Πολιτικη & Οικονομια

Υπόθεση Ανδρέα Γεωργίου: Η κυβέρνηση αποσύρει την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Δικαίωση για τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ - Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ανδρέας Γεωργίου: Ανάκληση αίτησης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για επανεξέταση της απόφασης που δικαίωνε τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ - Το σχόλιο Φλωρίδη.
Σταματά η διαδικασία της προσφυγής κατά της δικαίωσης του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου © Eurokinissi/Γιάννης Παναγόπουλος

Ανδρέας Γεωργίου: Ανάκληση αίτησης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για επανεξέταση της απόφασης που δικαίωνε τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ - Το σχόλιο Φλωρίδη.

Να αποσύρει το αίτημα που είχε κατατεθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την επανεξέταση της απόφασης που δικαίωνε τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση.

Το αίτημα είχε κατατεθεί στις 8 Ιουνίου, όταν καθήκοντα είχε η υπηρεσιακή κυβέρνηση, χωρίς, ωστόσο, να γίνει αντιληπτό από τους υπουργούς.

Σχετική ανακοίνωση για το θέμα από το υπουργείο  Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αναφέρει τα εξής: 

Με αίτημα που κατέθεσε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κος Κωστής Χατζηδάκης, στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ζητείται η ανάκληση της προσφυγής προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) που είχε υποβληθεί στις 8 Ιουνίου 2023 για την υπόθεση Γεωργίου.

Το ΕΔΔΑ ήδη έχει εκδώσει απόφαση για το εν λόγω θέμα και δεν θα ήταν θετική για την εικόνα της Ελλάδος η μη συμμόρφωση με την απόφαση του Δικαστηρίου. Με βάση την Απόφαση του ΕΔΔΑ η υπόθεση παραπέμπεται εκ νέου στον Άρειο Πάγο (Διατακτικό υπ'αριθ. 3 της σχετικής Απόφασης).

Σημειώνεται ότι για την υπόθεση επανεξέτασης της απόφασης που δικαίωνε τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ κατηγορήθηκε ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, ο οποίος σε ανάρτησή του, διευκρίνισε ότι ουδέποτε υπέγραψε κάτι σχετικό.

«Μεγάλη βιασύνη από κάποιους, φίλους και μη, για πικρόχολα εναντίον μου σχόλια, για μια υπογραφή μου που δεν υπήρξε και ούτε θα μπορούσε να υπάρξει», σχολίασε.


Το Μέγαρο Μαξίμου μόλις έλαβε γνώση της υπόθεσης, κίνησε τις σχετικές διαδικασίες για ακύρωση του αιτήματος.

Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έκρινε ότι παραβιάστηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματά του Ανδρέα Γεωργίου και ότι η δίκη του για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος ήταν άδικη. 

Παράλληλα, έκρινε ότι πρέπει να γίνει επανάληψη της διαδικασίας ενώπιον του Αρείου Πάγου, ο οποίος οφείλει να απευθύνει προδικαστικό ερώτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Αντί για αυτό, κατατέθηκε από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους αίτηση προκειμένου να επανεξεταστεί η παραπάνω απόφαση.

Ανδρέας Γεωργίου: Το χρονικό της υπόθεσης και η δικαίωση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) δικαίωσε στις 14 Μαρτίου τον πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), που το 2010 είχε βρεθεί στο κέντρο της κρίσης του χρέους.

Ο Ανδρέας Γεωργίου, επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ από το 2010 έως το 2015, είχε καταδικαστεί το 2017 σε δεύτερο βαθμό για παράβαση καθήκοντος σε δύο χρόνια φυλάκισης με αναστολή επειδή κατείχε ταυτοχρόνως μια θέση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Η ελληνική δικαιοσύνη τον κατηγορούσε επίσης ότι είχε παραλείψει επί 10 μήνες να συγκαλέσει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ και ότι είχε αποκαλύψει δημοσιονομικές πληροφορίες χωρίς τη συγκατάθεση αυτού του οργάνου.

