Πολιτικη & Οικονομια

Βάλτε στη Βουλή τις ελπίδες, όχι τους φόβους σας

«Αυτό που πρέπει να σταθμίσουν οι πολίτες με ψυχραιμία είναι ποιος τρόπος είναι ο καλύτερος για τη Δημοκρατία και τα συμφέροντα του συνόλου της κοινωνίας»

Κωνσταντίνος Καλαφατάκης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Εκλογές 2023: Η πρωτοβουλία ΠΡΑΣΙΝΟ & ΜΩΒ, μία συμμαχία 6 ελληνικών κομμάτων.

Σε αυτές τις εκλογές οι πολίτες έχουν ανάμεσα στους 32 συνδυασμούς που διεκδικούν την ψήφο τους και την επιλογή του ΠΡΑΣΙΝΟΥ & ΜΩΒ. Είναι σημαντικό λοιπόν να γνωρίζουν τα βασικά πολιτικά χαρακτηριστικά του συνδυασμού αυτού και σε ποιους απευθύνεται. Ο σωστά ενημερωμένος πολίτης για όλες τις διαθέσιμες επιλογές του, είναι εκείνος που βοηθά στη σωστή λειτουργία της αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας.

Το ΠΡΑΣΙΝΟ & ΜΩΒ είναι συμμαχία 6 ελληνικών κομμάτων, τα οποία έχουν πολιτικές αναφορές, άλλο λιγότερο άλλο περισσότερο, στην λεγόμενη πράσινη ατζέντα. Αυτός είναι ο λόγος άλλωστε που τα 6 κόμματα συνεργάζονται στην ομάδα των Greens/EFA του Ευρωκοινοβουλίου εδώ και αρκετά χρόνια. Σχηματικά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μία συνεργασία οικολόγων (πράσινο) με ευρωφεντεραλιστές και μεταρρυθμιστές (μωβ).

Οι συζητήσεις για τη συγκρότηση της συμμαχίας ξεκίνησαν πριν από ένα περίπου χρόνο. Στελέχη από όλα τα κόμματα κατέβαλαν εντατικές προσπάθειες ώστε να αναπτυχθεί ένα προγραμματικό πλαίσιο το οποίο να υπερβαίνει τις διαφορές των κομμάτων αυτών, και να επικεντρώνεται σε σημεία που απαντούν στις σύγχρονες προκλήσεις. Και το πέτυχαν. Το πλαίσιο που συμφωνήθηκε [1] θέτει την ανάγκη βιώσιμης οικονομίας, συμπεριληπτικής κοινωνίας και πράσινης μετάβασης αφενός, και την ανάγκη μεταρρύθμισης της Ευρώπης και εκσυγχρονισμού του κράτους μας αφετέρου. Είναι ένα φρέσκο, προοδευτικό προγραμματικό πλαίσιο, εναλλακτικό εκείνου των παραδοσιακών κομμάτων, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, που όπως φάνηκε και στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023, μοιάζει να μην κεντρίζει πια το ενδιαφέρον μεγάλου μέρους των ψηφοφόρων.

Οι 259 υποψήφιοι του συνδυασμού, με εκπροσώπηση σε όλα τα εκλογικά διαμερίσματα της χώρας, είναι άνθρωποι που προέρχονται από την κοινωνία των πολιτών, επαγγελματίες από το εσωτερικό της χώρας και Έλληνες του εξωτερικού, με υψηλή εξειδίκευση στους τομείς βασικού πολιτικού ενδιαφέροντος (μεταξύ άλλων σε οικονομία, υγεία, παιδεία, διεθνείς σχέσεις/ εξωτερική πολιτική/ ασφάλεια, δημόσια διοίκηση), αλλά και άτομα με κινηματική δράση. Ανάμεσά τους, εξέχουσα θέση έχουν τα 15 πρόσωπα που κοσμούν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, και φανερώνουν τη σοβαρότητα και την αξιοπιστία της προσπάθειας. Ενδεικτικά, αναφέρω τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου κ. Πέτρο Στάγκο, ομότιμο καθηγητή νομικής του ΑΠΘ με πλουσιότατο έργο πάνω στον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό και το ευρωπαϊκό δίκαιο των δικαιωμάτων του ανθρώπου, την συνεπικεφαλής κα. Αναστασία Ψειρίδου καθηγήτρια του Πάντειου Πανεπιστημίου πάνω σε ζητήματα βιώσιμης οικονομίας και τον τρίτο στο ψηφοδέλτιο κ. Αναστάσιο Περράκη, διευθυντή του τομέα βιοχημείας στο Ολλανδικό Ινστιτούτο για τον καρκίνο, και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης.

Το ΠΡΑΣΙΝΟ & ΜΩΒ δε συνιστά μία ευκαιριακή πρωτοβουλία, δεν σχεδιάστηκε να έχει πρόσκαιρα χαρακτηριστικά. Θέλει να δώσει ουσιαστική προστιθέμενη αξία στο πολιτικό σύστημα της χώρας μας, εισφέροντας μεταξύ άλλων στην ανανέωσή του. Το γεγονός αυτό επιβράβευσαν και οι Ευρωπαίοι Πράσινοι με την Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία, που συγκροτούν την τέταρτη μεγαλύτερη ομάδα του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, και εξέφρασαν την επίσημη και αποκλειστική στήριξή τους στο συνδυασμό [2].

