- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Πρώτο ευρωπαϊκό ραντεβού για Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό
Ζητούμενο κοινή ευρωπαϊκή απάντηση μετά και το ναυάγιο στην Πύλο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες την Πέμπτη για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ - Η Ουκρανία, το μεταναστευτικό, η οικονομία και η Κίνα είναι μεταξύ των βασικών θεμάτων που θα συζητήσουν οι «27» ηγέτες
Το πρώτο ευρωπαϊκό ραντεβού από την εκ νέου ανάληψη των καθηκόντων του θα έχει σήμερα, Πέμπτη (29/6), ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν είναι και ένα καίριας σημασίας για την Ελλάδα, το μεταναστευτικό. Γι' αυτό τον λόγο, μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης την Τρίτη, διεξήχθη διευρυμένη υπουργική σύσκεψη προπαρασκευαστικού χαρακτήρα στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών, Ναυτιλίας, Μετανάστευσης και Ασύλου και Προστασίας του Πολίτη.
Υπενθυμίζεται ότι με αφορμή την τραγωδία στην Πύλο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναφέρει μεταξύ άλλων: «Το νέο περιστατικό αναδεικνύει με τρόπο δραματικό ότι το μεταναστευτικό παραμένει πρόβλημα το οποίο απαιτεί συνεκτική ευρωπαϊκή πολιτική. Ώστε τα άθλια δίκτυα των εγκληματιών που διακινούν απελπισμένους ανθρώπους να βρουν, επιτέλους, την αποφασιστική απάντηση που τους αξίζει».
Το μεταναστευτικό στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής
Η Ουκρανία, το μεταναστευτικό, η οικονομία και η Κίνα είναι μεταξύ των βασικών θεμάτων που θα συζητήσουν οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής στις 29 και 30 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, όπως αναφέρει ο Σαρλ Μισέλ στην επιστολή πρόσκλησης προς τους 27.
Όσον αφορά στο μεταναστευτικό, ο κ. Μισέλ σημειώνει ότι «το πρόσφατο τραγικό ναυάγιο στη Μεσόγειο και οι πολλές χαμένες ζωές είναι μια έντονη υπενθύμιση της ανάγκης μας να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ακατάπαυστα για την ευρωπαϊκή μεταναστευτική πρόκληση. Μετά την έκθεση της Προεδρίας του Συμβουλίου και της Επιτροπής, θα εξετάσουμε τη μεταναστευτική κατάσταση και την πρόοδο στην εφαρμογή των συμπερασμάτων μας του Φεβρουαρίου».
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Το ναυάγιο είναι έκκληση για δράση»
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί «ευρωπαϊκή απάντηση σε μια κοινή ευρωπαϊκή πρόκληση» στον τομέα της μετανάστευσης, επισημαίνει στην επιστολή της προς τους Ευρωπαίους ηγέτες η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Στην επιστολή της, η επικεφαλής της Κομισιόν τονίζει ότι αυτή τη φορά οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν με φόντο τη σημαντική πρόοδο στα βασικά στοιχεία του Νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το 'Ασυλο.
«Οι γενικές προσεγγίσεις που επιτεύχθηκαν σχετικά με τον κανονισμό για τη διαχείριση του ασύλου και της μετανάστευσης και τον κανονισμό για τις διαδικασίες ασύλου αποτελούν σημαντικό ορόσημο. Ο συμβιβασμός που βρέθηκε μεταξύ των κρατών-μελών προσφέρει μια εφικτή και δίκαιη λύση, η οποία θα προστατεύει επίσης τα δικαιώματα των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο», τονίζει η πρόεδρος της Επιτροπής.
Προσθέτει, δε, ότι ο συμβιβασμός αυτός επιτυγχάνει μια «δίκαιη ισορροπία μεταξύ αλληλεγγύης και ευθύνης» και παρέχει μια «σταθερή βάση» για την έναρξη των συζητήσεων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Το ναυάγιο της περασμένης εβδομάδας είναι μια ακόμη έκκληση για δράση, υπογραμμίζοντας την επείγουσα ανάγκη να εντατικοποιήσουμε τη δουλειά μας με τις χώρες εταίρους, να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας μεταναστών, να περιορίσουμε τις παράτυπες αναχωρήσεις σε υπερπλήρη και μη αξιόπλοα σκάφη και να εργαστούμε σε εναλλακτικές νομικές οδούς, δίνοντας τέλος στην περιττή ταλαιπωρία και την ατυχή απώλεια ζωών», αναφέρε στη συνέχεια η επιστολή της φον ντερ Λάιεν προς τους Eυρωπαίους ηγέτες.
«Η συνεργασία με βασικούς εταίρους παραμένει καθοριστική», τονίζει η πρόεδρος της Επιτροπής, σημειώνοντας ότι θα αναζητηθούν νέες ολοκληρωμένες εταιρικές σχέσεις με τρίτες χώρες, βασισμένες σε αμοιβαία επωφελή συνεργασία, όπως για παράδειγμα είναι η πρωτοβουλία με την Τυνησία.
