Πολιτικη & Οικονομια

Στον κόσμο των ελληνικών ΜΜΕ

Δεν είναι εύκολο για τον Έλληνα αναγνώστη να δει τη γενικότερη εικόνα

57123-124662.jpg
Κώστας Καρκαγιάννης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
80610-162769.jpg

Το μεσημέρι της Τρίτης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε τις νέες μακροοικονομικές της προβλέψεις για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Ευρωζώνης και για κάθε κράτος μέλος ξεχωριστά. Από επαγγελματική διαστροφή μπήκα στα τρία-τέσσερα σοβαρότερα σάιτ ελληνικών εφημερίδων για να πληροφορηθώ τα νέα. Πέτυχα παρόμοιους τίτλους όπως «Κομισιόν: Προβλέπει ανάπτυξη 2,9% για την Ελλάδα το 2015 και 3,7% το 2016». Παρόμοια ήταν και τα κείμενα, φαντάζομαι κοπιαρισμένα από τηλεγράφημα του ΑΠΕ. Πουθενά, ή σχεδόν πουθενά (μια περίπτωση ήταν το σάιτ της Ναυτεμπορικής) δεν υπήρχε η είδηση για τις προβλέψεις που έκανε η Κομισιόν για το σύνολο της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης. Λες και η Ελλάδα είναι μόνη της στον κόσμο. Ας δούμε εν τάχει τις προβλέψεις της Επιτροπής για τους υπόλοιπους.

Οι τίτλοι των μεγάλων πρακτορείων ειδήσεων ήταν και αυτοί παρόμοιοι μεταξύ τους, αλλά με απαισιόδοξο τόνο και όχι με τον θριαμβευτικό των ελληνικών σάιτ, όπως ο τίτλος του Reuters «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περικόπτει τις προβλέψεις, καθυστερεί η ανάκαμψη της Ευρωζώνης». Και δικαιολογημένα. Η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το 2014 δεν θα είναι 1,2% του ΑΕΠ που υπολόγιζε η Κομισιόν τον περασμένο Μάιο, αλλά μόλις 0,8%. Το 2015 το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,1% και όχι κατά 1,7% και μόνο το 2016 το ποσοστό ανάπτυξης της οικονομίας της Ευρωζώνης θα φτάσει το 1,7%, δηλαδή ένα χρόνο αργότερα απ' όσο υπολόγιζε μόλις τον Μάιο η Επιτροπή. Η αρνητική αναθεώρηση των προβλέψεων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αρνητική αναθεώρηση των προβλέψεων για τις μεγάλες οικονομίες. Η ανάπτυξη για τη Γερμανία αναθεωρήθηκε για το 2014 από το 1,8% τον Μάιο στο 1,3% και για το 2015 από το 2% μόλις στο 1,1%. Τα ίδια και χειρότερα στη Γαλλία: Για το 2014 η πρόβλεψη μειώνεται από το 1% στο 0,3% και για το 2015 από το 1,5% μόλις στο 0,7%. Για την Ιταλία η Κομισιόν προέβλεπε τον Μάιο ανάπτυξη το 2014 κατά 0,6% και τώρα προβλέπει ύφεση 0,4%. Το 2015 η ιταλική οικονομία προβλέπεται πλέον ότι θα αναπτυχθεί κατά 0,6% αντί για 1,2% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη. Συνολικά η πρόβλεψη για ανάπτυξη το 2015 έχει αναθεωρηθεί αρνητικά για τις 14 από τις 19 χώρες της Ευρωζώνης. Διασώζονται η Ιρλανδία (3,6% από 3% η προηγούμενη πρόβλεψη), η Μάλτα (2,9% από 2,3%) και η Σλοβενία (1,7% από 1,4%), ενώ αμετάβλητη έχει παραμείνει η πρόβλεψη για δύο κράτη μέλη, τις Ελλάδα (2,9%) και Ολλανδία (1,4%).

