- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Συμπεριληπτικές δομές στέγασης και υποστήριξης για ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα
Μια κοινωνία στην πράξη συμπεριληπτική, με ισότητα, ορατότητα, αποδοχή
Ο υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Σταμάτης, γράφει για τις συμπεριληπτικές δομές στέγασης και υποστήριξης για ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα
Σε μια σύγχρονη δυτική Δημοκρατία όλοι πρέπει να αισθάνονται ελεύθεροι να αναπτύσσουν την προσωπικότητά τους και να επιλέγουν τον τρόπο που θα ζήσουν, ανεξάρτητα από το σεξουαλικό τους προσανατολισμό, την ταυτότητα, τα χαρακτηριστικά ή την έκφραση φύλου τους. Η ρητή θεσμική κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ προσώπων σ’ ένα Κράτος Δικαίου είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για να νιώσουν πραγματικά ίσοι με όλους σε μια κοινωνία που τους συμπεριλαμβάνει και τους αποδέχεται. Τα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας βιώνουν αρκετά συχνά την απόρριψη από το οικογενειακό τους περιβάλλον, την κοινωνική περιθωριοποίηση και την απομόνωση. Τα βαθιά παγιωμένα κοινωνικά στερεότυπα κάποιες φορές τους αποθαρρύνουν ακόμη και από την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, ενώ υφίστανται κοινωνικά εμπόδια και διακρίσεις στην αγορά εργασίας, παρά τη ρητή νομοθετική κατοχύρωση της αρχής της ίσης μεταχείρισης στον τομέα της απασχόλησης και της επαγγελματικής κατάρτισης. Οι παραβιάσεις δικαιωμάτων διεθνώς έχουν ακόμα σοβαρότερες συνέπειες για τις πολλαπλά ευάλωτες ομάδες, όπως για ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, όσα εργάζονται στο σεξ, για μετανάστες, πρόσφυγες και άτομα που αιτούνται διεθνούς προστασίας, καθώς και για ΛΟΑΤΚΙ+ τρίτης ηλικίας, παιδιά ΛΟΑΤΚΙ+ και ΛΟΑΤΚΙ+ με αναπηρία.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (FRA) ένα στα πέντε άτομα ΛΟΑΤΚΙ+ βιώνει ή διατρέχει άμεσο κίνδυνο να βιώσει την αστεγία, με την αναλογία να ανέρχεται στο ένα στα τρία για τα trans πρόσωπα. Σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας που διεξήγαγε η FEANTSA, (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Οργανώσεων για την Αστεγία) διαπιστώνεται ότι το 72% των ερωτηθέντων απαντά ότι δεν υπάρχει καμία εθνική πολιτική εστιασμένη στην καταπολέμηση της αστεγίας των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. Μόνο το 17% των συμμετεχόντων απαντά ότι οι κυβερνήσεις τους εκπονούν πολιτικές με στόχο την επίλυση του προβλήματος της αστεγίας για τους ΛΟΑΤΚΙ.
Τα τέσσερα τελευταία χρόνια, η Κυβέρνηση εστίασε μεταξύ άλλων και στην ανάγκη ισότιμης κοινωνικής ένταξης των ΛΟΑΤΚΙ+ προσώπων, έτσι ώστε να ασκούν τα δικαιώματά τους απρόσκοπτα και αποτελεσματικά, με όρους ισονομίας και συμπερίληψης. Με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη εκπονήθηκε για πρώτη φορά Εθνική Στρατηγική για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+, με στόχο την άρση των εμποδίων και των διακρίσεων για τη συμπερίληψή τους στην κοινότητα, τόσο με στοχευμένες όσο και με mainstream πολιτικές.
Σε αυτήν την κατεύθυνση και στο πλαίσιο προώθησης της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμησης της αστεγίας και των διακρίσεων σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, εγκρίθηκε η ίδρυση και λειτουργία στην Περιφέρεια Αττικής επτά εποπτευόμενων διαμερισμάτων, στα οποία θα φιλοξενούνται άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας για ορισμένο χρονικό διάστημα. Δεν πρόκειται απλώς για την προσωρινή κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των ωφελουμένων, αλλά για ένα μοντέλο ολιστικής υποστήριξής τους, αφού πέραν της κατάλληλης και αξιοπρεπούς στέγης, θα παρέχονται στους ωφελούμενους υπηρεσίες ατομικής φροντίδας και υγιεινής, διασύνδεσης με υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας, κοινωνικής και εργασιακής (επαν-) ένταξης, καθώς και διασύνδεση με τη Δομή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης, εφόσον απαιτείται. Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργείται σε ειδικό χώρο δομή παροχής ψυχοκοινωνικής στήριξης για ΛΟΑΤΚΙ+ πρόσωπα, με στόχο την υποστήριξη και ενδυνάμωσή τους, καθώς και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για ζητήματα βίας και εκφοβισμού. Ειδικότερα, στο πλαίσιο αυτής της υπηρεσίας θα συγκεντρώνονται και θα καταγράφονται τα περιστατικά ομοφοβίας, τρανσφοβίας, αμφιφοβίας, ιντερφοβίας και των συναφών εκφάνσεών τους και των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας, χαρακτηριστικών ή έκφρασης φύλου. Επιπλέον, θα υπάρχει η δυνατότητα δωρεάν παροχής νομικής και ψυχολογικής υποστήριξης σε ΛΟΑΤΚΙ άτομα που υφίστανται βία και διακρίσεις. Παράλληλα, θα λειτουργεί τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής και συμβουλευτικής υποστήριξης των ΛΟΑΤΚΙ+ προσώπων και ενδυνάμωσης των ίδιων και των οικογενειών τους, έτσι ώστε να καταρρίπτονται τα στερεότυπα και να εξομαλύνονται οι οικογενειακές σχέσεις.
Με πυξίδα μας την «Ενότητα στην πολυμορφία», που αποτελεί θεμελιώδη αξία του ευρωπαϊκού μας πολιτισμού, οικοδομούμε την κοινωνία της αλληλεγγύης και της συμπερίληψης
Η δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Με τη δημιουργία των δύο αυτών δομών, προσωρινής φιλοξενίας και ψυχοκοινωνικής στήριξης, η Πολιτεία εστιάζει στην ενίσχυση της ορατότητας των ΛΟΑΤΚΙ+, δημιουργεί ένα δίχτυ ασφαλείας και ελευθερίας ενάντια στον φόβο και στην προκατάληψη και τους θωρακίζει έμπρακτα για να κάνουν μια δυναμική επανεκκίνηση στη ζωή τους.
Όμως, ο σχεδιασμός κοινωνικών παρεμβάσεων δεν αρκεί για να νιώσουν οι άνθρωποι αυτοί ελεύθεροι και ίσοι. Εμείς δεν παλεύουμε για μια κοινωνία απλώς ανεκτική, αλλά όραμά μας είναι μια κοινωνία στην πράξη συμπεριληπτική, με ισότητα, ορατότητα, αποδοχή. Γι’ αυτό επενδύουμε περαιτέρω στην ενεργοποίηση της κοινωνίας και στη δημιουργία ενός εκπαιδευτικού συστήματος που θα αποδέχεται και θα ενσωματώνει στους κόλπους του κάθε έκφανση της διαφορετικότητας ως πτυχή της ανθρώπινης ποικιλομορφίας. Με πυξίδα μας την «Ενότητα στην πολυμορφία», που αποτελεί θεμελιώδη αξία του ευρωπαϊκού μας πολιτισμού, οικοδομούμε την κοινωνία της αλληλεγγύης και της συμπερίληψης.