Πολιτικη & Οικονομια

Μητσοτάκης για μεταναστευτικό: Ανάγκη για καινοτόμες πολιτικές καταπολέμησης των διακινητών

Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ - Η αναφορά για την Τουρκία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μητσοτάκης για μεταναστευτικό: Ανάγκη για καινοτόμες πολιτικές καταπολέμησης των διακινητών
© Dimitris Papamitsos / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Καινοτόμες πολιτικές για το μεταναστευτικό ζητάει από την Ευρωπαϊκή Ένωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην εξωτερική διάσταση του μεταναστευτικού και την καταπολέμηση των δικτύων διακίνησης επικεντρώθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που ξεκίνησε σήμερα Πέμπτη, 29 Ιουνίου, στις Βρυξέλλες, στον απόηχο του πολύνεκρου ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου.

Υπογραμμίζοντας την ανάγκη να ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο πιο καινοτόμες πολιτικές καταπολέμησης των διακινητών, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη μείωση των μεταναστευτικών ροών από τη χώρα μας, αναγνωρίζοντας τη συμβολή της Τουρκίας στο ζήτημα το τελευταίο διάστημα.

Η Ελλάδα μείωσε τις μεταναστευτικές ροές κατά 90%

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως για την κυβέρνηση το μεταναστευτικό συνιστά μεγάλη προτεραιότητα και πως μείωσε τις μεταναστευτικές ροές κατά 90%.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη θλίψη για την τραγωδία στην Πύλο και πρόσθεσε πως απαιτείται να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στη ρίζα του. Για την ελληνική ακτοφυλακή τόνισε πως έχει σώσει δεκάδες ανθρώπους που συχνά δεν φορούν καν σωσίβια και πως η προτεραιότητα των ελληνικών αρχών είναι όχι μόνο να προστατεύει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, αλλά να συνδράμει όσους βρίσκονται σε κίνδυνο.

Από την πλευρά της η κ. Μέτσολα σημείωσε πως γνωρίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και πως κανένας δεν θα πρέπει να πεθαίνει στη θάλασσα προσπαθώντας να φτάσει στην Ευρώπη.

Τα κράτη μέλη, πρόσθεσε, δεν μπορούν από μόνα τους να αντιμετωπίσουν το ζήτημα των μεταναστευτικών ροών και απαιτείται να υπάρξει συμφωνία για μια κοινή μεταναστευτική πολιτική πριν από τις ευρωεκλογές.

Σημειώνεται πως η σημερινή Σύνοδος αποτελεί την πρώτη συζήτηση σε επίπεδο ηγετών επί της καταρχήν συμφωνίας των «27» σε επίπεδο υπουργών, για τα δύο βασικά νομοθετήματα του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.

Η συμφωνία αυτή καλύπτει ορισμένες βασικές επιδιώξεις της Ελλάδας, όπως ο υποχρεωτικός Μηχανισμός Αλληλεγγύης, η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, η αποσυμφόρηση στα σύνορα και οι απαραίτητες προσαρμογές στον Κανονισμό του Δουβλίνου στις ανάγκες των χωρών πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, εξασφαλίζει διαρκή αποσυμφόρηση στα σύνορα και προσαρμόζει τις δεσμεύσεις του Κανονισμού Δουβλίνου στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των χωρών πρώτης γραμμής όπως η Ελλάδα. Παράλληλα, στηρίζει την έννοια των ασφαλών τρίτων χωρών, ενώ καθιερώνει μια ετήσια πολιτική συζήτηση, σε υπουργικό επίπεδο, η οποία θα θέτει επί τάπητος τη μεταναστευτική κατάσταση και τις ανάγκες που υπάρχουν σε όρους αλληλεγγύης - κάτι που παραδοσιακά έθετε η Αθήνα. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.