Πολιτικη & Οικονομια

Εκλογές 2023: Πώς ψηφίζω την Κυριακή 25 Ιουνίου

Λίστα αντί σταυρών

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Εκλογές 2023: Οι κάλπες της 25ης Ιουνίου είναι μια ξεχωριστή, νέα εκλογική διαδικασία, ανεξάρτητη από εκείνη της 21ης Μαΐου 

Λίγα εικοσιτετράωρα μένουν για τις εκλογές της 25 Ιουνίου, αφού δεν προέκυψε αυτοδύναμη κυβέρνηση από τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Αυτήν τη φορά, οι ψηφοφόροι θα διαπιστώσουν ότι μέσα στο παραβάν δεν θα υπάρχει στυλό για να βάλουν σταυρό στα ονόματα υποψηφίων, καθώς οι δεύτερες εκλογές διεξάγονται με λίστα, πράγμα που σημαίνει ότι επιλέγουμε μόνο κόμμα.

Η σειρά των υποψηφίων έχει επιλεγεί από τις ηγεσίες των κομμάτων με βασικό κριτήριο τα αποτελέσματα και τους σταυρούς που έλαβαν οι υποψήφιοι στις πρώτες κάλπες.

Την Κυριακή 25 Ιουνίου οι ψηφοφόροι θα προσέρχονται με την ταυτότητά τους ενώπιον της εφορευτικής επιτροπής, η οποία θα τους δίνει τα ψηφοδέλτια, αφού επιβεβαιώσει τα στοιχεία τους.

Τι γίνεται όμως εάν λίγες ημέρες πριν ένας ψηφοφόρος χάσει την ταυτότητά του.

Σύμφωνα με τον οδηγό του υπουργείου Εσωτερικών, η αναγνώριση των στοιχείων του εκάστοτε ψηφοφόρου εκτός από την ταυτότητα, γίνονται και με άλλα τέσσερα έγγραφα. Συγκεκριμένα:

  • αν δεν υπάρχει αστυνομική ταυτότητα, γίνεται δεκτή σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής
  • το διαβατήριο
  • το δίπλωμα οδήγησης
  • ή το βιβλιάριο όλων των Ταμείων

Σημειώνεται ότι, τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.

Παράλληλα, δεκτή γίνεται και η ψηφιακή ταυτότητα στο gov.gr.

Μέχρι τι ώρα ψηφίζουμε στις επαναληπτικές εκλογές 2023

Οι κάλπες ανοίγουν στις 7:00 το πρωί της Κυριακής (25/6) και η ψηφοφορία ολοκληρώνεται στις 19:00.

Πάντως, είθισται η ψηφοφορία να παρατείνεται για λίγη ώρα σε περίπτωση που κατά την ώρα λήξης της ψηφοφορίας υπάρχουν ουρές έξω από κάποιο εκλογικό τμήμα.