- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
ΣΥΡΙΖΑ: Επίσημα τον Σεπτέμβριο η εκλογή προέδρου - Φάμελλος επικεφαλής της ΚΟ
Το χρονοδιάγραμμα των διεργασιών για την εκλογή του νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ
ΣΥΡΙΖΑ: Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας - Οι ρόλοι που θα αναλάβουν Γεροβασίλη, Παππάς, Τζάκρη και Ηλιόπουλος
Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις οκτώ το βράδυ της Κυριακής η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία κλήθηκε να πάρει κρίσιμες αποφάσεις για την επόμενη μέρα στο κόμμα μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα.
Καταρχάς, όπως είχε γίνει ήδη γνωστό από νωρίτερα, αποφασίστηκε ομόφωνα ότι ο Σωκράτης Φάμελλος θα είναι πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με κομματικές πηγές, αύριο η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα επικυρώσει την απόφαση της ΠΓ για ορισμό του Σωκράτη Φάμελλου ως μεταβατικού επικεφαλής της ΚΟ.
Για τη θέση του αντιπροέδου της Βουλής προτάθηκε η Όλγα Γεροβασίλη και κοινοβουλευτικοί εκρόσωποι θα είναι οι: Νάσος Ηλιόπουλος, Νίκος Παππάς και Θεοδώρα Τζάκρη. Η συγκεκριμένη ομάδα θα αναλάβει να οργανώσει τη γραμμή αντιπαράθεσης και αντιπολίτευσης με την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενόψει και της συνεδρίασης που θα λάβει χώρα στη Βουλή, πριν την ψήφο εμπιστοσύνης στην Ολομέλεια.
Ο Διονύσης Καλαματιανός προτάθηκε για γραμματέας της Κ.Ο. και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος για διευθυντής της Κ.Ο.
Το χρονοδιάγραμμα για την εκλογή νέου προέδρου
Επιπλέον, υιοθετήθηκε η πρόταση της Ράνιας Σβίγκου για εκλογή νέου προέδρου από τη βάση του κόμματος στις αρχές Σεπτεμβρίου, πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Σύμφωνα με κομματικές πηγές, αποφασίστηκε να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή στις 15-16 Ιουλίου, όπου και θα κατατεθούν οι υποψηφιότητες για τη θέση του προέδρου.
Η εισήγηση της ΠΓ προς την ΚΕ θα είναι να διεξαχθεί διαρκές συνέδριο στα τέλη Αυγούστου και να πραγματοποιηθεί η εκλογή νέου προέδρου από τη βάση στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου (σε ένα ή δύο Σαββατοκύριακα ανάλογα με τον αριθμό των υποψηφίων). Επιπλέον, υπήρξε εισήγηση να διεξαχθεί έκτακτο συνέδριο τον Νοέμβριο.
Στη συνεδρίαση καταγράφηκαν διάφορες προτάσεις από τις διάφορες εσωκομματικές πλευρές σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της εκλογής νέου προέδρου και της διεξαγωγής συνεδρίου και τον χαρακτήρα του, αλλά και για τα πρόσωπα που θα πρέπει να αναλάβουν τις νευραλγικές θέσεις στην ΚΟ. Ως προς αυτό το δεύτερο σκέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων η πλευρά της «Ομπρέλας» πρότεινε για την τριάδα των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, τους Ν. Ηλιόπουλο, Γ. Ψυχογιό και Σία Αναγνωστοπούλου.
Την Τετάρτη 5 Ιουλίου, θα συνεδριάσει εκ νέου η Πολιτική Γραμματεία. Σημειώνεται ότι απόντες από τις διαδικασίες ήταν τόσο ο πρώην πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Η ΕΡΤ μεταδίδει ότι πολίτες έξω από τα γραφεία στην Κουμουνδούρου έλεγαν ότι «θέλουν πίσω τον Αλέξη», με την Όλγα Γεροβασίλη να απαντά: «και μεις, αλλά…».
Η πρόταση Σπίρτζη
Νωρίτερα, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, «έριξε στο τραπέζι» την πρόταση για συλλογική μεταβατική ηγεσία, με πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο θα πλαισιώσουν τέσσερα πρόσωπα: Ευκλείδης Τσακαλώτος, Αλέξης Χαρίτσης, Έφη Αχτσιόγλου και Νίκος Παππάς.
«Αυτό συζητήσαμε και θα αποφασίσουμε σήμερα. Μια μεταβατική εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι πρώτη φορά που γίνεται σε ένα κόμμα αυτό. Αν θυμάμαι καλά, και στη Νέα Δημοκρατία υπήρχε μεταβατική ηγεσία για μεγάλο χρονικό διάστημα και στο ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν», ανέφερε.
«Η δική μου η πρόταση ήταν, από τη στιγμή που έχουμε αυτή την κατάσταση, να υπάρξει ένας αριθμός αναπληρωτών του προέδρου μας, Αλέξη Τσίπρα», πρόσθεσε ο κ. Σπίρτζης.
Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα, τόνισε: «Η δική μου η πρόταση ήταν να πάει η εκλογή του προέδρου και οι προσυνεδριακές διαδικασίες αμέσως μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές».
«Δεν μπορούμε να πάμε να εκλέξουμε στην τούρλα του Σαββάτου, δηλαδή τέλη Αυγούστου, Σεπτέμβριο», κατέληξε.
Διαφωνία και από Τεμπονέρα
Από την πλευρά του, ο Διονύσης. Τεμπονέρας - ο οποίος ανάρτησε στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook την τοποθέτηση του στην ΠΓ - πρότεινε «το συνέδριο να γίνει συντεταγμένα μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, σε μια ανοιχτή, επίπονη και επίμονη διαδικασία, χωρίς βιαστικές επιλογές», καθώς «μόνο έτσι θα προκύψει το νέο, όπως είπε και ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας».
Είπε ότι «πρέπει να προκύψει ένα νέο αντιπροσωπευτικό συνέδριο, που θα εκλέξει νέα όργανα, νέα ΚΕ, νέα ΠΓ και φυσικά νέο πρόεδρο, αφού κατατεθούν ολοκληρωμένες ιδεολογικοπολιτικές πλατφόρμες, με τη συμβολή των μελών και των φορέων της κοινωνίας...».
Πρόσθεσε ότι «μέχρι την εκλογή των οργάνων, όλα τα όργανα πρέπει να είναι μεταβατικά ή υπηρεσιακά. Οι κοινοβουλευτικοί ρόλοι, λόγω της βαρύτητας και της προβολής πρέπει να είναι κυκλικοί και ανανεούμενοι, σε σύντομες θητείες».
Καταληκτικά ο κ. Τεμπονέρας ανέφερε: «Δηλώνω προκαταβολικά παρών σε όλες τις διεργασίες μόνο εφόσον συντελέσουν στη δημιουργία ενός νέου πολιτικού υποκειμένου, που θα συμβαδίζει με τις θέσεις και τις αρχές που σας ανέφερα».