Πολιτικη & Οικονομια

Το μπαλόνι ΣΥΡΙΖΑ δεν θα σταματήσει να ξεφουσκώνει

«Μετά την αδυναμία να κυβερνήσουν απέδειξαν και την αδυναμία τους να αντιπολιτευτούν»

Μάνος Βουλαρίνος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Εκλογές 2023: Ο Μάνος Βουλαρίνος σχολιάζει τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ μετά την ήττα της 21ης Μαΐου και τη στρατηγική του πριν τις κάλπες της 25ης Ιουνίου.

Ομολογώ ότι δεν καταλαβαίνω τις αναλύσεις για την όχι απλώς αδιάκοπη αλλά και εντεινόμενη προσπάθεια των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ να αποδείξουν ότι ο καταποντισμός της 21ης Μαΐου δεν άλλαξε απολύτως τίποτα στην αντίληψή τους για τη χώρα, την κοινωνία και την πολιτική. Δεν καταλαβαίνω την επιμονή η στάση τους να αποδοθεί σε σχέδιο και να θεωρηθεί ως αποτέλεσμα τακτικής. Όχι μόνο επειδή μου φαίνεται κάπως δύσκολο να σχεδιάζει κάποιος τη διεύρυνση της ήττας του αλλά και επειδή τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτο και καλύτερο τον μπρόεδρο Αλέκση, ολοφάνερα δεν έχουν καμία ικανότητα σχεδιασμού ή καμία ικανότητα γενικώς.

Το μοναδικό τους εφόδιο ήταν και παραμένει το θράσος. Αυτό ήταν που (μαζί με τη συγκυρία) τους οδήγησε στην κορυφή. Κανένα σχέδιο, καμία ηγετική αρετή, καμία «ανάγνωση» των αναγκών και των επιθυμιών της κοινωνίας. Και ακριβώς επειδή, πέρα από το θράσος και την τύχη, δεν υπήρχε τίποτα πίσω από την επιτυχία τους, η αποτυχία ήρθε πολύ γρήγορα και όσο περνάει ο καιρός γίνεται όλο και πιο παταγώδης.

Επειδή δεν έχουν καμία απολύτως ικανότητα, το μόνο που κατάφεραν να κάνουν οι σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης τους ήταν να αποδείξουν ότι δεν μπορούν να κυβερνήσουν. Αυτό έγινε τόσο γρήγορα φανερό που η κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας στις δημοσκοπήσεις (και μετά στα εκλογικά αποτελέσματα) ξεκίνησε λίγους μήνες μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 και κρατάει μέχρι σήμερα.

Επειδή δεν έχουν καμία απολύτως ικανότητα, μετά την αδυναμία να κυβερνήσουν απέδειξαν και την αδυναμία τους να αντιπολιτευτούν. Αποτέλεσμα ο καταποντισμός τους στο 20%. Η αντιπολίτευσή τους σε μια κυβέρνηση την οποία περιέγραφαν με τα μελανώτερα χρώματα («καθεστώς Μητσοτάκη», «η χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης» κλπ) ήταν τόσο αστεία που το αποτέλεσμα της ήταν να χάσουν πάνω από το 1/3 των ψηφοφόρων τους. 

Επειδή δεν έχουν καμία απολύτως ικανότητα, ακόμα και μετά το ανεπανάληπτο στραπάτσο δεν είναι σε θέση όχι μόνο να αλλάξουν αλλά ακόμα και να καταλάβουν τι έκαναν λάθος. Αδυνατώντας να αντιληφθούν την κοινωνία, αδυνατώντας να αντιληφθούν την εποχή, αδυνατώντας να αντιληφθούν την οικονομία, αδυνατώντας να προτείνουν κάτι πέρα από την αλφαβήτα της αριστερίστικης εφηβικής μπουρδολογίας, οδηγούνται σε ακόμα μεγαλύτερη πτώση. Τα περισσότερα γκάλοπ για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου τους δείχνουν είτε στα ποσοστά των προηγούμενων εκλογών είτε κάτω από αυτά.

Επειδή δεν έχουν καμία ικανότητα, κάνουν τη μια γκάφα μετά την άλλη εκθέτοντας, πέρα από τους ανήμπορους και ανεπαρκείς εαυτούς τους, όλους εκείνους τους συμπολίτες που ισχυρίστηκαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτι περισσότερο από ένα τσούρμο ανθρώπων με έλλειψη ικανοτήτων και περίσσια θράσους ή ότι ο μπρόεδρος Αλέκσης είναι ικανός για κάτι περισσότερο από το να συνδιοργανώνει σχολικές καταλήψεις.

Επειδή δεν έχουν καμία ικανότητα, το μπαλόνι ΣΥΡΙΖΑ δεν θα σταματήσει να ξεφουσκώνει μέχρι να επιστρέψουν σε ποσοστά που να είναι πιο κοντά στον αριθμό των συμπολιτών που οι σύντροφοι εκφράζουν. Και μπράβο τους.