Πολιτικη & Οικονομια

Οι «καραμπόλες» και η τελική κατανομή των εδρών

Έχασε μία έδρα ο ΣΥΡΙΖΑ προς όφελος του ΚΚΕ

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Εκλογές 2023: H τελική κατανομή των εδρών μετά τις «καραμπόλες» - Έχασε μία έδρα ο ΣΥΡΙΖΑ προς όφελος του ΚΚΕ

Η ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψηφοδελτίων φέρνει «καραμπόλες» στην κατανομή των εδρών στη Βουλή.

Έτσι, βάσει των στοιχείων που εστάλησαν στην Βουλή από τον Άρειο Πάγο, ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει χαμένος κατά μία έδρα, την οποία κερδίζει το ΚΚΕ. Έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ από τους 48 βουλευτές πηγαίνει στους 47 και το ΚΚΕ από τους 20 στους 21.

Η ΝΔ παραμένει στις 158 έδρες. Αρχικά η ΝΔ είχε κερδίσει μία έδρα ως αδιάθετη από τους «Σπαρτιάτες», ωστόσο τελικά καταλήγει στην Πλεύση Ελευθερίας και εκλέγεται ο Αλέξανδρος Καζαμίας. Υπενθυμίζεται πως το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου διεκδικούσε την έδρα Επικρατείας από τους «Σπαρτιάτες», ως την 9η της κοινοβουλευτικής της δύναμης.

Ποιοι μένουν εκτός Βουλής

Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι ο Γιώργος Αμυράς της ΝΔ μένει εκτός στα Ιωάννινα και στη Δυτική Αθήνα μένει εκτός ο Σταμάτης Πουλής.

Η ΝΔ, αντίθετα, κερδίζει μία έδρα στις Σέρρες, όπου εκλέγεται ο Θεόφιλος Λεονταρίτης. Επίσης, το κυβερνών κόμμα κερδίζει έδρα στην Α' Αθήνας, με τον καθηγητή Άγγελο Συρίγο, καθώς και στη Β' Πειραιά, όπου εκλέγεται ο αρχαιότερος βουλευτής του κόμματος, Γιάννης Τραγάκης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει την έδρα στις Σέρρες και δεν εκλέγεται ο Κωνσταντίνος Καρπουχτσής.

Το ΚΚΕ χάνει την έδρα από την Δυτική Αθήνα, όπου είχε εκλεγεί ο Γιώργος Πέρρος, ωστόσο κερδίζει στη Δυτική Αττική όπου εκλέγεται ο Χρήστος Τσοκάνης. Κερδίζει επίσης μία έδρα στα Ιωάννινα (αυτή που έχασε ο Γιώργος Αμυράς) και εκλέγεται ο Νίκος (Πάκος) Έξαρχος, με αποτέλεσμα το ΚΚΕ να έχει 21 έδρες, αντί 20 που ήταν μέχρι πρότινος.

Η Νίκη, από την πλευρά της, χάνει την έδρα στην Α' Αθηνών (αυτήν που κερδίζει η ΝΔ, με τον Άγγελο Συρίγο να εκλέγεται), την οποία είχε καταλάβει ο πρόεδρος του κόμματος, Δημήτρης Νατσιός, ο οποίος θα πρέπει να επιλέξει άλλη περιφέρεια.

Αντίθετα, η Νίκη κερδίζει μία έδρα στη Δυτική Αθήνα όπου εκλέγεται ο Ανδρέας Βορύλλας.

Σε ό,τι αφορά την Πλεύση Ελευθερίας, πέρα από την προαναφερθείσα έδρα που κερδίζει στο Επικρατείας με τον Αλέξανδρο Καζαμία, χάνει την έδρα στη Β' Πειραιώς, που καταλήγει στον Γιάννη Τραγάκη, με τον Χρήστο Αρίδα να είναι εκείνος που δεν εκλέγεται στο κοινοβούλιο.