Σε ό,τι αφορά το σχέδιο δράσης για την Ανατολική Μεσόγειο, η φον ντερ Λάιεν τονίζει ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει τις εργασίες, βασιζόμενη στη δήλωση της ΕΕ -Τουρκίας. «Αυτό απαιτεί έναν συνολικό διάλογο με την Τουρκία βασισμένο σε συζητήσεις με τα κράτη μέλη», αναφέρει στην επιστολή της.
Επισημαίνεται, τέλος, ότι η αποτελεσματική διαχείριση των εξωτερικών συνόρων παραμένει προτεραιότητα. «Οι προκλήσεις και η εξελισσόμενη πολυπλοκότητα στα σύνορά μας, συμπεριλαμβανομένων των υβριδικών απειλών, απαιτούν λειτουργική ευελιξία και προσαρμοστικότητα, λαμβάνοντας επίσης υπόψη το τρέχον γεωπολιτικό τοπίο. Από αυτή την άποψη, πρέπει να συνεχίσουμε να εντείνουμε την υποστήριξή μας στα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν προκλήσεις στα εξωτερικά σύνορα. Έχει παρασχεθεί άμεση υποστήριξη στα κράτη-μέλη για την ενίσχυση του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ μέσω του Frontex, της παροχής εξοπλισμού και της ικανότητας ηλεκτρονικής επιτήρησης».
Μελόνι: «Αναγνωρίστηκε ότι το μεταναστευτικό είναι ευρωπαϊκή πρόκληση»
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, σε ομιλία της στην βουλή της Ρώμης, έκανε αναφορά στο μεταναστευτικό και τη Σύνοδο Κορυφής.
Συγκεκριμένα, υπογράμμισε: «Στη σύνοδο, κύριο θέμα θα αποτελέσει το μεταναστευτικό. Συμμετέχουμε και εμείς στο πένθος για την πρόσφατη τραγωδία στα ανοικτά των ελληνικών ακτών. Θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, σε κάθε ευκαιρία, για την πάταξη της τραγικής διακίνησης ανθρώπων, η οποία προκαλεί τις τραγωδίες αυτές. Αναγνωρίστηκε επιτέλους ότι το μεταναστευτικό είναι μια ευρωπαϊκή πρόκληση και απαιτεί ευρωπαϊκές απαντήσεις, ενώ κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος η προσέγγιση η οποία στοχεύει στο να ξεπεραστεί η αντιπαράθεση μεταξύ πρωτογενών και δευτερογενών ροών, δηλαδή χωρών άφιξης και προορισμού».
ΝΥΤ: Η Frontex εξετάζει να αποχωρήσει από την Ελλάδα
Την ίδια ώρα, πάντως, ο επικεφαλής για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Frontex δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο οργανισμός θα μπορούσε να αναστείλει τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα λόγω των «χρόνιων παραβιάσεων των δικαιωμάτων των μεταναστών», αποσύροντας ενδεχομένως δεκάδες συνοριοφύλακες, πλοία και αεροσκάφη από μια βασική πύλη εισόδου στην Ευρώπη.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των New York Times, σε έκθεσή του για το ναυάγιο στην Πύλο ο Ευρωπαίος αξιωματούχος Jonas Grimheden ασκεί ακόμη μεγαλύτερη πίεση στην Ελλάδα σχετικά με τις πολιτικές της για τους μετανάστες. Ο Grimheden επικαλείται εσωτερικούς κανονισμούς της Frontex, καθώς και αρκετές περιπτώσεις που καταδεικνύουν αυτό που αποκάλεσε ως «άδικη μεταχείριση αιτούντων άσυλου και μεταναστών από τις ελληνικές Αρχές».
Σε μια εμπιστευτική έκθεση προς την ηγεσία της Frontex, ο Grimheden συμβούλευσε το διοικητικό συμβούλιο σχετικά με «πιθανά μέτρα για την αντιμετώπιση του ζητήματος των δραστηριοτήτων του οργανισμού στην Ελλάδα, σε σχέση με το άρθρο 46», το οποίο προβλέπει την αποχώρηση για παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων.
Αποτυπώνοντας όμως την περίπλοκη πραγματικότητα της λειτουργίας σε μία από τις κύριες πύλες εισόδου της Ευρώπης, συνέστησε επίσης, σε άλλο τμήμα της έκθεσης, να αυξηθεί η παρουσία και η εμπλοκή του οργανισμού, προκειμένου να αποτραπούν περαιτέρω καταχρήσεις.
Σύμφωνα με την περιληπτική έκθεση του εκπροσώπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Grimheden ζήτησε «τα αυστηρότερα δυνατά μέτρα» για να ευθυγραμμιστεί η Ελλάδα «με το εθνικό, το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο» και αναφέρθηκε ρητά στην αναστολή των επιχειρήσεων στη χώρα.
Πάντως, οι συστάσεις του Grimheden δεν είναι δεσμευτικές και υπόκεινται στην έγκριση των κυβερνήσεων της ΕΕ και της Κομισιόν.