Σπριντ με ιδεολογικά χαρακτηριστικά η μάχη διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα
Οι διαδικασίες και τα επίδικα μετά την παραίτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ
ΣΥΡΙΖΑ: Η διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα θα είναι μια άκρως πολιτική διαδικασία σε γοργούς ρυθμούς - Το στίγμα που έδωσε ο ίδιος, το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών και το «στοίχημα» της ιδεολογικής επανατοποθέτησης του κόμματος
Αιφνιδιασμός είναι η καταλληλότερη λέξη για να περιγράψει το συναίσθημα που επικράτησε στον ΣΥΡΙΖΑ για την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί από την προεδρία του κόμματος.
Εκτιμήσεις διακινούνταν στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία τόσο για το ενδεχόμενο να παραιτηθεί, όσο και για την πιθανότητα να είναι εκ νέου υποψήφιος, χωρίς να υπάρχει κάποια επιπλέον πληροφορία που θα έγερνε την πλάστιγγα προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.
Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας δεν έδωσε κανένα σημάδι πρόθεσης για απόσυρση από το τιμόνι τη βραδιά της (δεύτερης) εκλογικής ήττας και χρειάστηκε τρία 24ωρα για να ζυγίσει τις επόμενες κινήσεις του.
Η δήλωση ότι παραιτείται «πάγωσε» τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου, τα οποία ήταν τα πρώτα που ενημέρωσε για την απόφασή του, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι δεν άφησε κανένα περιθώριο συζήτησης.
«Αυτή είναι η απόφασή μου, είναι οριστική και αδιαπραγμάτευτη», φέρεται να είπε ο Αλέξης Τσίπρας και τα μαντάτα γρήγορα κυκλοφόρησαν, για να φθάσουν παντού (εντός και εκτός χώρας) από τα μικρόφωνα του Ζάππειου, όπου ανακοίνωσε ότι θα παραμερίσει για να περάσει ένα νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ.
«Παγωμάρα» επικράτησε και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, για τον επιπλέον λόγο ότι θα πρέπει να δώσει την πρώτη «μάχη» στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης με νέο πρόσωπο επικεφαλής και το μυαλό στη διαδοχή.
Δηλώσεις στο Ζάππειο ΜέγαροΕίναι ορισμένες στιγμές που καλείσαι να πάρεις κρίσιμες αποφάσεις, απέναντι σε όσους σε πίστεψαν και απέναντι στον εαυτό σου. Αυτές τις αποφάσεις δεν τις παίρνω εν θερμώ. Οι αποφάσεις μου ξεπερνούν τον δικό μου ορίζοντα. Το βράδυ των εκλογών είπα πως ο ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε τον κύκλο του και πρέπει να ανοίξει έναν νέο. Ήμουν ο πρώτος στην Ιστορία Αριστερός πρωθυπουργός της χώρας. Παρέλαβα σε ηλικία μόλις 34 ετών ένα μικρό κόμμα της Αριστεράς. Το ταξίδι που κάναμε μαζί ήταν επικίνδυνο, γεμάτο παγίδες, αλλά συναρπαστικό. Από μικρό κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε ο κορμός της προοδευτικής παράταξης στην Ελλάδα. Το πρώτο αριστερό κόμμα στην Ευρώπη που κυβέρνησε και μάλιστα σε ιστορικές στιγμές για την πατρίδα και την Ευρώπη. Κάθε μέρα ήταν μέρα μάχης. Αντιμετωπίσαμε μια εχθρική Ευρώπη και μια συμμαχία δανειστών που μας θεωρούσε άξιους τιμωρίας. Αντιμετωπίσαμε εκβιασμούς με συμπαραστάτες μέσα στη χώρα. Και σήμερα, που είναι σημαντική μέρα για μένα, δηλώνω περήφανος για όσα πετύχαμε, για την έξοδο από τα μνημόνια, τη διεθνή εικόνα που αποκαταστήσαμε, για την επούλωση της κοινωνίας, για την ιστορική συμφωνία των Πρεσπών. Αυτό το έργο είναι δικό σας και δικό μας Οφείλουμε να αναδιοργανωθούμε χωρίς καθυστέρηση. Τόσο στην αντιπαράθεση με τις δικές μας παθογένειες αλλά και απέναντι στη ΝΔ. Είναι μια διαδικασία επανίδρυσης και βαθιάς ανανέωσης. Αυτή είναι η προτεραιότητα. Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν αφορά μόνο το κόμμα μας αλλά και την ποιότητα της Δημοκρατίας μας. Το μέτωπο στην ακροδεξιά που βρήκε θέση εκ νέου στη Βουλή, το μέτωπο απέναντι στη ΝΔ. Θα ήταν υποκριτικό να προτείνω αυτή τη διαδικασία μόνο με τον λόγο μου και όχι με την πράξη μου. Κατανοώ την ανάγκη για ένα νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ. Έχω εμπιστοσύνη στο ανθρώπινο δυναμικό του κόμματός μας. Αποφάσισα να προτείνω την εκλογή νέας ηγεσίας από τα μέλη του κόμματος με άμεση προσφυγή στις διαδικασίες στις οποίες δεν θα είμαι υποψήφιος. Θέλω να απευθυνθώ στα χιλιάδες μέλη, τους φίλους, τους εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που μαζί τους βρέθηκα και βρεθήκαμε σε αυτό το συναρπαστικό ταξίδι. Και θέλω να δεσμευτώ ότι θα συνεχίσω να είμαι δίπλα τους. Διότι το ταξίδι συνεχίζεται και η πιο όμορφη θάλασσα, είναι αυτή που δεν έχουμε ακόμα ταξιδέψει. Θα υπηρετώ πάντα την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.