Μακάρι η πρόβλεψη της Κομισιόν για την ανάπτυξη στην Ελλάδα να αποδειχτεί πιο εύστοχη από τις προηγούμενες, αν και μού φαίνεται λίγο δύσκολο όταν ολόκληρη η Ευρωζώνη βρίσκεται στα πρόθυρα της ύφεσης, το ίδιο και τα μεγάλα γειτονικά κράτη όπως η Ρωσία, όταν το ΔΝΤ τον Οκτώβριο υποβάθμισε την πρόβλεψη του για το παγκόσμιο ΑΕΠ και όταν επιβραδύνεται η ανάπτυξη ακόμη και στην Κίνα. Η Κομισιόν λέει ότι το 2015 το ελληνικό ΑΕΠ θα αναπτυχθεί χάρη στην «ταχεία ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης» το 2014 (ε;), η οποία «θα εξακολουθήσει να υποστηρίζεται από τις χαμηλές προσδοκίες για τον πληθωρισμό», (ααα, έτσι εξηγείται), «την αύξηση στο διαθέσιμο εισόδημα» (ε;!) και «στην χρήση των αποταμιεύσεων που προληπτικά διατηρούνται εκτός του τραπεζικού συστήματος» (προτιμώ να μην το σχολιάσω). Επιπλέον η ανάκαμψη το 2015 θα υποστηριχθεί από την «συνεχιζόμενη ισχυρή επίδοση των εξαγωγών» (;;) το 2014 που προβλέπεται ότι θα «αυξηθούν το 2015» (Εξαγωγές σε ποιον όταν παντού γύρω μας η κατάσταση επιδεινώνεται; Στον Άρη;). Η απουσία οιασδήποτε κριτικής κατά την μετάδοση των ειδήσεων είναι γενικότερο πρόβλημα που αφορά το σύνολο του ελληνικού Τύπου και εν μέρει εδράζεται στην πεποίθηση ότι οι ειδήσεις υποτίθεται πως δεν πρέπει να περιλαμβάνουν σχόλια ώστε να είναι αντικειμενικές. Κατά τη γνώμη μου αυτό είναι αδύνατο γιατί ακόμη και η απουσία σχολιασμού αποτελεί σχόλιο από μόνη της, αλλά αυτή είναι άλλη συζήτηση.

Δεν ήταν λοιπόν εύκολο για τον Έλληνα αναγνώστη να δει τη γενικότερη εικόνα. Είτε θα έπρεπε να μπει σε ξένα σάιτ (το συνιστώ γενικότερα) είτε να ψάξει πολύ στα ελληνικά σάιτ ώστε να εντοπίσει τις ειδήσεις που αφορούσαν το γενικότερο σύνολο. Επίσης δεν πήρε πουθενά το μάτι μου λινκ προς την πρωτογενή πηγή (τις ανακοινώσεις της Κομισιόν) παρ' όλο που ένα από τα αδιαμφισβήτητα πλεονεκτήματα των σάιτ είναι η δυνατότητα να παραπέμπουν σε άλλες πηγές, πρωτογενείς ή δευτερογενείς. Όπως και δεν αναφερόταν ως πηγή το ΑΠΕ. Προσωπικά θα απέφευγα όσο το δυνατόν κάθε αναφορά στο ΑΠΕ διότι το θεωρώ βαθύτατα αναξιόπιστο μέσο, αλλά διάολε όταν το χρησιμοποιείς πρέπει να το γράφεις. Οι μομφές αυτές δεν απευθύνονται στους συναδέλφους που εργάζονται στα ελληνικά σάιτ, συνάδελφοι που όπως πληροφορούμαι είναι συνήθως πολύ λίγοι για τον όγκο της δουλειάς που πρέπει να χειριστούν και πιθανότατα πιο κακοπληρωμένοι από εμάς των εφημερίδων. Απευθύνονται στους διευθυντές τους. Και κάπως έτσι η Ελλάδα παραμένει ένας περίκλειστος μικρόκοσμος ακόμη και στο ίντερνετ. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

H απειλή εξ Ανατολών - Μέρος 2: Η διεθνής νομολογία ως περίγραμμα ενός έντιμου συμβιβασμού
H απειλή εξ Ανατολών - Μέρος 2: Η διεθνής νομολογία ως περίγραμμα ενός έντιμου συμβιβασμού

Μια προσπάθεια να σκιαγραφηθεί η εικόνα της πλέον εύλογης και πιθανής απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, στην υποθετική περίπτωση κοινής ελληνο-τουρκικής προσφυγής σε αυτό

Πώς το κράτος θα ξαναπροσλάβει ένστολους που μπουκάρουν σε υπουργεία;
Πώς το κράτος θα ξαναπροσλάβει ένστολους που μπουκάρουν σε υπουργεία;

Κανείς δεν θα εκπλαγεί αν οι εποχιακοί πυροσβέστες που μπουκάραν στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας πάρουν μέρος στον επόμενο διαγωνισμό για τις προσλήψεις εποχιακών, προσληφθούν ή μονιμοποιηθούν

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.