Πολιτικη & Οικονομια

Κυριάκος Μητσοτάκης για παραίτηση Τσίπρα: Αναμενόμενη απόφαση μετά από τρεις συντριπτικές ήττες

Τις ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Κυριάκος Μητσοτάκης για την παραίτηση Τσίπρα από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ: Αναμενόμενη απόφαση μετά από τρεις συντριπτικές ήττες - Κλείνει ένας κύκλος

Αναμενόμενη χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Θεωρώ πως ήταν μία αναμενόμενη απόφαση μετά από τρεις συντριπτικές ήττες που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας προσωπικά σε εθνικές εκλογές» είπε.

«Θεωρώ ότι με την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα κλείνει ένας κύκλος για τον ΣΥΡΙΖΑ.

»Ήταν ένα κόμμα που τα τελευταία χρόνια, και στην κυβέρνηση αλλά και στην αντιπολίτευση, ταυτίστηκε με την τοξικότητα, με τον διχαστικό λόγο και την εκκωφαντική αναποτελεσματικότητα όταν τελικά κλήθηκε να διαχειριστεί τις τύχες του τόπου» πρόσθεσε.

«Τα κόμματα πρέπει να ενώνουν τους πολίτες και πρέπει να προτείνουν λογικές, κοστολογημένες και εφαρμόσιμες λύσεις για τα προβλήματα των πολιτών», ανέφερε επίσης ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν πορεύθηκε ποτέ σε αυτόν τον δρόμο. Ελπίζω να τον βρει. Του το εύχομαι ειλικρινά».

Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες

«Δεσμευόμαστε να προσφέρουμε βιώσιμη ανάπτυξη και να ενισχύσουμε τη θέση μας στην Ε.Ε. Είναι καλό να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτός ο κύκλος πόνου έχει κλείσει στην Ελλάδα. Ακολουθούμε και εμείς τις ευρωπαϊκές εξελίξεις», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό το οποίο θα συζητήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός είπε μεταξύ άλλων ότι είχαμε το τραγικό ναυάγιο στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου ενώ υπήρχε η υπηρεσιακή κυβέρνηση και προσπαθούμε να προσδιορίσουμε ακριβώς τι έγινε.

«Όλοι στην Ελλάδα αισθάνονται τεράστια θλίψη για τον θάνατο αυτών των ανθρώπων. Ήταν ένα πλοίο γεμάτο ανθρώπους που έλαβαν ψεύτικες υποσχέσεις για ασφαλές ταξίδι. Ο κίνδυνος ήταν τεράστιος, η μόνη εναλλακτική είναι να σπάσουμε τον κύκλο και να χτυπήσουμε τη ρίζα του προβλήματος με τα πλοία που φεύγουν από τη Νότια Μεσόγειο και ριψοκινδυνεύουν ζωές» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Και πρόσθεσε: «Η Ελληνική Ακτοφυλακή έχει σώσει χιλιάδες ζωές, αλλά η προτεραιότητα είναι όχι μόνο να προστατεύσουμε τα σύνορα, αλλά και να συνδράμουμε όσους βρίσκονται σε κίνδυνο. Το θεωρούμε μεγάλη προτεραιότητα, από το 2019 καταφέραμε να μειώσουμε τις ροές κατά 95%, η συνεργασία με τις χώρες διαμεταφοράς είναι πολύ σημαντική και χρειαζόμαστε συνεργασία και με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής.

»Είμαστε χαρούμενοι για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στα θέματα μετανάστευσης και ασύλου, χρειαζόμαστε λύση ευρωπαϊκή. Η προστασία των συνόρων είναι μόνο ένα κομμάτι, θα πρέπει να μιλήσουμε για τις επιστροφές και να δείξουμε τον δρόμο για όσους χρειάζεται να επιστρέψουν».

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε την κα Μέτσολα για την κατανόησή της επί του ότι η Ελλάδα βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.