Posted by Alexis Tsipras on Thursday, June 29, 2023
Οι διαδικασίες της διαδοχής Τσίπρα
Τα γεγονότα οδηγούν σε άμεση δρομολόγηση εξελίξεων και διαδικασιών στο κόμμα, με πρώτη την απόφαση για την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την ορκωμοσία των 300 βουλευτών τη Δευτέρα 3 Ιουλίου, θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα, προκειμένου να εκλέξει νέο πρόεδρο της ΚΟ.
Όλες οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η Όλγα Γεροβασίλη θα προταθεί για επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και, εφόσον εκλεγεί, θα είναι το πρόσωπο που θα σηκώσει το βάρος της εκπροσώπησης του ΣΥΡΙΖΑ στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνσης.
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν προτίθεται να είναι ούτε υποψήφιος για την προεδρία της ΚΟ, αλλά θα παραμείνει απλός βουλευτής, κρατώντας -όπως όλα δείχνουν- την έδρα της Α' Πειραιώς και αφήνοντας εκτός τον Θοδωρή Δρίτσα.
Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα που θα ακολουθηθούν στον ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή νέου προέδρου, η διαδικασία που προβλέπεται από το καταστατικό του κόμματος είναι να οριστεί συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας -κάτι που αναμένεται πιθανότατα εντός του Σαββατοκύριακου.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης αυτής, θα αποφασιστεί η ημερομηνία σύγκλησης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, η οποία θα αποφασίσει τη διεξαγωγή εκλογής νέου προέδρου από τη βάση.
Η ημερομηνία – ορόσημο φαίνεται να τοποθετείται μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου (δεν είναι απαραίτητο να έχει διεξαχθεί νωρίτερα το Συνέδριο) και έως τα τέλη του μήνα, καθώς ο μηχανισμός του κόμματος θα πρέπει να τεθεί εκ νέου σε σχηματισμό προεκλογικής μάχης, αυτή τη φορά για τις αυτοδιοικητικές κάλπες, και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να έχει νέο εκλεγμένο αρχηγό.
Ο κίνδυνος της εσωστρέφειας
Το γεγονός ότι όλη η διαδικασία έχει ιδιαίτερα σφικτό χρονοδιάγραμμα είναι ένας ακόμη παράγοντας που προκάλεσε κάποια ταραχή στο κόμμα. Οι περισσότεροι ίσως περίμεναν ότι οι διαδικασίες εκλογής προέδρου θα αναβάλλονταν για μετά τις κάλπες του Οκτωβρίου.
Πιθανώς το πλαίσιο αυτό θα εξυπηρετήσει στο να μην βγουν τα μαχαίρια -τουλάχιστον όχι στο βαθμό που θα μπορούσε- σχετικά με τα αίτια της βαριάς διπλής εκλογικής ήττας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπροστά του διαδικασίες αρκούντως επώδυνες για να αφεθεί σε δίνη συγκρούσεων που μπορεί να προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερη φθορά. Για τον λόγο αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας σηματοδότησε ότι δεν θα αφήσει τον ΣΥΡΙΖΑ να παρασυρθεί σε εσωστρέφεια, δηλώνοντας ότι θα είναι «παρών πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά από αυτές» τις διαδικασίες.
Ωστόσο, η συζήτηση για το πώς και το γιατί κλείνει ένας ιστορικός κύκλος για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν αφορά μόνο τις ευθύνες του Τσίπρα, ή το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά την ίδια την ιδεολογική ταυτότητα του κόμματος. Και αυτή είναι μία συζήτηση που θα γίνει, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να ανανεωθεί ριζικά, όπως είναι αναγκαίο για να παραμείνει ένα κόμμα εξουσίας.
Τσίπρας: Δραστική αλλαγή, άμεση αναδιοργάνωση
Το στίγμα έδωσε ο παραιτηθείς πρόεδρος του κόμματος, λέγοντας:
«Το εκλογικό σώμα έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μια διπλή εντολή. Πρώτον, να ανταποκριθεί στον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Που πάντα και εκ των πραγμάτων είναι ρόλος κόμματος εξουσίας. Και, δεύτερον, να αλλάξει δραστικά, αν θέλει να διεκδικήσει εκ νέου με αξιώσεις την κυβέρνηση.
