονται της ελληνικής κυριαρχίας ή άμυνας. «Αυτά είναι ζητήματα που απλά δεν είναι προς συζήτηση», είπε χαρακτηριστικά.

Η νίκη της ΝΔ και οι εξελίξεις με το «Ελ. Βενιζέλος»

Όσον αφορά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει «χαρούμενος» στο Bloomberg εξηγώντας ότι «ουσιαστικά επικρατήσαμε μέσα από την πολιτική της ικανότητας και της λογικής, μετακινήσαμε το κόμμα προς το πολιτικό κέντρο. Επομένως, ναι, υπάρχει μέλλον πέρα από τον λαϊκισμό».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός προανήγγειλε, επίσης, ότι η αρχική δημόσια προσφορά (IPO) για το 30% που κατέχει το κράτος στη μετοχική σύνθεση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών θα γίνει στις αρχές του 2024.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «η αρχική δημόσια προσφορά (IPO) για το αεροδρόμιο της Αθήνας θα είναι ένα μεγάλο γεγονός για το 2024. Θέλουμε να δώσουμε μεγαλύτερο βάθος στο Χρηματιστήριο Αθηνών και για πρώτη φορά υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον από εταιρείες να εισαχθούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

H απειλή εξ Ανατολών - Μέρος 2: Η διεθνής νομολογία ως περίγραμμα ενός έντιμου συμβιβασμού
H απειλή εξ Ανατολών - Μέρος 2: Η διεθνής νομολογία ως περίγραμμα ενός έντιμου συμβιβασμού

Μια προσπάθεια να σκιαγραφηθεί η εικόνα της πλέον εύλογης και πιθανής απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, στην υποθετική περίπτωση κοινής ελληνο-τουρκικής προσφυγής σε αυτό

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.