Επιπλέον, η αξιακή κατεύθυνση και η διαφορετική αισθητική, που θέλει να κομίσει το ΠΡΑΣΙΝΟ & ΜΩΒ, είναι επίσης πρόδηλες. Ο συνδυασμός επιδιώκει να εισέλθει στο Κοινοβούλιο, ώστε να συνταχθεί με τις λύσεις των προβλημάτων και όχι τη διαιώνιση ή την όξυνσή τους. Αυτός είναι ο λόγος που τόλμησε να εκφράσει προεκλογικά σαφή θέση πώς θα συμπεριφερθεί ακόμα και στο απίθανο σενάριο που δεν υπάρξει αυτοδυναμία. Ότι δηλαδή θα παρέχει ψήφο εμπιστοσύνης στο πρώτο κόμμα, στη βάση ενός συμφωνημένου πολιτικού πλαισίου που θα περιλαμβάνει σοβαρές εκσυγχρονιστικές τομές για την υπέρβαση των χρόνιων υστερήσεων της χώρας, όπως η αποκομματικοποίησης του Κράτους και η απομάκρυνση από κάθε μορφής πελατειακές λογικές. Και βέβαια, στο μακράν πιθανότερο σενάριο της αυτοδύναμης κυβέρνησης, το ΠΡΑΣΙΝΟ & ΜΩΒ θα ασκήσει αντιπολίτευση αρχών με καλά επεξεργασμένες αντιπροτάσεις, υπερψηφίζοντας νομοσχέδια που το βρίσκουν σύμφωνο.

Το μήνυμα της συμμαχίας προς τους Έλληνες ψηφοφόρους είναι πολλαπλό.

Τους καλούμε να μην ψηφίσουν με κριτήρια το θυμό. Οι προκλήσεις της εποχής είναι σύνθετες και για την αντιμετώπισή τους χρειάζονται δημιουργικές, καινοτόμες φωνές που δίνουν διεξόδους, όχι στείρες κραυγές που επιτείνουν τα αδιέξοδα και πολλαπλασιάζουν τα προβλήματα.

Τους καλούμε να αναλογιστούν τα γεγονότα της τελευταίας 10ετίας και να αναρωτηθούν αν προσέφεραν οτιδήποτε θετικό στην πατρίδα τα ακροδεξιά κόμματα που εκπροσωπήθηκαν στο Κοινοβούλιο το 2012, το 2015 και το 2019.

Τους καλούμε να αποφύγουν έτσι τις «σειρήνες του σκοταδισμού» του 2023, οι οποίες σε αυτές τις εκλογές έχουν βρει κομματική έκφραση μέσα από τουλάχιστον 5 κόμματα/ συνδυασμούς κομμάτων, είτε κοινοβουλευτικών είτε κοντά στο όριο εισόδου στη Βουλή.

Τους καλούμε να αναλογιστούν πόσο ωφέλιμα για τον τόπο είναι κόμματα χωρίς βάθος προγραμματικών θέσεων, που λειτουργούν με ιδιαίτερα προσωποπαγή και «συντεχνιακά» χαρακτηριστικά.

Τους καλούμε να μην ψηφίσουν με κριτήριο το φόβο, ειδικότερα το φόβο της κυβερνητικής αστάθειας. Η χώρα μετά τις εκλογές θα κυβερνηθεί. Αυτό που πρέπει να σταθμίσουν οι πολίτες με ψυχραιμία είναι ποιος τρόπος είναι ο καλύτερος για τη Δημοκρατία και τα συμφέροντα του συνόλου της κοινωνίας.

Μία παντοκρατορία της ΝΔ, που θα αυξήσει την αλαζονεία και την αυθαιρεσία των στελεχών της, όπως συμβαίνει παντού στον κόσμο, ανεξαρτήτου εποχής, όταν ένα σύστημα εξουσίας δεν έχει αντίβαρα, ή μία κυβέρνηση της ΝΔ που χωρίς αλαζονικές συμπεριφορές θα κληθεί να συμφωνήσει και να εργαστεί πάνω σε μία μεταρρυθμιστική ατζέντα προόδου για τη χώρα.   

Ενθαρρύνουμε τους πολίτες να ψηφίσουν με κριτήριο τις ελπίδες τους. Να επενδύσουν σε κόμματα και συνδυασμούς που εκφράζουν ένα σχέδιο για τη χώρα και το μέλλον της. Και προσκαλούμε τους πολίτες εκείνους που δεν είναι ικανοποιημένοι με κανένα από τα τρία παραδοσιακά κόμματα που έχουν ασκήσει κυβερνητική εξουσία (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ), και ειδικά εκείνους τους πολίτες που ενδιαφέρονται για την αναγέννηση του προοδευτικού χώρου στην Ελλάδα, να στρέψουν το βλέμμα τους προς το ΠΡΑΣΙΝΟ & ΜΩΒ και να το τιμήσουν με την ψήφο τους.

[1] https://prasinomov.gr/programma/

[2] https://europeangreens.eu/european-greens-support-%E2%80%98green-and-purple%E2%80%99-alliance-upcoming-greek-elections