»Οφείλουμε να ανταποκριθούμε στη λαϊκή εντολή. Να αναδιοργανωθούμε άμεσα και χωρίς καμιά χρονοτριβή. Να μην επιτρέψουμε να χαθεί ούτε μία μέρα τόσο στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση της ΝΔ όσο και στην αντιπαράθεση με τις δικές μας αδυναμίες, παθογένειες και προβλήματα».
Ο ίδιος μίλησε επίσης για «την ανάγκη δύσκολων και γενναίων αποφάσεων που αφορούν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Για την ανάγκη να συναντηθούμε πάλι με τις αξίες μας... Της συλλογικότητας, της ανιδιοτέλειας και της κοινωνικής ευθύνης, να ανανεώσουμε τολμηρά το στελεχικό μας δυναμικό από πάνω μέχρι κάτω, δείχνοντας εμπιστοσύνη σε νέους ανθρώπους, να βάλουμε τέλος σε νοοτροπίες που μας κόστισαν ακριβά».
Ιδεολογική επανατοποθέτηση
Η διαμάχη για την ταυτότητα του κόμματος σοβεί εδώ και καιρό, και πλέον, μετά τον αιφνιδιασμό Τσίπρα, η σχετική «ζύμωση» θα πρέπει να γίνει με πολύ ταχύτερους ρυθμούς από ό,τι αναμενόταν.
Το σταυροδρόμι του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να δείχνει «καθαρόαιμη αριστερά» από τη μία, ή «μετατόπιση προς τη σοσιαλδημοκρατία» από την άλλη. Αρκετά στελέχη εκτιμούν ότι είναι αναγκαίο να διεκδικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ χώρο προς το Κέντρο, καθώς μόνο έτσι θα μπορούσε να ελπίζει ότι θα επιστρέψει στην εξουσία. Ωστόσο αυτό δεν είναι μια άποψη που συμμερίζονται όλοι.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι υποψήφιοι για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ θα κληθούν να διατυπώσουν το όραμά τους για το μέλλον του κόμματος, και την ίδια ώρα να του δώσουν ιδεολογικό πρόσημο. Και για το λόγο αυτό, η επιλογή των υποψηφίων θα γίνει από τις εσωκομματικές τάσεις με τη δέουσα προσοχή, και θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς η μάχη για την ηγεσία δεν θα αφορά μόνο πρόσωπα, αλλά και το πολιτικό προφίλ του κόμματος καθαυτό.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αναφέρθηκε και στο μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ υπό τη νέα του ηγεσία
Ποιοι αξιωματικοί θα αναλάβουν τη Διοίκηση της Αστυνομίας Χανίων
Οι τρεις τομείς στους οποίους διακρίνει περιθώρια για μια διαφορετική προσέγγιση ο πρωθυπουργός
«Ζητήματα κυριαρχίας είναι εκτός συζήτησης και αναθεωρητικές αντιλήψεις είναι απορριπτέες»
Ο μεγάλος χαμένος από μια μη ανανέωση της θητείας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου δεν θα είναι φυσικά η ίδια, αλλά η Ελλάδα
Η συζήτηση με μαθητές του ΕΠΑΛ Περάματος και το όραμά του για την Ελλάδα του αύριο
«Δεν είμαι ομοφοβικός, υπερασπίζομαι κατηγορούμενους, όχι εγκληματίες», δηλώνει ο γνωστός ποινικολόγος
«Υπάρχει πρόβλημα με το νόμο για απόδημους Έλληνες», τόνισε ο Χαράλαμπος Πελέκης
Ανάρτηση - αποχαιρετισμός του ευρωβουλευτή της ΝΔ - Το συγκινητικό μήνυμα που της αφιέρωσε
Όσα δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
«Η Ελλάδα μπορεί να είναι η πύλη της Ασίας και της Μέσης Ανατολής προς την Ευρώπη», τόνισε ο Πρωθυπουργός
Ο Αλέξης Χαρίτσης τοποθετήθηκε για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την Προεδρία της Δημοκρατίας
Τα απαραίτητα δικαιολογητικά και οι δικαιούχοι
«Περιμένουμε αισθητές διαφορές», τόνισε ο Υπουργός Υγείας
Η ανακοίνωση του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
«Είναι ξεκάθαρο ότι πλέον η κατάσταση ξεφεύγει», δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Σύμφωνα με τον βουλευτή Χανίων, η δίωξη δεν έχει βρει όλα τα στοιχεία
«Προτεραιότητα είναι η επέκταση του έργου προς τα δυτικά», τόνισε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών
Kαταλληλότερος πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης - Διευρύνεται η απόσταση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.