Ο Ανδρέας Γεωργίου είχε προσφύγει κατά της απόφασης, όμως η προσφυγή του είχε απορριφθεί «χωρίς την παραμικρή δικαιολογία», σύμφωνα με τον ίδιο, υπενθυμίζει το ΕΔΔΑ. Προσέφυγε ενώπιον των Ευρωπαίων δικαστών επικαλούμενος το άρθρο της ευρωπαϊκής σύμβασης για τα δικαιώματα του Ανθρώπου περί του δικαιώματος σε μια δίκαιη δίκη.

Στην ίδια υπόθεση, ο Ανδρέας Γεωργίου είχε κατηγορηθεί ότι διόγκωσε εσκεμμένα τους αριθμούς του δημόσιου ελλείμματος το 2010 ώστε να αναγκάσει τη χώρα του να υιοθετήσει δραστικά δημοσιονομικά μέτρα. Η κατηγορία αυτή δεν απαγγέλθηκε τελικά εις βάρος του.

Στη διάρκεια της θητείας του Ανδρέα Γεωργίου στην ΕΛΣΤΑΤ από το 2010 έως το 2015, το δημόσιο έλλειμμα αναθεωρήθηκε προς τα επάνω, από το 13,6% του ΑΕΠ στο 15,4%, και το χρέος αυξήθηκε από το 115,1% στο 126,8%, ενώ στη διάρκεια των προηγούμενων ετών η Αθήνα έκρυβε συστηματικά την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Αυτή η αναθεώρηση προς τα επάνω του ελλείμματος σηματοδότησε την αρχή της κρίσης του χρέους και ακολούθησε η συμμετοχή του ΔΝΤ, στο πλευρό της Ευρωζώνης, στο πρώτο σχέδιο στήριξης της Ελλάδας το 2010.

Σύμφωνα με τους επικριτές του, ο Ανδρέας Γεωργίου ήταν επίσης την εποχή εκείνη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ, όμως οι δικηγόροι του διαβεβαιώνουν πως αυτό δεν διήρκεσε παρά τρεις με τέσσερις μήνες.

Η παρέμβαση του ΔΝΤ είχε προκαλέσει αντιδράσεις στη χώρα, με επικεφαλής την Αριστερά του Αλέξη Τσίπρα, που τότε ήταν στην αντιπολίτευση.

Τον Ανδρέα Γεωργίου είχε υπερασπιστεί δημοσίως το 2016 η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η επίτροπος Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαριάν Τίσεν, είχε δηλώσει πως «τα δεδομένα για το ελληνικό χρέος κατά την περίοδο από το 2010 έως το 2015 ήταν αξιόπιστα και είχαν κοινοποιηθεί με ακρίβεια».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

H απειλή εξ Ανατολών - Μέρος 2: Η διεθνής νομολογία ως περίγραμμα ενός έντιμου συμβιβασμού
H απειλή εξ Ανατολών - Μέρος 2: Η διεθνής νομολογία ως περίγραμμα ενός έντιμου συμβιβασμού

Μια προσπάθεια να σκιαγραφηθεί η εικόνα της πλέον εύλογης και πιθανής απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, στην υποθετική περίπτωση κοινής ελληνο-τουρκικής προσφυγής σε αυτό

Πώς το κράτος θα ξαναπροσλάβει ένστολους που μπουκάρουν σε υπουργεία;
Πώς το κράτος θα ξαναπροσλάβει ένστολους που μπουκάρουν σε υπουργεία;

Κανείς δεν θα εκπλαγεί αν οι εποχιακοί πυροσβέστες που μπουκάραν στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας πάρουν μέρος στον επόμενο διαγωνισμό για τις προσλήψεις εποχιακών, προσληφθούν ή μονιμοποιηθούν

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.